Pereiti į pagrindinį turinį

Girtas kunigas nuplikė savo sūnų

2009-10-20 07:59
Pozicija: P.Miežetis (dešinėje) tikino, kad sūnus pats apsipylė verdančiu vandeniu. Byloje jį gina advokatas iš Vilniaus, o palaiko dabartinė žmona Elena (kairėje).
Pozicija: P.Miežetis (dešinėje) tikino, kad sūnus pats apsipylė verdančiu vandeniu. Byloje jį gina advokatas iš Vilniaus, o palaiko dabartinė žmona Elena (kairėje). / N.Jankausko nuotr.

"Mane apipylė tėtis. Aš sakau, tyčia apipylė", – tokie pusketvirtų metų berniuko žodžiai, ištarti gydytojai, davė pradžią baudžiamajai bylai dėl itin žiauraus vaiko sužalojimo kankinant. Berniuko tėvas – kunigas.

Apiplikė iš virdulio

Kačerginės vaikų sanatorijos "Žibutė" reabilitologė gydytoja Jūratė Brazienė vakar teisme liudijo apie ją šokiravusį berniuko iš Kretingos rajono elgesį. Kaip įprasta, susipažindama su nauju pacientu, gydytoja klausė vaiko, kaip šis buvo traumuotas.

Berniukas vos prieš porą savaičių patyrė sunkią odos persodinimo operaciją. Verdančiu vandeniu iš arbatinio nutvilkytas vaikas išgyveno tik per plauką. Į medikų rankas jis pateko tik trečią dieną po apiplikymo, kai jau buvo prasidėjęs sepsis.

Medikų liudijimu, dėl tokios traumos vaikas turėjo jausti nežmonišką skausmą. Jį galėjo ištikti anafilaksinis šokas, kuris galėjo sukelti mirtį. Gydytojos tikinimu, net apsiplikę kur kas mažesnį plotą vaikai gydomi intensyvios terapijos skyriuje, nes tai be galo skausminga trauma.

J.Brazienė pasakojo, jog mažųjų pacientų klausti apie patirtos traumos aplinkybes yra įprasta. Paprastai vaikai apie tokius jiems itin skaudžius dalykus nemeluoja.

Gydytojos apibūdinimu, labai komunikabilus berniukas iš Kretingos rajono nustebino ją kategoriškai pareiškęs, kad jį verdančiu vandeniu apliejo tėtis. Berniukas pasakojo, kad pamotė Elena prašė jo nepilti vandens. Ši versija patvirtinta ir psichologams surengus žaidimo situaciją. Berniukas vaidino savo paties tėvą. Paėmęs virdulį liejo vandenį ant jį patį vaidinusios moters.

Medikus nustebino ir tai, kad vaikui nuplikyta kairė pažastis ir šonas, tai yra vietos, kurių pats jis nebūtų galėjęs apsipilti. Dažniausiai mažyliai nusipliko krūtinę, pilvą ar kojas.

Tėvas parvedė pamotę

Ši istorija atsitiko pernai rugpjūčio pabaigoje Kretingos rajone, Mišučių kaime, tai yra maždaug už 12 kilometrų nuo šio rajono centro.

Nukentėjęs berniukas, panašu, nelaimių lydimas nuo pat pirmųjų gyvenimo dienų. Jam buvo vos metukai, kai mirė mama. Nepraėjo nė metai, kai jo tėtis – Naujųjų Apaštalų bažnyčios kunigas Petras Miežetis – parsivedė į namus naują žmoną Eleną. Moteris atėjo į šeimą su dviem savo vaikais. Taip šeima iškart padidėjo daugiau nei dukart. Dabar pora augina ir bendrą vaiką, kurį teismo koridoriais vežimėlyje vežiojosi kaltinamojo sutuoktinė.

Teisindamasis dėl sunkių kaltinimų vakar Klaipėdos apygardos teisme P.Miežetis minėjo, kad dar iki sūnaus sužalojimų girdėjęs kalbų, kad iš jo bus bandoma atimti sūnų.

Tačiau mirusios vaiko mamos tėvai įsitikinę, kad berniukas šeimoje nebuvo geidžiamas. Dabar auginanti ir vis dar tebeslauganti sunkiai sveikstantį anūką kretingiškė Birutė Zalepūgienė tikino teismui išklosianti visą tiesą apie tai, ką jai teko išgirsti iš anūko. Seneliai įsitikinę, kad vaikui pas tėvą grįžti nereikėtų, o ir pats berniukas to nenori.

Kūną padengė pūslės

Kaltinime teigiama, kad girtas tėvas tyčia vaiką apliejo iš virdulio dar šeštadienį. Nusikaltimo laikas nustatytas remiantis keliomis aplinkybėmis. Įvykių liudytojai minėjo, kad tada smarkiai lijo. Faktai liudija, kad liūtis pylė ne sekmadienį, o šeštadienį.

Apie tai, kad P.Miežetis tądien buvo neblaivus, kalbėjo jo bendradarbiai.

Klausinėjamas apie vaiko nuplikymo aplinkybes P.Miežetis teismui pasakojo sunkiai įtikimą istoriją. Pernai rugpjūčio 24 dieną, sekmadienį, jis visą dieną dirbęs savo mamos namuose Kretingoje. Čia jis klojęs plyteles. Tądien vyras triskart grįžo į savo namus užmiestyje, mat palikęs įrankius ir pritrūkęs klijų.

Vakare iš žmonos telefonu jis sužinojęs, kad vakarienės metu sūnus apsipylė verdančiu vandeniu. Tačiau kurią vietą sūnus susižalojo, P.Miežetis tikino žmonos nepaklausęs. Moteris neva jam paminėjo, kad berniukas žaidžia, tad labai ir nesijaudino.

Pūslėmis padengtą vaiko kūną P.Miežetis pasakojo pamatęs tik pirmadienį vakare grįžęs iš darbo. Tada susodino visą šeimą į mašiną išvežė pas savo mamą į Kretingą. Kadangi buvo praradęs vairuotojo pažymėjimą, važiuoti pagrindine Kretingos gatve jis baiminęsis, kad neįkliūtų policijai. Taip vyras teisinosi, kodėl pirma neužsukęs į ligoninę, kur nukakti jam būtų buvę arčiau, nei pas savo motiną.

Daugelis kunigo pasakojamų dalykų teismui atrodo labiau panašūs į melą. Jis aiškino negalėjęs susisiekti su žmona, nes jos telefonas neveikė, tačiau pokalbių išklotinės rodo ką kita. Tądien sutuoktiniai ne kartą skambino vienas kitam.

P.Miežetis tikino, kad vaiko sužalojimo metu pats buvo Kretingoje, o jo žmona – namuose. Techninėmis priemonėmis užfiksuota, jog E.Miežetienė tuo metu buvo Kretingoje, o P.Miežetis – kaime.

Norėjo gauti pašalpų

Kai pagaliau vaikas pakliuvo į medikų rankas, jo gyvybei grėsė pavojus.

Mirusios žmonos tėvams apie sunkią anūko būklę ir sužalojimą tėvas papasakojo pakvietęs juos trumpam susitikti Kretingos centre. Vyras paprašė jam duoti velionės žmonos mirties liudijimą, kurio jam reikėję pašalpoms gauti.

Vos sužinoję apie nelaimę seneliai suskubo važiuoti paskui anūką, kuris po Klaipėdos vaikų ligoninėje praleistos nakties buvo ruošiamas gabenti į Kauno nudegimų centrą. Jie slaugė mažylį po operacijos ir reabilitacijos metu Kačerginėje.

Tėvas į sanatoriją, kur vaikas gydytas mėnesį, net nepaskambino.

Paklaustas, nuo ko P.Miežečio manymu, nukentėjo jo sūnus, kunigas tyliu balsu atsakė: "Mano kaltė. Jis nukentėjo, nes ne iškart pateko pas gydytojus. Kaltas, kad iškart negrįžau namo".

Dar Kaune, kai mažylis kovojo su mirtimi, jo tėvas buvusių uošvių prašė nekelti triukšmo, nes taip galį nukentėti niekuo dėti žmonės. Vakar P.Miežetis tvirtino turėjęs galvoje savo ir naujosios žmonos vaikus. Paprašytas plačiau paaiškinti, kaip suprasti šį pasakymą, kunigas persimainė. Jo žodžiai liejosi kaip per pamokslą.

"Ir dabar vaikai kenčia. Jie kasdien laukia broliuko ir klausinėja, kada jis grįš namo", – pakiliai kalbėjo P.Miežetis ir paminėjo savo žmonos vaikus bei dar metų neturintį bendrą poros sūnų.

Berniuką auginantys seneliai tikino, kad anūkas nesiveržia pas tėvą. Tą patį liudijo ir vaiką gydę medikai.

Girtas įkliuvo prie vairo

Byloje P.Miežetis kaltinamas ir dar vienu nusikaltimu – sukėlęs sūnui skausmą, kai atėjęs į vaikų darželį nuplėšė nuo žaizdos tvarsčius. Pats kaltinamasis kategoriškai neigia tai daręs.

Vakarais vidurinėje mokykloje mokęsis P.Miežetis vėliau Kretingos žemės ūkio mokykloje įgijo namų ūkio meistro specialybę. Jokio kito išsilavinimo kunigas neturi.

Ši istorija nepaliko nė vieno abejingo iš visų prie jos prisilietusių žmonių. Atrodo, kad vaikų teisių apsaugos tarnybos darbuotojos palaiko tėvą. Tačiau Baublių kaimo mokyklos, kurią remontuoti buvo parsisamdęs P.Miežetis, direktorė yra pasakojusi pareigūnams, kad šis vyras nuolat girtaudavo, todėl buvo baramas.

Kaltinime teigiama, kad tėvas buvo girtas, kai apiplikė vaiką. Kad vyras kartu su kitais bendradarbiais girtavo, minėjo kartu dirbę vyrai.

Beje, vairuotojo pažymėjimą P.Miežetis prarado taip pat vairuodamas neblaivus.

Sužaloto berniuko interesams teisme atstovauja seneliai. Į pagalbą bylinėjantis jie pasisamdė advokatą Algimantą Jucių. Šis mano, kad pamotė turėtų būti teisiama už tai, kad nesuteikė sunkios būklės ištiktam vaikui pagalbos.

Jei tėvas būtų pripažintas kaltu dėl sunkaus ir žiauraus vaiko sužalojimo, jam gresia įkalinimas iki 12 metų. Vakar prasidėjęs teismo procesas gali pasibaigti dar šiemet.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų