Pereiti į pagrindinį turinį

Dienraščio „Klaipėda“ draugams – saldi dovana

2015-05-07 16:30

Minėdamas Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną dienraštis „Klaipėda“ ilgamečius prenumeratorius bei bičiulius pakvietė į nuotaikingą kulinarinę kelionę. Tradicijas puoselėjančio seniausio uostamiesčio laikraščio komanda ir svečiai gamino gardų prancūzišką desertą.


 

Minėdamas Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną dienraštis „Klaipėda“ ilgamečius prenumeratorius bei bičiulius pakvietė į nuotaikingą kulinarinę kelionę. Tradicijas puoselėjančio seniausio uostamiesčio laikraščio komanda ir svečiai gamino gardų prancūzišką desertą.

Pyragaičiai – su mintimi

Šią savaitę viename didžiausių kulinarinių studijų tinklų Baltijos šalyse „Čiop Čiop“ rinkosi ištikimiausi dienraščio „Klaipėda“ skaitytojai ir draugai.

Du vakarus kartu su laikraščio komanda svečiai gamino išskirtinį skanėstą, kuris Prancūzijoje vadinamas Mille Feuille.

Prancūzija nuo seno laikoma pasaulio desertų gimtine, todėl „Klaipėda“, būdama uostamiesčio dienraščių pirmtake, paruošti populiarų šios šalies skanėstą pasirinko neatsitiktinai.

Dienraščio „Klaipėda“ rinkodaros projektų vadovės Monikos Saltonės teigimu, laikraščiui ir jo komandai itin svarbu puoselėti tradicijas, su jomis supažindinti miestiečius, o kartu neleisti pamiršti to, kas svarbu bei patikrinta.

Sluoksniai primena puslapius

Kiekvienas būrio ištikimiausių „Klaipėdos“ bičiulių paruoštas desertas buvo unikalus.

Kelių sluoksnių grietinėlės ir sluoksniuoto kremo pyragėlis, pagardintas vaisiais bei šokoladu, gaminusiojo išmonę atspindėjo cukraus papuošimais ir, žinoma, plačiomis šypsenomis, gera nuotaika.

„Šis desertas, kaip ir dienraštis, – daugiasluoksnis. Juk „Klaipėda“ susideda iš daug dalių – aktualijų, sporto, politikos, šalies ir pasaulio įvykių, pramogų bei kultūros ir, žinoma, rubrikos „Kokteilis“, – pastebėjo M.Saltonė.

Netrūko improvizacijų

Nors deserto ingredientus kulinarinės studijos „Čiop Čiop“ šefas Gasparas Fernandesas rinko bei jų kiekį skaičiavo itin preciziškai, erdvioje virtuvėje, kelioms valandoms virtusioje puikia nuotaikingo vakarėlio vieta, netrūko ir improvizacijų.

Dažną nustebino paprastomis priemonėmis pagaminami akį traukiantys ir seilę varvinti priverčiantys deserto papuošimai. Nemažai ruošusiųjų pyragėlius net apatinę lūpą prikandę ant įprasto virtuvės peilių galąstuvo vyniojo išlydytą cukrų, taip išgaudami įvairaus ilgio ir pločio saldžias spirales.

Kiti atsargiai ir kantriai pjaustė nerūpestingą vasarą priminusias raudonskruostes braškes bei kitas uogas. Treti, patyliukais prisiminę vaikystę, svarstė, kas bus tas laimingasis, galėsiantis išlaižyti maskarponės kremo dubenį. Tiesa, tai ir teliko slaptu troškimu, mat indų, kitaip nei namuose, niekam plauti neteko.

Abu vakarus po kelias valandas trukęs gaminimo procesas kulinarais trumpai pavirtusiems dienraščio „Klaipėda“ skaitytojams ir partneriams praskriejo itin greitai.

Smagų gaminimo procesą vainikavo mėgavimasis pačių pagamintu desertu ir jaukūs pokalbiai prie kavos puodelio.

Išbandys namuose

Nors vykusių susitikimų pradžioje ne visi buvo drąsūs ir atsargiai žengė didelio gaminimo stalo link, tačiau jau po pirmųjų virtuvės šefo paskirstytų darbų kulinarinės studijos „Čiop Čiop“ erdvės bemat prisipildė smagaus juoko. Virtuvę užliejo jauki atmosfera, o daugelio per darbo dieną susikaupęs nuovargis bemat išgaravo.

„O kas sakė, kad stovėti prie viryklės – nuobodu ir sunku“, – šmaikščiai klausė „Klaipėdos“ draugai.

Baigiantis vakarui oficialųjį „jūs“ deserto gaminimo vakarų dalyvių lūpose pakeitė draugiškas „tu“.

Dar nė nebaigę ragauti savo smagaus darbo vaisiaus prenumeratoriai ir kiti dienraščio bičiuliai sutarė – desertą bandys pagaminti namie ir atgaivins prisiminimus apie drauge praleistą laiką.

Vakaras prilygo laimėjimui

Kai kurie ilgamečiai prenumeratoriai, į deserto gaminimo dirbtuves pakviesti burtų keliu, po smagiai praleisto vakaro tikino pasijutę lyg laimėję loterijoje.

„Maniau, jog manęs žaidimuose nelydi sėkmė, o dabar jau galvoju kitaip. Matyt, reikės pradėti pirkti loterijos bilietus. Labai smagiai praleidau laiką“, – prisipažino viena dalyvavusių skaitytojų.

Moteris juokavo, jog „Klaipėdos“ dovanotas deserto gaminimo vakaras  taps savotiška dovana ir jos anūkams. Iki šiol klaipėdietė vaikaičiams dažniausiai gamindavo mielines bandeles su lašinukais, o dabar galės pasiūlyti ir tikrą prancūzišką, burnoje tirpstantį sluoksniuotos tešlos ir grietinėlės pyragaitį.

Prancūziškas desertas Mille Feuille

Desertui reikės:

1 lakšto sluoksniuotos tešlos

60 g maskarponės sūrio

300 g 35 proc. riebumo grietinėlės

35 g cukraus

1 vanilės ankšties

Uogų papuošti

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių karščio. Ant šiek tiek miltais pabarstyto paviršiaus su trupučiu cukraus iškočiokite tešlą į stačiakampį. Jo plotas turėtų siekti kiek daugiau nei 28 ir 30 cm. Paklokite kepimo popierių į skardą ir ten dar pabarstykite trupučiu cukraus. Tada įdėkite kvadratėlius bei prislėkite kita kepimo skarda, kad tešla neišsipūstų. Kepkite 25–30 minučių, kol tešla bus aukso spalvos ir trapi. Tada palikite ją atvėsti. Įdarui sumaišykite grietinėlę, maskarponės sūrį, vanilę, cukrų ir plakite masę iki minkštos bei purios konsistencijos. Pastatę vieną gabalėlį tešlos apačioje, dėkite kremą, po to – kitą tešlos lakštą ir vėl – kremą. Paskutinis sluoksnis turi būti tešlos. Papuoškite uogomis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų