Gėdinga liga vėl grasina

Šokiruojanti tiesa – išaiškinta sifiliu serganti nėščia penkiolikmetė. Per 9 šių metų mėnesius Lietuvoje oficialiai užregistruoti 177 susirgimai sifiliu, iš kurių vienas – įgimtas. Kas dešimta šios ligos nešiotoja – kūdikio besilaukianti moteris.

Statistika neatspindi realybės?

Sifilis diagnozuotas 93 vyrams ir 84 moterims. Aštuoniems asmenims liga išaiškinta vėlyvoje stadijoje. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, sifilio susirgimų šiais metais 5 atvejais daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai.

Šiemet sifilis išaiškintas net 17 nėščiųjų, iš kurių viena – penkiolikmetė. Apie pusę sifiliu užsikrėtusių besilaukiančių moterų infekcijos šaltinio nežinojo, kitos nurodė sutuoktinį arba sugyventinį. Nėščiosioms yra rizika šią ligą perduoti naujagimiui.

Tarp šiemet užsikrėtusiųjų sifiliu yra ir 4 nepilnamečiai: trys berniukai – iš Šiaulių, Kauno bei Jonavos ir mergaitė iš Vilniaus (pernai iš viso užsikrėtė 10 vaikų, iš kurių – 9 mergaitės).

"Tai tik – ledkalnio viršūnė. 177 sifilio atvejai Lietuvoje per 9 mėnesius – labai mažai. Jei būtų registruota apie tūkstantį atvejų, tai būtų arčiau tiesos. Dabar yra labai daug privačių klinikų, nes liga – gėdinga, visi stengiasi ją slėpti ir gydytis privačiai, taigi, manyčiau, statistika neatspindi realybės", – įsitikinęs klaipėdietis dermatovenerologas Pragiedrulis Velička.

Epidemijos kartojasi

Pasak gydytojo P.Veličkos, sifilio susirgimai pasireiškia bangomis, maždaug kas 10–12 metų. 1995 m. Lietuva buvo priartėjusi prie sifilio epidemijos, kai sergamumas šia liga pasiekė 100 sergančiųjų 10 tūkst. gyventojų.

Naujausiais Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, didžiausi sergamumo sifiliu rodikliai 2011 m. užfiksuoti Rumunijoje (11/100 tūkst. gyventojų), Maltoje (10,8/100 tūkst. gyventojų) ir Lietuvoje (8,4/100 tūkst. gyventojų).

Per pastaruosius penkerius metus sergamumas sifiliu išaugo visose Skandinavijos šalyse, Vokietijoje, Portugalijoje, Ispanijoje, Lenkijoje.

Sifilis – lytiškai plintanti infekcija, kurios sukėlėjas į organizmą patenka per gleivines (lyties organų, burnos, tiesiosios žarnos) ar odos smulkius pažeidimus lytinių santykių metu.

Klaipėdoje dominuoja ŽIV

Tarybiniais laikais sifiliu liūdnai garsėjęs jūrininkų miestas, Klaipėda, šiandien užleidžia šios gėdingos ligos lyderio pozicijas Lietuvoje.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, per devynis šių metų mėnesius Klaipėdoje užregistruoti vos 8 sifilio atvejai.

"Sifilis diagnozuotas dviem moterims, vienai išaiškintas nėščiųjų patikros metu, ir šešiems vyrams, iš kurių vienas – jūrininkas. Jis patvirtino per pastaruosius 6 mėnesius turėjęs lytinių santykių su seksualines paslaugas už atlygį teikiančiu asmeniu", – teigė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Švietimo ir komunikacijos skyriaus darbuotoja Joana Tamkevičiūtė.

Beveik visi sifiliu užsikrėtę klaipėdiečiai nurodė, kad apsaugos priemonėmis (prezervatyvais) nesinaudoja.

Pernai per tą patį laikotarpį Klaipėdoje užregistruota 12 sifilio atvejų, tarp kurių – 2 užsikrėtę nepilnamečiai moksleiviai. Jie nurodė, kad turėjo 2–3 lytinius partnerius per pastaruosius 12 mėnesių.

Sifilio protrūkių Klaipėdoje nenustatyta. Tačiau per visą ŽIV infekcijos registravimo laikotarpį Lietuvoje iki šių metų spalio 1 d. užregistruoti 2198 ŽIV infekcijos atvejai, iš kurių – 499

Klaipėdoje.

Iki šių metų sausio 1 d. Lietuvoje nustatyti 334 AIDS atvejai, iš jų – 91 atvejis Klaipėdoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kažkas

Kažkas portretas
Daugiau informacijos mokyklose apie šias ligas. Gaila kad nebėra mokyklose med sesutės etatų, vaikams sudėtingiau pasikonsultuoti su medikais. Reikia kalbėti kuo daugiau apie tuos dalykus, ir nors daug kam nepatiks kuo anksčiau. Dabar vaikai subręsta jau 10-12 metų. Nuo tokio amžiaus o gal ir anksčiau jau reikia seksologo paskaitų. Taai nėra skatinimas o atvirkščiai apsauga nuo skaudžių klaidų.

GEDINGU LIGU NEBUNA

GEDINGU LIGU NEBUNA portretas
Liga yra ir ja reikia gydyti! Gedos jokios nera!!! Yra sveikatos apsaugos instituciju aplaidumas, svieciant piliecius ir praktiskai rupinantis ju sveikata. Butina nemokamai dalinti prezervatyvus jaunimo susiburimo vietose. JAV tai daroma netgi koledzuose!

zurnalistei

zurnalistei portretas
Nera nei gedingu, nei garbingu ligu, o berasciu grafomanu besivadinanciu zurnalistais ir tesugebanciu suraityti reksminga antraste pilni pakampiai. (Is karto noriu atsakyti i klausima - ne, nesirgau ir nesergu)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių