Gyvenimo saulėlydis – vienutės plote

Į senelių globos namus tetos lankyti atvykę klaipėdiečiai pasijuto nejaukiai pamatę, kaip gyvena jų giminaitė. Pasak svečių, garbaus amžiaus senolė gyvenimo saulėlydį sutinka kelių kvadratinių metrų kambarėlyje, kai net įkalinimo įstaigose nuteistiesiems skirta daugiau ploto.

Patalpa – tualeto dydžio?

Pasak senolės giminaitės Jadvygos, Žalgirio gatvėje įsikūrusiuose Klaipėdos globos namuose tvarkos netrūksta, tačiau apgyvendinimo sąlygos – stulbinančios.

"Pirmą kartą lankėmės šioje įstaigoje. Globos namai – tvarkingi, vidaus ir išorės aplinka – prižiūrėta, seneliais rūpinamasi. Visgi, išvydusi, kur gyvena giminaitė, likau šokiruota. Patalpos dydis siekia ne daugiau 5 kvadratinius metrus. Tokio ploto yra daugiabučiuose vonios ir tualetai. O čia juk žmogus gyvena. Atstumas nuo lovos iki televizoriaus siekia ne daugiau kaip 70 centimetrų. Kaliniai Lietuvos kalėjimuose gyvena apartamentuose, palyginti su tuo, ką šiandien turi šie seneliai", – teigė moteris.

Anot pašnekovės, senolės kaimynystėje panašiame kambaryje gyvena ir kita moteris.

Kaliniai Lietuvos kalėjimuose gyvena apartamentuose, palyginti su tuo, ką šiandien turi šie seneliai.

Jos abi naudojasi bendru tualetu.

Priežiūrai – nemenkos sumos

Klaipėdietės teigimu, giminaitė už priežiūrą per mėnesį globos namams esą atseikėja beveik 700 eurų.

"Prieš apsigyvendama globos namuose, teta turėjo dviejų kambarių butą. Kas mėnesį gaudavo beveik 300 eurų siekiančią pensiją. Už šią sumą ji sugebėjo prasimaitinti, nusipirkti vaistų, sumokėti už komunalines paslaugas. Šiuo metu globos namams ji atiduoda kone dvigubai didesnę sumą, tačiau gyvena tarsi urve. Tikras paradoksas", –  liejo pyktį moteris.

Senolė globos namuose apsigyveno dėl liūdnai susiklosčiusių gyvenimo aplinkybių.

Moters vaikai jau kurį laiką gyvena ir dirba užsienyje, tad gyvenimo saulėlydį ji priversta pasitikti viena.

Dėl sušlubavusios sveikatos jos globoti neturi galimybės ir giminaičiai.

Laukia dienų pabaigos

Anot pašnekovės Jadvygos, garbaus amžiaus moteris jau spėjo susitaikyti su savo likimu.

"Senutė yra aiškaus proto, supranta, kad kitos perspektyvos neturi. Gyvena ir laukia dievo malonės. Skaičiuoja paskutines gyvenimo dienas. Kad galėtų patekti į globos namus, ji pardavė ar išnuomojo butą. Tiksliai atsakyti negaliu. Senutė supranta, kad kelio atgal nebėra", – pasakojo moteris.

Moteriai sunku suvokti, kodėl kiekvieną mėnesį už paslaugas mokant šimtus eurų, nepasirūpinama oresne žmogaus aplinka.

Globėjais tampa ir svetimi

Siekdami užsitikrinti sočią ir nerūpestingą senatvę, kai kurie vyresnio amžiaus žmonės ieško įvairių išeičių.

Neretai, norėdami aplenkti globos namus, senoliai nesibaimina patekti ir į nepažįstamųjų rankas.

"Mūsų šeimos draugai gyvena soduose, turi įsirengę dviejų aukštų namą. Neseniai parsivežė namo globoti senyvo amžiaus moterį. Savo akimis regėjau, kad ji gyvena kaip inkstas taukuose – aprūpinta, pamaitinta.  Kodėl šios globos neįteisinus įstatymais ir finansiškai nerėmus tokių globėjų?" – klausė Jadvyga.

Anot Klaipėdos savivaldybės Socialinio paramos skyriaus vedėjos Audronės Liesytės, tokia paramos forma gali kelti abejonių.

"Seneliai gauna pensiją, pagal sveikatos būklę jiems skiriama slauga ir priežiūra. Jeigu seneliams reikalinga socialinė pagalba, valstybė skiria ir socialinius darbuotojus. Likimo valiai žmonės nėra paliekami. Jokių papildomų išmokų globėjams valstybė netaiko. Verslo iš senelių globos daryti nereikia", – komentavo A.Liesytė.

Globos namai – tarsi privilegija

Pasak skyriaus vedėjos, norinčiųjų patekti į globos namus šiuo metu – eilės.

"Uostamiesčio globos namuose trūksta vietų, tad seneliai nukreipiami į visoje Lietuvoje veikiančias globos įstaigas", – tikino vedėja.

Klaipėdos savivaldybės Socialinės paramos skyriaus Socialinių paslaugų poskyrio vyriausiosios specialistės Jolantos Vendzelienės teigimu, nusiskundimų dėl prastų gyvenimo sąlygų šiuose globos namuose iki šiol nesulaukta.

"Skundų kol kas neturime. Šiuo metu vietos Klaipėdos globos namuose laukia net 73 senjorai. Pasitaiko atvejų, jog žmonės iš kitų globos namų teikia prašymus persikelti būtent į šią įstaigą", – pasakojo J.Vendzelienė.

Plotas – pagal įstatymą

Socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakyme dėl reikalavimų stacionariems socialinės globos įstaigoms patvirtinta, jog minimalus bendras gyvenamasis plotas vienam globos įstaigos gyventojui – suaugusiajam turi būti ne mažesnis kaip 9 kv. m, o vaikui – ne mažesnis kaip 11 kv. m.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Elena

Elena portretas
Nuostabūs senelių namai! Va čia tai priežiūra!!!!

Diana

Diana portretas
Senelių namai yra įstaiga, kuri užtikrina oria senatvę. Manau jiem jau ir nebereikia kambarių po 10 kv./m, tačiau jie nori pabendravimo, žmogaus šalia, kuris ne tik padeda namų ruošoje, bet ir tampa draugu, kai tuo tarpu vaikai juos palieka likimo valiai, užmiršę net aplankyti per gimimo dienas ir kitas didžiąsias metų šventes, o jai ir prisimena tai tik, kad atvykę užsidėtų pliusiuką, kad buvau ir už pora minučių apsisukę išbėga. Taip ir tos giminės... didžioji dalis atvyksta 2 kartus per metus ir dar reikalavimus kelia, geriau vaikus paprotintų... reikia džiaugtis, kad tik yra tokie namai, o ypač vienišiems ir netinkamą gyvemimo būdą vedusiems žmonėms arba pamirštiems senoliams. O jei matote, kad išties blogai giminaičiui globos namuose, visada galite pasiimti jį ir globoti užtikrindami geresnias sąlygas jam, nes globos namai ne kalėjimas...

Gilė

Gilė portretas
Liūdna. Labai liūdna , kad taip yra pas mus.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių