Gyvatė Klaipėdoje ir tykojo, ir gėlė

Nueinantys 2013-ieji – Gyvatės metai – buvo permainingi. Klaipėdai jie reiškė ir džiaugsmingas sugrįžtuves, ir kraupias netektis.
Gyvatė šiemet skaudžiausiai gėlė uostamiesčio valdžiai – jai teko kapanotis iš kaltinimų korupcija ir įtarimų valstybės išdavimu skandalų.

Parskraidino iš Graikijos

Miestas šiemet šventė dvejas džiaugsmingas sugrįžtuves. Namo į Klaipėdos delfinariumą buvo parskraidinti šeši delfinai, į savo vietą prie Danės krantinės vėl grįžo uostamiesčio simbolis burlaivis "Meridianas".

Delfinai į Graikiją buvo išskraidinti prieš trejus metus, nes prasidėjo delfinariumo rekonstrukcija, tad gyvūnams teko ieškoti laikino prieglobsčio.

Nors buvo prognozuota, kad jie grįš po metų, tačiau rekonstrukcija užsitęsė, todėl delfinai į Klaipėdą buvo parskraidinti gerokai vėliau – tik šiemet rugsėjį.

Į Klaipėdos delfinariumą grįžo dar ne visi delfinai – pusė jų liko Graikijos Atikos zoologijos sode, nes uostamiesčio delfinariume kol kas rekonstruotas tik pagrindinis baseinas ir jame visi gyvūnai tiesiog netilptų.

Nepaisant to, jog parvyko atgal tik pusė Klaipėdos delfinų, juos ir klaipėdiečiai, ir miesto svečiai sutiko itin džiugiai.

Prieš Kalėdas surengti pirmieji sugrįžusių delfinų pasirodymai buvo anšlaginiai.

Užstrigo tarp tiltų

Minia klaipėdiečių, neišsigandusių žvarbaus oro, šiemet lapkritį stebėjo, kaip į savo vietą prie Danės krantinės partempiamas rekonstruotas burlaivis "Meridianas".

Jis remontuoti buvo ištemptas prieš metus – pernai lapkritį. Ir nors prognozuota, kad "Meridianas" turėtų būti parplukdytas iki šiųmetės Jūros šventės liepą, tokius planus teko pakoreguoti.

Priežastis – burlaivio būklė pasirodė esanti daug blogesnė nei įsivaizduota, todėl ir užtruko jo remontas.

Ir pats sugrįžimas priminė trilerį. Į savo vietą tempiamas "Meridianas" kurį laiką buvo įstrigęs tarp Pilies ir Biržos tiltų, nes pastarojo nepavyko tinkamai pakelti. Teigiama, jog sugedo viena tilto pakėlimo variklio dalių. Vienu metu nebuvo aišku, ar apskritai pavyks burlaivį nutempti į jo vietą.

Upe manevruojamą laivą padėjo tempti ir miestiečiai, o prie krantinės jį pasitiko Karinių jūrų pajėgų pučiamųjų orkestro maršai.

"Meridiano" remontas kainavo apie 5 mln. litų. Vidaus rekonstrukcijai atlikti reikės dar 2 mln. litų. Tai tris kartus didesnė suma nei buvo planuota prieš burlaivio atnaujinimo pradžią.

Atnaujintas burlaivis uostamiesčio gyventojus džiugins ne tik įrengtu muziejumi, bet ir 65 vietų žuvies patiekalų restoranu bei 15 vietų banketine sale.

Siekiama, kad "Meridianas" visuomenei taptų atviras kitų metų liepą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių