Delfinų terapijos centre – ne tik delfinai

Vaikų ir delfinų draugystė, vadinama delfinų terapija, Lietuvos jūrų muziejuje terapijos veiklą prasidėjo dar  2001 metais. Iki delfinariumo rekonstrukcijos užsiėmimai vykdavo tam nepritaikytame pasirodymų baseine.


 

Vaikų ir delfinų draugystė, vadinama delfinų terapija, Lietuvos jūrų muziejuje terapijos veiklą prasidėjo dar  2001 metais. Iki delfinariumo rekonstrukcijos užsiėmimai vykdavo tam nepritaikytame pasirodymų baseine.

Rekonstruojant delfinariumą buvo pastatytas priestatas, kuriame kaip tik dabar kuriasi Delfinų terapijos centras. Planuojama jo veiklą pradėti jau šį birželį. Centras siūlys šviesos, muzikos, dailės, keramikos, roplių, žaidimų terapijas, įrengtos kineziterapijos erdvės bei sensorinių integracijų kambarys. Delfinų terapijos paslaugos bus pradėtos teikti tik nuo rudens.

Delfinų terapijos skyriaus vedėjos dr. Brigitos Kreivinienės teigimu, Lietuvoje delfinų terapija yra pripažinta kaip sveikatinimo programa, kurios metu yra dirbama su vaikais ar suaugusiaisiais, turinčiais įvairaus spektro sutrikimų. Tai gali būti emociniai, bendravimo, judėjimo sutrikimai, įvairios negalios.

– Centras yra pasiruošęs padėti ir žmonėms po sunkių psichologinių traumų (patyčių, prievartavimų ar sunkių skyrybų), - pasakojo vedėja. – Priklausomai nuo sutrikimo yra taikomos individualios terapijos, grupinės – 2-3 žmonėms ir yra programa, skirta  visiškai sveikiems.

Per dešimt terapijos seansų klientas susipažįsta su delfinais, bendrauja su jais žaisdamas įvairius žaidimus, kartu plaukiodamas baseine. Labai svarbu suprasti gyvūno kūno kalbą, su juo elgtis adekvačiai, kad atsirastų tarpusavio tikras bendravimas. Delfinų terapijos specialistas dirba kaip delfinų ir kliento tarpininkas, jis yra savotiškas gyvūnų kalbos vertėjas.

– Pirmiausia užmezgamas akių kontaktas, – pasakojo dr. Brigita Kreivinienė. – Autizmo sutrikimą turintys vaikai pradeda žiūrėti gyvūnui į akis ir tai yra impulsas formuoti dėmesio koncentravimo įprotį. Lankydamasis  pas kitus specialistus, bendraudamas su aplinkiniais, vaikas atsimena užsiėmimų metu išmoktus įpročius. Taip yra palengvinamas jo ir kitų žmonių bendravimas. Po delfinų terapijos  žmogus dar pusę metų jaučia rezultatą.

Nors yra moksliškai nustatytas teigiamas poveikis klientų sveikatai, dr. Brigita Kreivinienė patikina, jog tai nėra gydymas, o tik papildoma pagalba, galimybė patirti tikrai  gerų emocijų.

Naujame centre bus teikiamos įvairios paslaugos ir pramogos visai šeimai.  Čia apsilankiusios šeimos turės galimybę susipažinti su egzotiniais gyvūnais, pasinerti į kūrybinius procesus, skirti laiko vienas kitam, o tėveliai atsipalaiduos relaksacijos erdvėje, kurioje jų laukia masažinis krėslas, karšta kava ir tiesioginė transliacija iš delfinų terapijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių