Giruliuose savanoriai kelia kultūrą (programa)

Pernai startavęs kultūrinis savanorystės projektas „Pėdink į Girulius“ šiemet sulaukė didžiulio būrio talkininkų ir tęsiamas su dar didesniu užmoju bei entuziazmu.

Pranoko lūkesčius

Pėdinti į Girulius pasisemti kultūros jau antrą vasarą ragina Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka ir savanorystės dvasią puoselėjanti šio projekto iniciatorė Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro smuikininkė Ingrida Giunter. Nebe pirmą vasarą Giruliuose poilsiaujanti vilnietė muzikantė, sužavėta Klaipėdos bibliotekos Girulių filialo ir bendruomenės namų aplinkos, pasisiūlė joje nemokamai organizuoti renginius. Pernai ji ten sukvietė menininkus iš sostinės ir net užsienio. Praėjusių metų sėkmė biblioteką paskatino šiemet tęsti programą „Pėdink į Girulius“, o ponia Ingrida ėmėsi globoti projektą ir šiąvasar.

„Giruliai – vietovė, turinti turtingą prieškario kultūros istoriją. Norime išjudinti ten dabar apsnūdusį kultūrinį gyvenimą“, – kalbėjo ryžtingai nusiteikusi Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Bronislava Lauciuvienė.

Jos teigimu, pernai šis sumanymas pranoko lūkesčius – publikos prisirinkdavo pilnas bibliotekos kiemelis, nors savanorių nebuvo daug. Šiemet jų susibūrė tikrai nemažai, džiaugėsi organizatoriai.

Birželį jau koncertavo Stasio Šimkaus konservatorijos dėstytojos Natalija Blauberg ir Tamara Prokopovič, fotoparodą surengė klaipėdiečiai kraštotyrininkas Bernardas Aleknavičius ir fotomėgėjų klubas „Fotoburė“, vilniečių menininkų grupė „Šeštasis pojūtis“ atvežė spektaklį performansą „Bitinėlio pasakos šešiems pojūčiams“. Liepos 6-ąją uostamiesčio studija „Grock“ parodė joje su muzikuojančiu jaunimu sukurtą roko operą „Eglė žalčių karalienė“, o vakar su visa savo komanda ir daugybe mušamųjų instrumentų Giruliuose muzikavo perkusininkas Pavelas Giunteris.

Savo malonumui

„Tai, ką mes darome, pagyvino bendruomenės gyvenimą ir praturtino poilsiautojų laisvalaikį, – tvirtino I.Giunter. – Pernai radau skaitovų, poetų, muzikantų, kurie galėjo neatlygintinai atvykti į Girulius. Šiemet atsigręžėme į klaipėdiečius, kurie čia pat. O Pavelas po koncerto praėjusią vasarą tiesiog įsimylėjo Lietuvos pajūrio publiką.“

Kitą savaitę giruliškių laukia vakaronė su Gediminu Radzevičiumi, Liudu Augaičiu, režisieriumi Algirdu Kubiliumi ir Lietuvos skautais. Jie atsiveš daugybę lietuvių liaudies instrumentų, gros, šoks ir užsimojo išjudinti Girulių senjorus, kad tie prisimintų jaunystę. „Eisime į kiekvieną namą, belsimės į kiekvienas duris, ištrauksime kiekvieną senolį, kad pabūtų su mumis visais“, – entuziazmu tryško I.Giunter, kiekvienam renginiui prigalvojanti visokių atrakcijų, konkursų, įtraukiančių ir publiką.

Rugpjūčio pradžioje grupė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentų bibliotekos kiemelyje dainuos populiariausias „ABBA“ dainas – tai bus teatralizuotas septintojo dešimtmečio stiliaus koncertas.

Šiemet prie projekto prisijungusios S.Šimkaus konservatorijos direktorė Loreta Jonavičienė organizatoriams linkėjo, kad ši iniciatyva išaugtų į puikią tradiciją. „Talkinti sutiko mūsų dėstytojai. Turime tokių entuziastų. Pianistė T.Prokopovič subūrė juos į ne vieną projektą. Jie tai daro savo malonumui“, – teigė L.Jonavičienė.

Padės teatras

Paįvairinti Girulių kultūrinį gyvenimą padės ir Klaipėdos muzikinis teatras. Jo vadovo pavaduotoja Rūta Varnaitė džiaugėsi pasirašyta bendradarbiavimo sutartimi su viešąja miesto biblioteka: „Visiems – nauda. Nuo kitos savaitės penkiuose bibliotekos filialuose bus galima labai neblogomis sąlygomis įsigyti bilietų į mūsų teatrą. O mes, ruošdamiesi festivaliui „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“, ieškojome vietų, kur prie jūros galėtume pakoncertuoti. Štai ir radome“.

Muzikinio teatro solistas Artūras Kozlovskis liepos 20-ąją Giruliuose surengs rusų romansų vakarą. Rugpjūčio 3-iąją koncertuos jaunų teatro stygininkų kvartetas „Musica Libera“. „Sudėliojom labai įvairią programą, „lengvo kvėpavimo“ kūrinius – nuo W.A.Mozarto iki A.Piazzollа’s ir E.Piaf dainų“, – pasakojo R.Varnaitė apie būsimą kvarteto pasirodymą.

Be to, Giruliuose vyks piešimo pleneras, kurį inicijavo studijos „Gyvas piešimas“ vadovas Nidas Arkušauskas. Plenero dalyviai savaitę pieš poilsiautojus, vietinius žmones bei Girulių architektūros objektus, savo piešinius mainys į uogas ir grybus.

Taigi iki rudens Girulių gyventojai, poilsiautojai ir klaipėdiečiai kviečiami į nemokamus renginius Girulių bibliotekoje ir bendruomenės namuose. Geru oru jie vyksta kiemelyje, o jei oras prastas – Girulių bibliotekos galerijoje (Šlaito g. 10A).

„Didelė laimė, kad knygos namai tampa žmonių namais. Nuostabūs tie vakarai – renkasi visos šeimos“, – džiaugėsi Klaipėdos kultūros skyriaus vedėja Jolanta Braukylienė.

Artimiausi renginiai

Liepos 8 d. 17. 30 val. – Aleksandro Žalio eilėraščių knygos „Pilis“ pristatymas ir Ernesto Žvaigždino tapybos parodos „Vasara“ atidarymas. 

Liepos 16 d. 18 val. – gegužinė su skautais „Laisvės paukštė“.

Liepos 20 d. 18 val. – Klaipėdos muzikinio teatro solisto Artūro Kozlovskio romansų vakaras.

Liepos 27 d. 18 val. – šansonų vakaras su akordeonistu Žygimantu Laurinavičiumi.

Įėjimas – laisvas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių