Dėl signalizacijos – mįslės

Į keltą, plaukusį į Švediją, skubėjęs vilnietis prie vieno Klaipėdos prekybos centro pateko į keblią situaciją – nežinia kas staiga užblokavo kelių aikštelėje stovėjusių automobilių signalizacijas. Surinkęs Bendrojo pagalbos centro telefono numerį jis išgirdo visai ne tai, ko tikėjosi, ir kviestos policijos nesulaukė.

Į keltą, plaukusį į Švediją, skubėjęs vilnietis prie vieno Klaipėdos prekybos centro pateko į keblią situaciją – nežinia kas staiga užblokavo kelių aikštelėje stovėjusių automobilių signalizacijas. Surinkęs Bendrojo pagalbos centro telefono numerį jis išgirdo visai ne tai, ko tikėjosi, ir kviestos policijos nesulaukė.

Kaltino seną bateriją

Buvo penktadienio pavakarė. Algimantas Zurba (žinomo Lietuvos prozininko bendravardis ir bendrapavardis) išėjo iš parduotuvės ir jau rengėsi sėsti į mašiną, tačiau signalizacija nesuveikė. Kelis kartus pabandęs paspausti pultelį vyras vis tiek negalėjo atidaryti durelių.
Pamanęs, kad nusilpo baterija, vilnietis nuskubėjo į parduotuvę ir netrukus grįžo ją pakeitęs, tačiau mašina vis tiek nepakluso.

Tada A.Zurba pastebėjo, kad aikštelėje panašiai blaškosi dar keli žmonės – visų jų mašinos neatsirakino arba neužsirakino. Kai kurie vairuotojai atrakino automobilius rakteliu, tačiau naujesnio modelio mašinose tokios galimybės nėra.

Tuo pačiu metu vilnietis matė, kaip keli ką tik atvažiavę žmonės spustelėjo signalizacijos pultelius ir buvo benueiną, nė nepastebėję, kad palieka atrakintas mašinas.

Sutrikęs vyras įspėjo juos, kad transporto priemones palieka atviras vagims.

A.Zurba pasakojo pastebėjęs kad nesklandumai užklupo apie 30 metrų spinduliu stovėjusius automobilius.
Prašė padiktuoti numerius

Vilnietis buvo girdėjęs, kad taip darbuojasi vagys, tad suskubo skambinti 112. Tačiau operatorė pareiškė, kad signalizacijos gedimas – ne šios įstaigos kompetencijos reikalas, ir atsisakė apie sutrikimus pranešti policijai.
Mergina patarė A.Zurbai skambinti trumpuoju numeriu 1616. Tačiau jį surinkęs vilnietis suprato, kad tai kanalizacijos valytojų telefono numeris.

"Mano mažas reikalas, kaip jie man padės. Aš esu Lietuvos pilietis, kuriam reikia pagalbos. Tad operatoriai turi susivokti, kaip man padėti. Juk pats pavadinimas
"Pagalbos telefonas" sako, kad juo skambinti reikia ištikus bet kokiai bėdai. Tinkamos pagalbos taip ir nesulaukiau", – apgailestavo A.Zurba.

Netrukus vilnietis pabandė prisiskambinti policijai, tačiau trumpuoju policijos numeriu atsiliepė ne pareigūnai, o Bendrojo pagalbos centro operatorė.

"Ta mergelė su manimi kalbėjo negražiai, teigė, kad tai ne jų kompetencija ir apskritai, ko aš čia skambinu. Esą aš turėčiau kreiptis į signalizacijų meistrą, o galiausiai paprašė padiktuoti automobilių, kuriems taip pat buvo užblokuota signalizacija, valstybinius numerius. Bandžiau diktuoti. Tada operatorė man pareiškė, kad ji susisieks su šių mašinų savininkais ir paklaus, kas ten vyksta. Pasijutau labai keistai. Jeigu mus priešai užpultų, galime iškart virves pirkti, kad nesikankintume. Arba institucijos dirba išvien su vagimis, arba vagys nieko nebijo", – dėstė savo nuomonę A.Zurba.

Trikdžiai baigėsi savaime

Vyras labiausiai pasipiktino, kad pagalbos centro operatorė atsisakė iškviesti policiją. Jis norėjo, kad įvykis būtų oficialiai užfiksuotas.

A.Zurba prisiminė aikštelėje pastebėjęs mašiną tamsintais stiklais, bandė prie jos prieiti, bet automobilis nuvažiavo.

Vyras teigė patyręs nemažą stresą, nes baiminosi pavėluoti į keltą. Su ta pačia problema susidūrusi klaipėdietė jam paaiškino, kad Klaipėdoje esanti dar viena vieta, kur nuolat streikuoja automobilių signalizacijos.
Vilnietis jau buvo sugalvojęs atsarginį veiksmų planą, jis ketino kviesti automobilių vilkiką ir paprašyti, kad jo mašina būtų nugabenta į saugesnę vietą, atokiau nuo prekybos centro. Bet tai būtų užtrukę ir jis būtų pavėlavęs į laivą.

Galiausiai visi trikdžiai savaime baigėsi, ir automobilių savininkai išsivažinėjo.

Vagiliaudavo iš automobilių

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Autotransporto priemonių grobimų tyrimų poskyrio vadovas Arlandas Lavrentjevas teigė, kad šis nesklandumas nebūtinai turėtų būti siejamas su vagių veikla, tačiau ir tokios galimybės neatmetė.
Pastaruoju metu tokiu būdu apvogtų arba pavogtų automobilių Klaipėdoje nebuvo užfiksuota. Dar mažiau tikėtina, jog čia darbavosi vagys, žinant, kad šio prekybos centro aikštelės yra stebimos besisukančiomis vaizdo kameromis.

Pareigūnas prisiminė pastarąjį kartą panašių atvejų girdėjęs bene prieš porą metų.

Tada vagys siautėjo prie kito prekybos centro. Išjungę signalizaciją jie įsibraudavo į automobilius, kol šeimininkai vaikštinėdavo po prekybos salę. Iš mašinų be įsibrovimo žymių dingdavo brangesni daiktai.

"Vis dėlto labiau tikėtina, kad tai galėjo būti ne nusikaltėlių darbas, o signalizacijas paveikė kitos radijo bangas skleidžiančios priemonės", – svarstė pareigūnas.

Abejonių jam sukėlė ir tai, jog vienu metu buvo užblokuota kelių automobilių signalizacija. Paprastai vagys nukreipia turimų aparatų signalą į vieną automobilį.

Pareigūnas pažadėjo susisiekti su vilniečiu ir pasitikslinti jį dominančias detales, kurios galėtų būti naudingos gaudant mašinų vagis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Melmele

Melmele portretas
Iš kur tiek daug beraščių, skaitančių šį straipsnį ir dar vairuojančių automobilius?

jg

jg portretas
Reikia arditi zibinta trumpinti lempos laidus i vualia signalizacijos nera.

hmm

hmm portretas
mums masinos signalizacija uzsiblokuodavo Latvijoje. Buvom net I kelta pavelave. Tiesiog negaledavome net I meista ivaziuoti, vaziuojant uzsiblokuodavo. Pas mus buvo antro lygio signalizacija. Vargom, vargom, kol uzkniso, nuvaziavom pas meistra ir pasikeiteme....
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių