Gimtadienio proga – dovana miestui

Verslininkų iniciatyva papuoštas dar vienas, jau 40-asis M.Mažvydo alėjos suoliukas. Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC), minėdamas bendrovės 15 metų veiklos sukaktį, pagyvino miestą skulptoriaus Isroildžono Baroti kūriniu "Gyvybės medis", kuris simbolizuoja pagrindinę šios įmonės misiją – saugoti ir puoselėti gamtą.

Siekia ekologijos aukštumų

Idėją miestui padovanoti meniškai apipavidalintą suoliuką KRATC pernai pasiūlė Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA), kurios iniciatyva pėsčiųjų alėjoje įkurdintos 39 mažosios skulptūros.

Iš projektui paruoštų menininkų eskizų KRATC išsirinko Klaipėdos kultūros magistro, dailininko-keramiko I.Baroti skulptūrą – 60 cm aukščio stilizuotą amžinai žaliuojantį medelį.

Tai – baigiamasis Klaipėdos pramonininkų projekto akordas, turintis ir simbolinę prasmę. Vakar meno kūrinys buvo iškilmingai atidengtas ir pristatytas klaipėdiečiams.

"Nors daugelis bendrovę pažįsta kaip mokesčių už atliekas administratorių, tačiau iš tikrųjų didžiausia dalis mūsų kolektyvo darbo ir laiko skiriama gamtos švarinimui bei ekologijai. "Gyvybės medis" simbolizuoja tai, dėl ko mes kasdien dirbame: kad ateities kartoms išsaugotume švarią ir sveiką gamtą", – aiškino KRATC direktorius Šarūnas Reikalas.

Tikisi tęsinio

"Gyvybės medžio" autorius I.Baroti pasidžiaugė galėjęs kartu su  Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centru prisidėti prie miesto centro gaivinimo.

"Ši idėja man labai artima. Esu dėkingas Klaipėdos pramonininkų asociacijai už puikų projektą, kuris, tikiuosi, dar tęsis. Nebūtinai M.Mažvydo alėjoje, galbūt kitoje miesto erdvėje", – kalbėjo menininkas.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas vylėsi, kad tokios prasmingos verslininkų dovanos miestui nesibaigs.

"Labai norėtųsi, kad šis gražus nusiteikimas neišblėstų. Tikrai rasime Klaipėdoje vietų, kur reikia jūsų šilumos ir meilės ženklų", – šypsojosi meras.

Europietiška tvarkymo sistema

Tikroji Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro įkūrimo diena – kovo 25-oji.

"Sekmadienį turėjome didelį įvykį tiek man, tiek įmonės darbuotojams. Šįkart nutarėme išskirtinai pažymėti bendrovės gimtadienį, kad liktų atminimas ne tik mums, bet ir miesto gyventojams", – sakė KRATC direktorius Š.Reikalas.

Pašnekovo žodžiais tariant, medžio simbolis atspindi įmonės misiją "kiekvieną dieną dirbti tam, kad gyventume švariai, teisingai tvarkytume atliekas, o visas Klaipėdos regionas būtų gražus ir tvarkingas".

Prieš 15 metų Klaipėdoje veiklą pradėjusi bendrovė pasiekė pavydėtinų rezultatų – sukūrė ekologiškiausią atliekų tvarkymo sistemą šalyje.

Tai, ką Europos Sąjunga tikisi įgyvendinti 2030 metais, – kad ne daugiau 10 proc. atliekų būtų laidojamos sąvartyne, – KRATC jau įvykdė pernai: tik 8 proc. komunalinių atliekų pateko į sąvartyną.

Visos atliekos buvo išrūšiuotos ir atiduotos perdirbti, o tam netinkamos – sudegintos pagaminant šilumos ir elektros energiją.

KRATC per trumpą laiką pasiekė ekologijos ir žiedinės ekonomikos tikslus – kai nebereikalinga šiukšlė perdirbama ar paverčiama naudinga medžiaga arba nekenksmingu žemės grumstu.

Maža to, ties šia riba įmonė apsistoti neketina.

"Dabar keliame sau naujus iššūkius. Reikia ieškoti technologijų ir partnerių, kad ir tų 8 proc. komunalinių atliekų, patenkančių į sąvartyną, nebeliktų", – apie planus užsiminė Š.Reikalas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Be jokios abejonės -

Be jokios abejonės - portretas
populistai

visos trijulės

visos trijulės portretas
baisūs snukiai, atsišėrusiai už mūsų pinigus

Virgina

Virgina portretas
Ziauriai atsibodo matyti to mero feisą. Reikia naujo
VISI KOMENTARAI 49

Galerijos

Daugiau straipsnių