Gyvsidabrio termometrų problemą užgožė taupiosios lemputės

Klaipėdiečiai nežino, kur kreiptis sudužus gyvsidabrio termometrui. Specialistai nuogąstauja, kad ateityje daugiau rūpesčių nei termometrai sukels taupiosios lemputės, kuriose taip pat yra šio metalo.

Gyvsidabrio termometrų mažėja

Skambučių dėl sudužusių termometrų Klaipėdos visuomenės sveikatos centras ypač daug sulaukia, prasidėjus peršalimo ligoms ar gripo epidemijoms.

„Žmonės nežino, kur ką daryti ir kreipiasi į mus“, – tvirtino Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Saugos skyriaus vyriausiasis specialistas Rimantas Giedraitis.

Jis pasakojo, kad gyvsidabriu užpildytų termometrų mažėja. Prieš trejus metus buvo uždrausta realizuoti medicininę įrangą, turinčią šio sunkaus metalo.

„Gyvsidabrio termometrų mažėja. Daugiau problemų ateityje sukels taupiosios lemputės, kuriose yra šio metalo. Teigiama, kad vidutiniškai taupioji lemputė šviečia apie 10 tūkst. valandų. Tačiau dažnai ji perdega po 1-2 mėnesių. Kur žmonėms jas reikės padėti?“, – klausė vyriausias specialistas.

Prašo pirkimo čekio

Anot R.Giedraičio, Klaipėdoje yra dvi vietos, kurios priima perdegusias taupiąsias lemputes. Pagal tvarką jas turėtų priimti visi prekybos centrai, kurie jomis prekiauja.

Tačiau, jo teigimu, iš klaipėdiečių sulaukta nusiskundimų, kad prekybos centrai išsisukinėja. Pareikalauja iš taupiąją lemputę atnešusių asmenų pirkimo čekio.

„Žmonės tikrai neieškos, kur priduoti lemputę ir išmes ją į konteinerį ar prie vaikų žaidimo aikštelės. Reikia kalbėti su prekybos centrais, kad priimtų lemputes, kurias parduoda“, – pabrėžė R.Giedraitis.

Pats gyvsidabris nėra pavojingas, o jo garai. Garuoti jis pradeda nuo 0 laipsnių šilumos. Kuo aukštesnė temperatūra, tuo labiau garuoja. Žmogus garais gali apsinuodyti.

Į organizmą jie gali patekti per kvėpavimo takus, virškinamąjį traktą, odą ir gleivines. Gyvsidabris gali sukelti apsinuodijimą. Apsinuodijus patariama kreiptis į gydytoją, ypač jei yra mažų vaikų.

Žmogus, apsinuodijęs gyvsidabriu, jaučia silpnumą, galvos skausmą, vėmimą. Stipresnis gali sukelti plaučių edemą.

Reikia pranešti ugniagesiams

R.Giedraitis prisiminė atvejį, kai žmogus bandė nusinuodyti gyvsidabriu. Jis sudaužė kelis termometrus, sudėjo į keptuvę ir kaitino ant viryklės. Vyras mirė per tris dienas.

Sudaužius termometrą, R.Giedraitis klaipėdiečiams, patarė nieko patiems nedaryti, o kviesti ugniagesius. Jie atliks mechanine ir chemine demerkurizacija.

Ypač valyti nepatariama dulkių siurbliu. Temperatūra įrenginyje yra kur kas aukštesnė nei patalpose. Dėl to gyvsidabris garuos kur kas intensyviau ir užterš gyvenamąsias patalpas.

Bute, kuriame šiuo metalu nusinuodijo vyras, niekas gyventi negalėjo du mėnesius. Baldai, sienos buvo prisigėrę gyvsidabrio garų. Ar kambarys prisigėręs gyvsidabrio garų, gali ištirti laboratorija.

Valyti gyvsidabrio nepatariama ir šluoste. Jis pasklis tik dar plačiau ir padidės jo garavimo paviršius.

Gyvsidabrio Klaipėdoje surinkta:

2010 m. – 89 kilogramai
2011 m. – 43 kilogramai
2012 – 8 kilogramai

Kaip valyti gyvsidabrį?

Gyvsidabriui rinkti reikia paruošti buteliuką su vandeniu ir sandariu kamščiu, turėti medinę ar stiklinę lazdelę, guminę kriaušę, voką ar storesnio popieriaus lapą, lipnią juostą ar klijais patepta popieriaus lapą, 0,2 proc. vandeninį kalio permanganato tirpalą.

Pačius didžiausius rutuliukus lazdele patariama sustumti į voką ar ant storesnio popieriaus ir supilti į butelį su vandeniu.

Tada gumine kriauše susiurbti mažesnius rutuliukus, o pačius mažiausius lašelius surinkti lipnia juosta ar klijais patepti popieriumi.

Visą surinktą gyvsidabrį rekomenduojama supilti į butelį su vandeniu ir sandariai uždaryti.

Patalpų paviršių rekomenduojama nukenksminti pasiruoštu kalio permanganato tirpalu. Po to patalpa išplaunama ir gerai išvėdinama. Patalpas reikia plauti ir vėdinti kelis kartus per dieną.

Plovimui gali buti panaudojamas nedidelės koncentracijos ūkiško muilo ir sodos tirpalas.

Indas su gyvsidabriu gali buti perduodamas savivaldybės civilinės saugos skyriaus specialistams arba ugniagesiams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių