Dumpių sąvartyne – tvarkymo darbai

  • Teksto dydis:

Uostamiesčio gyventojus išgąsdino iš Dumpių atliekų sąvartyno neva virstantys dūmų kamuoliai. Dėl galbūt vykstančio gaisro sunerimę klaipėdiečiai kreipėsi ir į specialiąsias tarnybas.

Tai – ne gaisras, o garai

Bendrovės „Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras“ (KRATC) atstovai ramina, tai – ne gaisras, o garuoja dėl natūralių procesų įkaitusios atliekos.

„Tai, ką žmonės mato, yra garuojančios karštos atliekos. Šiuo metu vykdoma pirmos ir antros sekcijos sąvartyno rekultivacija. Buvo suprojektuota, kad sąvartynas bus iš trijų sekcijų. Pirmąsias dvi sekcijas jau esame užpildę, jos nebebus eksploatuojamos, bet jas reikia iki galo sutvarkyti, užkonservuoti“, – paaiškino KRATC Projektų vadovas komunikacijai Arūnas Liubinavičius.

Arūnas Liubinavičius. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Tai, kas vykdoma, vyksta pagal planą.

Dirba keli ekskavatoriai

Šiuo metu išties vyksta Dumpių sąvartyno tvarkymo darbai. Sąvartyne darbuojasi bent penki ekskavatoriai, kurie kasa atliekas, nukasinėja šlaitą.

„Atliekos sąvartyno kaupe dėl puvimo procesų įkaista iki keliasdešimties laipsnių karščio. Ir kuo giliau – tuo karščiau. Todėl, ekskavatoriams nukasant dalį šlaito iki šešių ar septynių metrų gylio, dėl temperatūrų skirtumo susidaro garai, kurie iš toliau gal ir atrodo lyg dūmų kamuoliai“, – sakė A. Liubinavičius.

Kaip atrodys sąvartynas, kai bus sutvarkytas? Kaip pavyzdį galima pateikti Kalotės sąvartyną.

„Bus nulyginti šlaitai, suformuotos horizontalios aikštelės – bermos, kurios stabilizuos sąvartyno šlaitus. Po to kalnas bus uždengtas 80 cm grunto sluoksniu, panaudojant ir sudegintų atliekų apdorotą šlaką, o viršutinė danga (apie 20 cm) bus užpilta juodžemiu. Pavasarį kalnas bus apželdintas žole“, – pasakojo KRATC atstovas.

Darbus baigs kovą

Pagrindiniai rekultivacijos darbai turėtų būti baigti iki šių metų kovo vidurio.

Po to bus pradėti kiti etapo darbai – grunto užpylimas, apželdinimas.

Įspūdis: dėl temperatūrų skirtumo susidarę garai primena dūmų kamuolius, kai kurių gyventojų nuomone, tai esą gaisras. KRATC nuotr.

„Kai atliekos pūva, išsiskiria skysčiai, tad iš atliekų išsiskiriantis filtratas yra surenkamas pro uždarą drenažinę sistemą ir nukreipiamas į nuotekų valyklą, iš kurios išpumpuojamas į šalia esančius įmonės „Klaipėdos vanduo“ valymo įrenginius. Kitaip sakant, visi procesai sąvartyne yra saugūs, reglamentuoti, stebimi kontroliuojančių institucijų, o tai, kas vykdoma, vyksta pagal planą“, – pabrėžė A. Liubinavičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
pagal kvapa i Dytuva galm varyti DDDD

as

as portretas
dujos surenkamos ir sudeginamos, pagaminant elektrą.

Rms

Rms portretas
Ar dujos surenkamos? Jeigu ne, kur jos dingsta pūvant šiukšlėms?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių