Pereiti į pagrindinį turinį

Gyvūnų iš Ukrainos – mažiau

2023-01-03 11:18

Vis dar teikiama pagalba nuo karo pabėgusių ukrainiečių augintiniams. Nors juntamas gyvūnų mažėjimas, pasitaiko, kai veterinarijos gydytojai nemokamai suteikia reikiamų paslaugų.

Privaloma: tiek vietiniai, tiek atvežti gyvūnai turi būti paskiepyti ir suženklinti.
Privaloma: tiek vietiniai, tiek atvežti gyvūnai turi būti paskiepyti ir suženklinti. / Laimučio Brundzos nuotr.

Pernai gegužės pabaigoje Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Klaipėdos departamento specialistai nurodė, kad atvykę ukrainiečiai su savimi atsivežė pusantro šimto augintinių, tarp kurių – šunys, katės, net viena žiurkė.

Iki šiol augintiniams yra atliekamos procedūros – ženklinimas, skiepijimas, suteikiama kita pagalba.

Vis dėlto kiek šiuo metu uostamiestyje glaudžiasi iš Ukrainos atvežtų augintinių, nėra tiksliai žinoma.

Kiekvienas registruojantis augintinį be dokumento neišsisuks, pradžioje turi būti pateikiamas savininko pasas, toliau – gyvūno dokumentai ir pats gyvūnas.

"Nevedame atskiros statistikos, kiek gyvūnų atvyko. Jokių ligų jie tikrai neatvežė, tvarkingai registruojami. Kompensacija kaip buvo, taip ir yra – veterinarijos gydytojams apmoka už sunaudotas priemones ir darbą, kiti veterinarijos gydytojai net neima pinigų. Kiekvienas registruojantis augintinį be dokumento neišsisuks, pradžioje turi būti pateikiamas savininko pasas, toliau – gyvūno dokumentai ir pats gyvūnas", – paaiškino VMVT Klaipėdos departamento vyriausioji veterinarijos gydytoja-inspektorė Ilona Urbutienė.

Anot jos, situacija pasikeitusi, gyvūnų nebeatvežama tiek daug, kiek buvo vasarį–kovą, prasidėjus karui.

Taip pat primenama ir vietiniams gyventojams pasirūpinti savo keturkojais.

"Nuo gegužės 1 d. pagal įstatymą visi augintiniai – šunys, katės, šeškai turi būti suženklinti ir užregistruoti Gyvūnų augintinių registre. Jeigu nėra ženklintas, savininkas turi kreiptis į veterinarijos gydytoją, šis atlieka visą paslaugą – nuo ženklinimo iki duomenų suvedimo į sistemą. Tie, kurie atvažiuoja iš kitų šalių, turi atvykti su gyvūnu jau pas mus, augintiniai būna suženklinti ir jų duomenys įvedami į registrą", – teigė I. Urbutienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų