Gyvenimas Klaipėdoje stoja – įsigalioja draudimai

Dėl koronaviruso grėsmės dviem savaitėms, iki kovo 27 d., stabdoma visų šalies švietimo, kultūros, sporto ir laisvalaikio įstaigų veikla. Uostamiesčio specialiosios tarnybos Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje svarstė, kaip koordinuoti uosto darbą ekstremaliomis sąlygomis, ar riboti naktinių klubų ir net pirčių veiklą?

Laukia kruizinių laivų

Daugiausia neaiškumų kilo dėl kruizinių laivų atvykimo tvarkos į uostamiestį. Pirmasis laineris į Klaipėdą atplaukia jau kovo 31 d. Kaip turėtų elgtis tarnybos, jei tarp 390 keleivių bus atkeliaujančių iš tų šalių, kuriose fiksuotas koronaviruso paplitimas?

Kai kurie Estijos uostai nusprendė stabdyti kruizinių laivų patekimą į uostą, tačiau Klaipėda nežada imtis tokių drastiškų priemonių.

Virš uostamiesčio artėja Damoklo kardo grėsmė.

Kinija, Pietų Korėja, Singapūras, Japonija ir Italija yra tos šalys, į kurias draudžiam vykti. Tačiau nerekomenduojama vykti ir į Vokietiją, su kuria uostamiestis turi tiesioginių keltų linijų.

Nerekomenduojamų lankyti šalių sąraše taip pat yra Prancūzija, Ispanija ir Honkongas.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento direktorius Raimundas Grigaliūnas dėl atvykstančių laivų siūlė nesiimti tokių drastiškų priemonių.

Specialistas aiškino, kad kol kruiziniai laivai nepateikė preliminarių keleivių sąrašų bei deklaracijų, nėra ko nerimauti.

Laivyba: šį sezoną Klaipėdą ketina aplankyti 66 kruiziniai laivai, kurie dėl koronaviruso kontrolės kelia nerimą specialiosioms tarnyboms. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Galvosūkis dėl klubų

Dėl koronaviruso grėsmės stabdomas mokyklų, darželių, kolegijų, universiteto darbas. Mokytojai kėlė klausimą, ar kol vyks mokinių atostogos, jie privalo lankytis darbe, ar ne.

Panašu, dviejų savaičių savotiškam karantinui neužteks, todėl švietimo įstaigos įpareigotos ruoštis ugdymo procesui nuotoliniu būdu.

Ekstremalių situacijų komisijos posėdį atidžiai stebėjo sporto klubų atstovai. Išgirdę įvardijimą, kad sporto klubų veikla stabdoma, vyrai pakilo ir išėjo iš salės.

Dviem savaitėm uždaromos ne tik mokyklos, bet ir užimtumo centrai, neformaliojo švietimo įstaigos, laisvalaikio įstaigos – teatrai, kino teatrai, sporto klubai, koncertų salės, muziejai, galerijos baseinai ir t.t.

Diskusijų kilo dėl naktinių klubų veiklos. Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža siūlė riboti tokių įstaigų darbą.

Kol kas prievolės negalioja tik maitinimo įstaigoms, tad komisijos nariai kėlė klausimą, iki kokios valandos būtų galima riboti tokių įstaigų darbą.

Nori į pirtį

Klaipėdos savivaldybė atšaukė kelis renginius. Tik gryname ore, Miškų ir Girulių miškuose vyksiančių orientavimosi varžybų nusprendė nedrausti.

Dragūnų bataliono kariai, ketinę 27 d. rengti bėgimą miesto gatvėmis, liks be renginio.

Leidžiama organizuoti tik tokius renginius, kuriuose būtų ne daugiau nei 100 asmenų, o dalyviai laikytųsi vieno metro atstumu vienas nuo kito.

Komisijos nariai sulaukė klausimo, ar bus draudžiamas pirčių darbas.

"Baras – ne pirtis, bet pirtis kartais tampa baru", – juokavo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Vytautas Grubliauskas / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Į darbą neis

Dešimt Klaipėdos savivaldybės tarnautojų yra informavę administraciją, kad lankėsi komandiruotėse ar grįžta iš užsienio šalyse praleistų atostogų.

Šiuos tarnautojus savivaldybė įpareigojo likti namuose karantinui ir dirbti nuotoliniu būdu.

Daugybė diskusijų kilo dėl įvairių valstybinių institucijų darbuotojų darbo sąlygų, kol bus uždaryti darželiai ir mokyklos.

"Darželinukų nėra kur dėti. Sutarėme, kad Švietimo skyrius apklaus ikimokyklinio ugdymo įstaigas ir išsiaiškins, kiek yra tokių vaikų, kurių tėvai dirba specialiosiose tarnybose ir privalo dirbti karantino laikotarpiu", – tikino Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Policijos komisariato vadovas Alfonsas Motuzas aiškino, kad policija savo funkcijas vykdys, daliai pareigūnų bus suteikta galimybė dirbti namuose.

"Interesantai gali pareiškimą pateikti ir internetu. O jei bus būtinybė bendrauti gyvai, bus atskira patalpa, kur jie bus priimami", – tikino A.Motuzas.

Aplinkos apsaugos inspekcijos atstovai pasitarimo metu patvirtino, kad stabdo planinius patikrinimus ir net pripažino, jog į gyventojų skundus kurį laiką nebus reaguojama.

Dėl klausimų, susijusių su kruizinių ir kitų laivų kontrole, naktinių klubų veikla, uostamiesčio valdžia nusprendė kreiptis į Vyriausybės ekstremalių situacijų komisiją dėl išaiškinimo.

"Virš uostamiesčio artėja Damoklo kardo grėsmė. Savivaldybė negali uždrausti įplaukti į uostą laivams. Tai Vyriausybės reikalas", – sakė V.Grubliauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

L.

L. portretas
Ka tie turistai cia veiks,gi viskas uzdaryta.Dar mazai serganciuju yra.

Nuomonė-suma sumarum

Nuomonė-suma sumarum portretas
Priims ne tik po pasaulį konteineriuose platinamus-vežiojamus toksinus ir plastiką, bet ir normalių valstybių nepriimamus virusuotus keleivius - bastūnus iš kruizinių laivų. Kadangi nurodymus duoda LRV, sukontroliuoti tik tegali JT ŽTT, ES valdantieji Briuselyje nepadės.

Nuomonė

Nuomonė portretas
Faktai: 2. Estija kruizinių laivų su galimai virusuotais keliaiviais nebeįsileidžia. Esamu metu nemažai didelių kruizinių laivų su galimai infekuotais keliaiviais bastosi po pasaulį, jų neįsileidžia valstybės, kurios kaip ir Estija, saugo savo gyventojus nuo naujojo viruso. 3. Klaipėdos m. savivaldybės taryba šių metų vasario paskutinėmis dienomis patvirtino 2020 m. biudžetą, pinigai jau nutekėjo, tereikėjo patvirtinti eilutes, o jau kaip tie pinigai cirkuliuoja - esančiųjų prie lovio reikalas. LR valstybės biudžeto ir ES finansavimo pinigai 2020 m. dar negauti - apie 36 proc.
VISI KOMENTARAI 38

Galerijos

Daugiau straipsnių