Hemorojaus gydyme Klaipėdoje – proveržis

  • Teksto dydis:

Hemorojus yra nepatogi liga visomis prasmėmis: gėdijimąsi pasakoti, sudėtinga prisiruošti pas gydytoją ir net po operacijos tenka atkentėti savo skausmo dozę. Naujosios technologijos šį kelią supaprastina – garsus pilvo chirurgas Nerijus Kaselis kartu su kolegomis medicinos centre „Northway“ Klaipėdoje atliko pirmąją inovatyvią hemorojaus operaciją.

Nustebino net patį chirurgą

Viena tabletė nuo skausmo ir vos ne kitą dieną po operacijos ant motociklo – pilvo chirurgas Nerijus Kaselis ir pats negali patikėti puikia paciento, kuriam pritaikytas naujasis hemorojaus gydymo metodas, savijauta. Gydytojas prisipažįsta, kad per 30 savo darbo praktikos metų nėra su tuo susidūręs.

„Nesu matęs, kad žmogus po tokios operacijos taip gerai jaustųsi“, – rezultatu džiaugiasi N. Kaselis.

Neseniai atlikta inovatyvi hemorojaus operacija su „Trilogy“ sistema – transanalinė hemoroidų dearterializacija (THD) – yra pirmoji tokio pobūdžio operacija privačioje gydymo įstaigoje Lietuvoje. Ją kartu su kolegomis Algirdu Palšiu, Laimiu Bureninu ir anesteziologu Nerijumi Ruškiu atliko N. Kaselis.

Kaip paaiškino žinomas chirurgas, apie valandą trukusi operacija pagrįsta visai kitokiu principu nei kiti hemorojaus gydymo metodai – į tiesiąją žarną įvedamas specialus daviklis, kuris ultragarsu identifikuoja arterijas, maitinančias veninius išsiplėtusius mazgus. Nutraukus maitinimą iš tų arterijų mazgai subliūkšta. Ši operacija vyksta toje tiesiosios žarnos dalyje, kur nėra nervinių galūnėlių, tad žmogus nejaučia nemalonių pojūčių.

Vietoj krūvos vaistų – tabletė

Hemorojui gydyti Lietuvoje taikomi įvairiausi operaciniai ir lazeriniai gydymo būdai išsiplėtusiems hemoroidiniams mazgams pašalinti. Įprastai operuojama išangės kanale, kur daug nervinių galūnėlių. Intervencija į šią jautrią zoną pacientui sukelia didžiulį skausmą ir diskomfortą.

Operacijos metu taikoma nejautra, tačiau po jos prireikia nemažai nuskausminamųjų vaistų. Kol sugyja žaizdos ir žmogus gali sugrįžti į įprastą gyvenimą, kartais prireikia net mėnesio.

„Iki šiol nebuvo tokios hemorojaus operacijos Lietuvoje, kad vos ne kitą dieną žmogus sėstų ant motociklo“, – rezultatu džiaugėsi N.Kaselis. („Northway“ nuotr.)

„Iki šiol nebuvo tokios hemorojaus operacijos Lietuvoje, kad vos ne kitą dieną žmogus sėstų ant motociklo. Po kitų operacijų, priklausomai nuo pasirinkto būdo, mažiausiai savaitę sėdėjimas būna diskomfortiškas, kamuoja skausmai, reikia vartoti daug vaistų. Po kai kurių gydymo metodų prireikia net narkotinių medžiagų, nes skausmas būna ypač stiprus. Šiam mūsų pacientui užteko vienos tabletės nuo skausmo – tai didžiulis proveržis šioje chirurgijoje“, – paaiškino N. Kaselis.

Greitai grįžo į pilnavertį gyvenimą

Pirmasis pacientas, kuriam pritaikytas naujasis gydymo metodas privačioje klinikoje „Northway“, pasakojo, kad pirmuosius nemalonius pojūčius pajuto prieš gerus metus. Skausmo nebuvo, tačiau kartas nuo karto pasirodantis kraujas tuštinimosi metu sukėlė nerimą.

Penkiasdešimtmetį greitai švęsiantis vyras nusprendė nelaukti ir pasitikrinti. Jis baiminosi, kad gali išgirsti diagnozę – vėžys.

Trečiojo laipsnio hemorojų nustatęs pilvo chirurgas pasiūlė operuotis naujuoju būdu. Gydytojas patikino, kad po jos vyras gana greitai galės gyventi pilnavertį gyvenimą.

„Į kliniką operacijai atvažiavau penktadienį 15 valandą, o jau 18 valandą buvau pakeliui namo, nors ir ne pats vairavau. Bet aš jau galėjau sėdėti. Savaitgalį pabandžiau važiuoti motociklu. Komforto mažiau, bet įsitikinau, kad galiu gyventi pilnavertį gyvenimą. Jei fiziškai sunkiai nedirbi, kitą dieną jau gali eiti į darbą, vairuoti“, – džiaugėsi vyras.

Naujasis metodas – „ant bangos“

N. Kaselis antrino, kad daugeliui pacientui hemorojus prilygsta tabu temai, tad pacientai vengia pasakoti apie patirtą operaciją. Šis gydymo metodas leidžia nutylėti apie patirtą gydymą ir gana greitai grįžti į kasdienį gyvenimą.

Nemažai pirmųjų Lietuvoje ar net pasaulyje laparoskopinių operacijų atlikęs pilvo chirurgas pasakojo, kad šis hemorojaus gydymo metodas dabar „ant bangos“ visame pasaulyje: nuo Australijos, Amerikos iki Europos.

Kas yra hemorojus? Šis žodis, kilęs iš graikų kalbos reiškia „kraujagyslės, pripildytos kraujo“. Išangės kanale kraujagyslės sudaro tankią kraujagyslinę pagalvėlę, dar vadinamą hemoroidais. Šiuos darinius, padedančius sandariai užsidaryti išeinamajai angai, turi visi žmonės. Kai kuriems šie kraujagysliniai dariniai padidėja, gali sukelti kraujavimą, skausmą ar net iškristi laukan, taip sukeldami daug nemalonių pojūčių. Liga, pasireiškianti šiais simptomais dėl hemoroidinių mazgų padidėjimo, vadinam hemorojumi. Ligos priežastys iki galo nėra aiškios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ne į temą

Ne į temą portretas
Kokia liga pati nemaloniausia? Hemorojus: nei pats pasižiūrėsi, nei kitam parodysi.

Vitalija

Vitalija portretas
Hemaroju pati isigydžiau.Nieko nepadarysi,menopauzė padarė savo.Teko priežastį šalinti.

Klaipedietis

Klaipedietis portretas
Si metodika jau 20 metu taikoma visame pasaulyje. Nieko naujo
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių