Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl vietos – karas kiemuose

2008-10-30 09:00
Dėl vietos – karas kiemuose
Dėl vietos – karas kiemuose / Vytauto Liaudanskio nuotr. Galvosūkis: surasti vietą daugiabučių namų kiemuose sunku, o stovėjimo aikštelių išplėtimu miesto valdžia nesirūpina.

Daugiabučių namų gyventojams automobilius greitai teks statyti nežinia kur. Miesto valdininkai šios problemos nesprendžia – stovėjimo aikštelių plėtimo reikalą jie žada užkrauti ant klaipėdiečių pečių.

Kiemas – kaip dirva

Automobilių stovėjimo vietų trūkumo problema uostamiestyje – kasdien vis aštresnė. Nors mašinų daugėja, aikštelių plėsti valdininkai neskuba. Toks neveiksnumas erzina gyventojus. Klaipėdiečiai piktinasi, kad grįžus vakare automobilius jiems tenka palikti ant šaligatvių ar žaliųjų plotų.

"Puikiai suprantu, kad taip elgdamasi pažeidžiu eismo taisykles, bet nėra kitos išeities. Kiemas pilnas automobilių, išartas kaip bulvių laukas. Šalia esantis – taip pat užimtas. Negi automobilį užkelsi ir pastatysi ant stogo?" – piktinosi Kauno gatvės 35 namo gyventoja.

Automobilių neturintys gyventojai, neapsikentę kaimynų elgesio, apie neleistinoje vietoje pastatytus automobilius informuoja policiją. Pasak Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovo Albino Strumylos, tokių pranešimų gaunama kiekvieną dieną kas penkiolika minučių.

Rytais į policiją dažniausiai skambina kitų automobilių vairuotojai, kurie negali išvažiuoti. Kitu paros metu kreipiasi vyresnio amžiaus žmonės, kuriems mašina trukdo eiti ar niokoja žolyną.

"Vairuotojai kiemuose automobilius tikrai stato, kur pakliūva. Tačiau reikia suprasti ir juos. Kiemai nedideli, vakarais rasti vietą neįmanoma", – komentavo pareigūnas.
A.Strumylos teigimu, jei atvykę nevietoje pastatytą automobilį randa vakare, rato neblokuoja, o apsiriboja įspėjimu.

"Priešingu atveju, rytą, kai žmogus važiuos į darbą, jam kils problemų. Dieną rastų neleistinoje vietoje pastatytų automobilių ratai blokuojami. Tačiau dažniausiai nustatome mašinos šeimininką ir perspėjame", – dėstė pareigūnas.
A.Strumyla neslėpė, jog tokie pranešimai apsunkina pareigūnų darbą. Jie privalo vykti pagal kiekvieną iškvietimą, kai tuo metu galėtų dirbti svarbesnius darbus.

Į padangą – peiliu

Gyventojai, kovodami dėl vietos mašinai, griebiasi įvairių gudrybių ar nusikaltimų. Kiemuose galima pamatyti linijomis sužymėtas vietas ir užrašytus automobilių, kuris čia neva turi stovėti, numerius. Žmonės taip elgiasi savavališkai.

Vienas taip pasielgęs pensininkas supjaustė į esą į jo vietą pastatytos mašinos padangas. Taip mokomi ir svetimame kieme automobilį pasistatę vairuotojai. Pasitaiko ir tokių atvejų, kai transporto priemonėms išdaužiamas langas, ant stogo padedama plyta.

Ne tokie pikti gyventojai užblokuoja sava mašina "svečio" automobilį ar palieka raštelį su įspėjimu, kad kitąkart nepaliktų jo svetimame kieme. Tarp kai kurių daugiabučių namų gyventojų egzistuoja griežtas susitarimas, kad kieme viena šeima gali laikyti ne daugiau kaip dvi  mašinas.

Piktina ir kelio ženklai

Gyventojus piktina ir prie daugiabučių pastatyti nauji kelio ženklai, kurie informuoja, kad trys ar šeši metrai kelkraščio skirti neįgaliųjų automobiliams. Prašymų pastatyti tokius ženklus ypač padaugėjo – pastaruoju metu tokių buvo sumontuota dešimt, kai per per porą metų iš viso – 50.

Įmonės "Sankryža" technikos direktorius Andrius Kadagis teigė, jog gyventojai šiais ženklais yra labai nepatenkinti. Vos pastatytus ženklus jie niokoja, kartais puola mušti juos montuojančius darbininkus.
"Kai nėra vietos pastatyti automobiliui, kaip nepyksi", – užjautė A.Kadagis.
Klaipėdos savivaldybės Transporto skyriaus vyriausiasis specialistas Vytautas Paukštė pasakojo, jog norintys pasistatyti tokį ženklą neįgalieji turi kreiptis į savivaldybę. Neįgalus žmogus būtinai turi gyventi tame pačiame name.

Plėsti aikštelių nenori

Nors daugiabučių namų aikštelės yra bendras turtas, kuriuo turi rūpintis savivaldybė, o vietos trūkumo problema įsišaknijusi, miesto valdžia jos spręsti neplanuoja. Pasak valdininkų, lėšų tam šiemet skirta nebuvo.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Viačeslavas Karmanovas teigė, kad aikštelių plėtimu bus siūloma rūpintis gyventojams. Šiandien vyksiančiame posėdyje miesto tarybai bus siūloma pritarti paprastesnei tvarkai, pagal kurią gyventojai patys galėtų įsirengti aikšteles.

"Kodėl savivaldybė turėtų plėsti daugiabučių aikšteles? Patys gyventojai tuo turi užsiimti. Kai kurias bendrijas sudomino naujoji tvarka ir jos sutinka rengti aikšteles. Savivaldybės planuose to numatyta nėra", – pabrėžė V.Karmanovas.
Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vyriausioji specialistė Nijolė Vedeikienė aiškino, jog aikštelių plėtimas remiasi į pinigus, o lėšų šiems darbams nėra.

Gyventojų iniciatyvos neįvertino

Iki šiol gyventojai išsiplėsti šalia daugiabučių esančių aikštelių negalėjo ir už savo lėšas. Valdininkai nežino tikslaus kiemų skaičiaus. Jie nėra priskirti namams, nėra parengta jų detaliųjų planų.

Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vedėjo pavaduotojas Romualdas Stasiulis aiškino, jog iš gyventojų tokių iniciatyvų būta. Klaipėdoje yra parengtas tik nuo Debreceno gatvės iki Baltijos prospekto kiemų detalusis planas.

"Priskirti kiemus daugiabučiams namams galima tik iš naujo parengiant detaliuosius planus. Perplanuoti kiemus galima žaliųjų plotų sąskaita. Visi lūkesčiai remiasi į naująją tvarką, kad gyventojai patys tuo užsiimtų", – dėstė R.Stasiulis.

Vietoj remonto – valymas

Lėšų trūksta ir kiemų remontui. Šiemet šiems darbams skirta beveik 90 tūkst. litų. Anot N.Vedeikienės, turint galvoje prastą kiemų būklę, tiek lėšų neužtenka. Uostamiestyje nemažai gyventojų savo automobilius laužo neasfaltuotuose kiemuose. Dabar renkami duomenys, kur ir kiek yra tokių kiemų, koks jų plotas.

"Remontuoti kiemų neturime už ką, nes visi pinigai išleidžiami jų valymui. Per metus tam tenka išleisti apie 7 mln. litų. Todėl ir negalime padaryti to, ką privalome. Prieš porą metų gyventojai patys mokėjo už kiemų valymą, tai lėšas galėjome panaudoti duobių asfaltavimui", – aiškino V.Karmanovas.

Šiemet dalis kiemų suremontuota:

Galinio Pylimo gatvėje
Pilies gatvėje
Taikos prospekte
Birutės gatvėje
Sausio 15-sios gatvėje

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų