Dėl sodų kelių Klaipėdos rajone – aistros

Klaipėdos rajone įsikūrusios sodų bendrijos „Upelio vingis“ vadovybei – nemalonumai. Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) nurodė pašalinti valstybinėje žemėje pastatytus kelio užtvarus, o policija siekia atsakyti į klausimą, ar nebuvo pažeisti įstatymai, kai sodininkai nusprendė rengti sodų bendrijos susirinkimą karantino metu?

NŽT nurodė griauti

Emocijų proveržiai soduose kilo dėl užtvertų keliukų. Kai kurie „Upelio vingio“ gyventojai piktinosi tuo, kad atitvarais yra užtverti keliai.

Skundo sulaukė ir NŽT Klaipėdos rajono skyrius.

Į tarnybą kreipėsi sodų bendrijos „Putinas“ vadovybė. Skunde aiškinama, esą nelegaliai užtverti bendrijas „Putinas“ ir „Upelio vingis“ jungiantys keliai: Kretainio takas, Inkaro gatvė, Smeltaitės takas, Slėnio gatvė.

Atlikus valstybinės žemės ploto, skirto bendrojo  naudojimo keliams, gatvėms, faktinių duomenų patikrinimus vietovėje, nustatyta, kad bendros ribos vietoje sodų bendrija „Upelio vingis“ be valstybinės žemės patikėtinio sutikimo yra įrengusi metalinį užtvarą, o ant jo pritvirtintas savadarbis eismą draudžiantis ženklas.

NŽT konstatavo, kad bendrojo naudojimo keliai užtverti pažeidžiant Žemės įstatymo nuostatas

„Todėl Klaipėdos rajono skyrius informavo bendriją „Upelio vingis“ dėl reikalavimo pašalinti nurodytus užtvarus iš valstybinės žemės iki 2021 m. balandžio 16 d. Pažymime, jog tuo atveju, jeigu per nustatytą terminą Klaipėdos rajono skyriaus reikalavimas nebus įvykdytas, Klaipėdos rajono skyrius, Lietuvos Respublikos civilinio kodekso nustatyta tvarka kreipsis į teismą dėl įpareigojimo bendrijai „Upelio vingis“ pašalinti įrengtus užtvarus iš valstybinės žemės“, – rašoma NŽT sprendime.

Sprendimai – balsų dauguma

„Upelio vingio“ valdybos pirmininkas Arminas Lisinskas į dienraščio „Klaipėda“ žurnalistės skambučius neatsiliepė, į du kartus siųstą užklausą elektroniniu paštu, prašant pakomentuoti situaciją, neatsakė.

Po dienraščio publikacijos „Užtvarai varo iš proto“, kurioje aprašoma užtvertų kelių situacija (2021 01 29), A.Lisinskas redakcijai siuntė atvirą laišką, kuriame piktinamasi publikacija ir joje išdėstytais faktais.

Laiške išdėstyta, esą gretimos bendrijos nariai siekia bet kokia kaina gauti laisvą judėjimą per kaimyninę sodų bendriją.

Laiške, kuriame yra gramatinių klaidų, aiškinama, kad sodininkų bendrijoje visi sprendimai priimami visuotiniame susirinkime, sprendimą lemia balsų dauguma.

Tikinama, kad praėjusių metų rugpjūtį vykusio visuotinio susirinkimo metu buvo priimtas sprendimas neatidaryti laisvo „pravažiavimo“ sodų bendrijos „Putinas“ narių transporto priemonėms Kretainio taku, nes bendrijoje „Putinas“ yra per 400 sklypų, o toks transporto judėjimas siaurame Kretainio take kels grėsmę žmonėms, gyvūnams, kels triukšmą ir dulkes.

Užrakino spynomis

Sodų bendrijos „Putinas“ valdybos pirmininkas Robertas Laugalys tikino, kad kaimynų kare dėl kelių laimėtojų nėra.

„Reikia pažymėti, kad pirmiausia savo bendrijos vadovybe yra nepatenkinti bendrijos „Upelio vingis“ gyventojai, juk jie patys rašė pirmuosius skundus. Nesuprantame mes, kas ten dedasi kaimyninėje bendrijoje, bet gyventojai tikino matę, kaip du vyrai sėdėjo automobiliuose ir saugojo atitvarus. Nors NŽT liepė nugriauti juos, matome, kad jau spėta pakabinti naujas spynas ir niekas neskuba tvorų versti. Mums atsigirdo, kad NŽT sprendimo niekas nežada paisyti, bus laukiama, kol NŽT kreipsis į teismą“, – pastebėjo R.Laugalys.

Atitvarai sodininkus ėmė siutinti, kai karantino metu į soduose esančius gyvenamuosius namus ėmė nebepatekti kurjeriai, kurių paslaugų reikėjo vietos gyventojams. Kadangi navigacijos įrenginiai kurjerių automobilius nukreipia trumpiausiu keliu, dažnas vairuotojas, išvydęs skersai kelio pastatytą tvorą, turėdavo sukti atgal.

„Teko girdėti, kad gyventojai buvo atsidarę tuos vartus, matyt, jau trūko kantrybė. Tai jiems kažkas policiją iškvietė. Absurdas, patys gyventojai negali sodų keliais naudotis, jiems policija kviečiama. O atitvarai pastatyti valstybinėje žemėje ir dar neteisėtai“, – nuomonę išsakė R.Laugalys.

Vietiniai esą taip pat kvietė policiją, prašydami įpareigoti sodų bendriją pašalinti kliūtis nuo kelio.

„Bet, kiek suprantame, policija nesikiš, kol teismas pasisakys šiuo klausimu. Bet juk už bylinėjimąsi kažkas turės mokėti. Išeitų, kad iš bendrijos lėšų tai ketinama daryti. Vadinasi, patys gyventojai turėtų susimokėti už teisinį ginčą su valstybine tarnyba, kurios sprendimas aiškiai įvardija, kad sodų bendrijos vadovybė neteisingai elgiasi užtverdama kelius“, – stebėjosi R.Laugalys.

Skundas – policijai

Praėjusį penktadienį Klaipėdos rajono policijos komisariatas sulaukė skundo ir dėl bendrijoje „Upelio vingis“ vykusio neeilinio sodininkų susirinkimo.

„Taip, skundo sulaukėme dėl karantino metu organizuoto bendrijos narių susirinkimo. Tačiau kol kas informaciją dar tiksliname, per dešimt dienų turėsime priimti sprendimą pradėti ar ne tyrimą“, – paaiškino Klaipėdos rajono policijos komisariato Veikos skyriaus viršininkė Kristina Linkienė.

Visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas stebėjosi, kad balandžio paskutinėmis dienomis visuotinį susirinkimą nusprendusi organizuoti bendrija to ėmėsi per karantiną.

„Sudėtinga pasakyti, ar jie tikrino kiekvieno susirinkimo dalyvio temperatūrą, ar rinko informaciją, kas yra persirgę, kas jau pasiskiepiję, ar buvo laikomasi atstumų, ar visi dėvėjo kaukes. Labai abejočiau. Juk yra ir kitų būdų. Aš taip pat gyvenu bendrijoje, tokiais atvejais, kai reikia visuotinio narių pritarimo, sprendimai priimami balsuojant virtualioje erdvėje. Aš suprantu, kad sodų bendrijose tai yra sudėtinga padaryti, galbūt ne visi ten gyvena, gal yra ir senyvo amžiaus žmonių. Tačiau gyvename karantino sąlygomis, tokių dalykų reikėtų vengti, ne susirinkimams šiuo metu skirtas laikas“, – pabrėžė R.Grigaliūnas.

Specialistas priminė, kad už karantino metu nustatytos tvarkos nesilaikymą juridiniams asmenims gali būti taikomos rimtos sankcijos.

„Manau, kad policija imsis veiksmų ir teisingai priims sprendimą. Turės pareigūnai išsiaiškinti visas aplinkybes. Tuo labiau pastaruoju laiku apskrityje susirgimų skaičius ėmė augti“, – tikino R.Grigaliūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausymelis

Klausymelis portretas
kam cia uzkliuvo Skautu g -Klaipedos Rubliovkos-gyventojai - NUSIPELNE gyventi gerai.O jus pavaziuokite dar puse km toliau link Karkles - kur baigiasi Klaipedos miesto teritorija - atsiremsite i tvora - jei Skautu gatve gali pereiti - tai ten net neieisi i teritorija.Vsio zakonno.

Problema

Problema portretas
Problemos su sodininkais egzistuoja ir kituose Klaipėdos rajono soduose, pvz.Valstybinėse žemėse sodinami augalai ( krūmai, medžiai), išdėliojami didžiuliai akmenys, neva dėl vieškelio dulkių sulaikymo, apsaugai...Pagrindiniai pravažiavimo keliai, jų lietaus vandens kanalai savavališkai užlyginami, oficialūs melioracijos įrenginiai sunaikinami, užgrobiant "papildomus" plotus...Laikas tuos pažeidimys NŽT, kitoms institucijoms aiškintis ir tvarkyti, atstatant įstatyminius dalykus...

..o Vaiteliuose

..o Vaiteliuose  portretas
pirmininkas banditas ne tik niekad kelių netvarko, ar ko kito, bet su organizuota gauja išvogė iš bendrijos šimtus tūkstančių ir nieko jam užtai nebuvo. Iš teismų išsipirko tos pačios sodų bendrijos sąskaitos pinigais..Lietuvoje tokiem nusikaltėliam nei įstatymo nei teisėsaugos nėra.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių