Grandioziniai planai „Memelio mieste“ žavi ne visus

"Memelio miesto" teritorijos detalusis planas gyventojų nesudomino. Tačiau į vidurdienį vykusį viešą pristatymą, vietoje suinteresuotų visuomenės atstovų, atvyko ir kritikos projektui pažėrė Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos ir Uosto direkcijos darbuotojai.

Užprogramuotas konfliktas?

Šiuo metu penkių hektarų sklype, pačiame miesto centre, tarp Naujosios Uosto gatvės ir Šiaurinio rago, veikia gamybinės ir komercinės įmonės.

Vietoj cechų ir gamyklų ateityje čia turėtų iškilti ne tik komercinės, administracinės patalpos, bet ir gyvenamosios paskirties namai.

Šalia planuojamo "Memelio miesto" įsikūrusios kompanijos KLASCO atstovai įsitikinę, kad būsimų kvartalo gyventojų laukia užprogramuotas konfliktas dėl triukšmo.

Patys projektuotojai mano priešingai, esą įrengus papildomas garso mažinimo priemones, "Memelio miesto" gyventojai su šiomis problemomis nesusidurs.

Uždraus važinėti

Bendrovė "Sweco Lietuva" parengė teritorijos tarp Dangės upės, Naujosios Uosto, Naujojo Sodo gatvių tęsinio ir Kuršių marių detalųjį planą bei atliko jo pasekmių aplinkai vertinimą.

Antradienį vyko viešas projekto svarstymas, iki kurio pabaigos visuomenės atstovai dar galėjo teikti pastabas bei pasiūlymus.

"Memelio miesto" projektą ketina įgyvendinti įmonių grupė "Stemma group".

Pirminėje strategijoje numatytos kelios pagrindinės kryptys: turistų traukos centras su išsaugotais kultūros paveldo objektais ir naujais akcentais; administracinių pastatų, pritaikytų tiek stambiam verslui, tiek smulkiai komercijai, kompleksas; paslaugų objektai – restoranai, butikai, salonai; atvira poilsio ir pramogų zona.

Bendrovės "Sweco Lietuva" atstovė Auksė Stanienė teigė, kad planuojamoje teritorijoje bus uždrausta važiuoti motoriniu transportu.

Čia ketinama įrengti požeminę automobilių stovėjimo aikštelę su daugiau nei 1 200 vietų bei antžeminę aikštelę su dar keliais šimtais vietų.

Bendrovės "Sweco Lietuva" aplinkosaugos grupės vadovas Vytautas Belickas aiškino, kad pasekmės visuomenės sveikatai (padidėję transporto priemonių srautai, triukšmas, oro tarša, emocinė įtampa) būtų laikinos, tik statybos darbų vykdymo laikotarpiu.

Netinkama vieta gyvenimui?

Pristatyme dalyvavę KLASCO atstovai teiravosi, ar bendrovės nuomojamoje žemėje išties bus taikomi apribojimai veiklai, kaip nurodyta detaliajame plane.

Vis dėlto projekto rengėjai tikino, kad įsivėlė klaida, ir jokie apribojimai kompanijos veiklai neplanuojami.

Uosto direkcijos Plėtros skyriaus viršininkas Algimantas Kungys taip pat išsakė pastabas, esą uosto krantinėse projektuojami statiniai – pernelyg drąsus sprendimas, nes iki šiol neišspręsti turtiniai klausimai su uosto direkcija.

KLASCO juristė atkreipė dėmesį, kad jau dabar triukšmo lygis šioje teritorijoje yra ribinis arba viršija normas, todėl atsiradus naujiems gyvenamiesiems namas situacija taps dar prastesnė.

Esą tai visiškai netinkama vieta gyvenimui, o apkrauti krantines akustinėmis sienelėms – irgi ne išeitis.

V.Belicko žodžiais, gyvenamosios paskirties statiniai nepatenka į triukšmingą teritoriją, be to, siekiant pažaboti nemalonius garsus, bus imamasi technologinių priemonių.

Kaip teigė Klaipėdos savivaldybės Urbanistikos skyriaus vedėja Mantė Černiutė-Amšiejienė, detalusis planas vis dar ruošiamas ir užbaigus jį bus dar kartą pristatomas visuomenei.

Iš viso gauti tik trys pastabos-pasiūlymai, vienas – gyventojo (baiminasi triukšmo ir transporto srautų padidėjimo), likusieji du pateikti Uosto direkcijos ir KLASCO atstovų.


Šiame straipsnyje: Memelio miestasKlaipėdauostas

NAUJAUSI KOMENTARAI

DM

DM portretas
Statykit ta projekta ir kuo greiciau viena buta iskart rezervuosi popieriuje dar.Reikalingi tokie projektai kitu atveju visi isvaziuos i uzmiesti gyventi, nes Klaipedoij arciau senamiescio nera kur plestis o miegamose rajonuose nieks gyventi nenori. Taip kad butinai vystikit si projekta pofik tas triuksmas namus su gera garso izoliacija pastatysit rekuperacine ir kondicionavimo sistema ir visos problemos. Uostas vienas kitas laivas atplaukia i savaite jokiu nepatogumu cia nesudarys.

jachtu servisas com

jachtu servisas com portretas
čia nebent tada kaip bus jūrinis uostas pastatytas ir daug kas persikraustys į tenai

deinis

deinis portretas
Iškur tokie saliamoniški sprendomai ,vietoj 7zvodo statyti gyvenamus ,juk uostui reikalingos krantinės o ne gyvenami namai ,na gražu bus kai lkasko kraus anglis ir gventojai negirdės reiukšmo ir nejaus smarvės ,reikėtų ispėti žmonės ,kurie pirks būtus apie pragariška gyvenimą ir ar nelaikas sustabdyti tas nesamones
VISI KOMENTARAI 40

Galerijos

Daugiau straipsnių