Dėl moksleivių atostogų – kvaršatis

Prasidėsiančios moksleivių vasaros atostogos – jų tėvų galvos skausmas. Nemokamos dienos stovyklos skirtos beveik vien tik socialiai remtinų šeimų vaikams, o vidutines pajamas gaunantys ir sąžiningai mokesčius mokantys piliečiai savo atžalų vasaromis turi pasirūpinti patys, nes jiems jokia valstybės parama nepriklauso.


 

Prasidėsiančios moksleivių vasaros atostogos – jų tėvų galvos skausmas. Nemokamos dienos stovyklos skirtos beveik vien tik socialiai remtinų šeimų vaikams, o vidutines pajamas gaunantys ir sąžiningai mokesčius mokantys piliečiai savo atžalų vasaromis turi pasirūpinti patys, nes jiems jokia valstybės parama nepriklauso.

Vasarų kaime neliko

Šiandieniniai tėvai, auginantys pradinukus, dar pamena laiką, kai patys buvo moksleiviai ir skaičiuodavo valandas, kada gi išauš ta paskutinė mokslo metų diena. Nes žinojo, kad pagaliau prasidės net trijų mėnesių vasaros atostogos su visais džiaugsmais ir nuotykiais dažniausiai pas senelius kaime.

Būtent ten anais laikais ir buvo sprendžiama anūkų, kaip dabar vadiname, vasaros užimtumo problema.

Šiandien senelių kaime nebeliko, beveik neliko ir pačių kaimų, tad miesto vaikams atostogauti nebėra kur.

Tai – išties didelis rūpestis dirbantiems tėvams, kurie vasarą pasikeisdami, kad pabūtų kartu su vaikais, geriausiu atveju ištrūks atostogauti kiekvienas po mėnesį.

Su buto raktu po kaklu

Tačiau tai problemos neišsprendžia. Ypač vidutines ir mažesnes pajamas gaunančiose šeimose, kurios nepatenka į socialiai remtinų sąrašą.

Paprastai jie neišgali sumokėti už savo vaikų poilsį nei dienos, nei juolab stacionariose stovyklose.

O nemokamos jiems nepriklauso, nes jie neelgetauja, nors ir balansuoja ant neturtingųjų ribos, bet kantriai dirba ir moka mokesčius valstybei.

Tačiau tokių šeimų atžalos dažnu atveju pasmerktos ilgoms atostogoms ant asfalto su buto raktu po kaklu.

Pasiūlė samdyti auklę

Viena klaipėdietė mama dienraščiui pasiguodė, kad ją nustebino vaiko teisėms atstovaujančios ir valdišką algą gaunančios specialistės požiūris.

Jos ji pasiteiravo, kaip spręsti vaiko atostogų problemą, nes nupirkti stovyklos bent jau daliai vasaros neišgali, o nemokamos nepriklauso.

"Samdyk auklę", – išgirdo jauna mama.

Mamos nuomone, šita replika nuskambėjo kaip pasityčiojimas. Dar iki euro įvedimo pigiausia auklės darbo valanda kainavo 5 litus, dabar – beveik 2 eurus.

Kad ir kaip skaičiuotume, vidutines pajamas gaunantys tėvai savo mažamečių atostogoms neuždirba.

Šiuo metu įstatymai nereglamentuoja, kokio amžiaus vaikų negalima palikti vienų be priežiūros.

Tačiau pagal siūlomą įstatymo pataisos projektą tėvai turėtų pasirūpinti, kad vaikai iki 7 metų neliktų be suaugusių ar vyresnių kaip 14 metų asmenų priežiūros, o nuo 22 val. iki 6 val. 7–14 metų atžalos negalėtų būti paliktos be pilnamečių priežiūros.

Tad dar didesni rūpesčiai tėvų laukia, kai bus palaimintas šis įstatymas.

Išimtis – socialiai remtini

Klaipėdos vaiko teisių apsaugos tarnybos vedėjo pavaduotoja Virginija Gelažnikienė bandė paguosti, kad beveik visose mokyklose būna vasaros dienos stovyklos, kuriose vaikai žaidžia, pramogauja, maitinasi, o vakare keliauja namo.

Tačiau čia pat pridūrė, kad ši malonė suteikiama tik socialiai remtinų šeimų vaikams, kitiems – nepriklauso.

"Ką daryti kitokių šeimų vaikams, pas mus apie tai nebuvo kalbėta. Tad šiuo klausimu neturiu, ką atsakyti vidutines pajamas gaunančiai mamai ar tėčiui", – neslėpė V.Gelažnikienė.

Klaipėdoje yra daugiau nei 300 socialinės rizikos šeimų, kuriose auga maždaug puspenkto šimto vaikų.

Valstybė pasirūpina ir jų užimtumu vasarą, taigi asocialų atžalos turi išskirtines sąlygas vasaroti, palyginti su normalių šeimų vaikais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Politic(O)maniac

Politic(O)maniac portretas
Ankščiau Avyžius rašė apie Sodybų nunykimo metą, o dabar raudonieji oligarchai mums užtaisė sodybų ir lietuvių nunykimo metą Lietuvoje. Koks Bankas apmoka oligarchijai šitą projektą? Gal yra žinančių?

:)

:) portretas
Kvaršatis- kváršatis. rūpestis, bėda...

mama

mama portretas
Pas mus tik asocialiems ir pašalpas gaunatiems visos išskirtinės teisės. O normalios šeimos paliekamos likimo valei. Apmokam kitų vaikų poilsį, o savo vaikams jo neglime suteikti. Paradokslau, bet čia Lietuva.....
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių