Pereiti į pagrindinį turinį

Į bažnyčią – su litais rankoje

2008-10-04 09:00
Į bažnyčią – su litais rankoje
Į bažnyčią – su litais rankoje / Darijos Vasiliauskienės nuotr.

Aukos už sakramentus pučiasi ir virsta nerašytais mokesčiais. Dalis tikinčiųjų neslepia pasipiktinimo, kiti bando užtarti kunigus, kurie kalba apie prievolę remti bažnyčią.

Apie litus – garsiai

Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje neseniai savo mažylį krikštijusi mama prisipažino buvusi šokiruota: "Niekas žodžių į vatą nevyniojo. Paklausė, ar žinome, kas yra krikštas ir, išgirdę "taip", pasakė atsinešti 100 litų. Manau, akiplėšiška nurodyti, kiek reikia aukoti. Be to, nesitikėjau, kad bus paprašyta tokios sumos".

Nepanorusios, kad jos pavardė būtų skelbiama klaipėdietės nuomone, panašios situacijos dabar – jokia retenybė: "Sesuo, dalyvavusi krikštynose Kaune, pasakojo, kad žmonės apie 100 litų auką išgirdo pačią apeigų dieną. Žmonės sutriko, vos sukrapštė tiek pinigų".

Mažylio mama spėjo, kad dievo tarnams tiesmukiškai įvardijant, kiek reikia aukoti už sakramentus, vis mažiau žmonių jaučia nuoširdų norą remti bažnyčią ir joje lankytis.
Anot moters, tikinčiųjų įkvėpimo nekursto ir tai, kad kai kurie dvasininkai, ragindami šelpti vargšus, patys važinėja brangiomis mašinomis, nevengia pasilinksminimų.
Vis dėlto klaipėdietė prisipažino, kad susilaukusi kito mažylio vėl keliautų į bažnyčią: "Pasielgčiau valdiškai. Atlikčiau pareigą, o užaugęs žmogus pats pasirinktų – lankytis jam bažnyčioje, ar ne".

Nesusipratėliams pataria

Kiek litų reikėtų palikti bažnyčioje norint, kad kunigas aukotų mišias už mirusįjį arba ruošiantis krikštyti vaiką, sužinoti nesudėtinga. Skambutis į Marijos Taikos Karalienės bažnyčią suteikė progą įsitikinti, kad savo istoriją papasakojusi klaipėdietė sumos nepagražino. Ragelį pakėlęs asmuo sakė, kad auka priklauso nuo šeimos pajamų, tačiau orientacinę sumą nurodė: "Per krikštynas paprastai aukojama nuo 100 litų".

Kristaus Karaliaus bažnyčios telefonu atsiliepęs žmogus sakė, kad rekomenduotina auka pageidaujant mišių už mirusįjį – nuo 50 litų: "Apytikriai tokią sumą yra nustačiusi vyskupų konferencija".

Švento Juozapo Darbininko bažnyčios tarnas apie mišias už mirusiuosius telefonu kalbėtis nepanoro: "Ateikite ir aptarsime. Nėra griežtai nustatytos sumos". Jis pabrėžė, kad šioje situacijoje žodis "kainuoja" netinka: "Tai yra auka".

Vis dėlto atrodo, kad tam tikros normos minėtoje bažnyčioje egzistuoja. Klaipėdietė, kuri taip pat prašė neskelbti jos vardo, tvirtino, kad tikintiesiems nurodoma aukoti 70 litų. Moters nuomone, tai dideli pinigai – ypač tuo atveju, kai prašoma laikyti mišias už seniai mirusį žmogų bei žinant, kad per apeigas jo vardas bus paminimas tarp daugybės kitų. Sužinojęs, kad parapijietė 70 litų neturi, bažnyčios tarnas prirėmė klausimu, kiek ji yra atsinešusi. Moteris atsisveikino su 50 litų.

Kursai brangsta

Už katekizacijos pamokas anksčiau visose parapijose būdavo prašoma aukoti penkis litus per mėnesį. Vaikus pirmajai komunijai ruošiantys tėvai pastebi, kad bažnyčios tarnai ragina būti dosnesniems.

Klaipėdos Švento Brunono Kverfurtiečio parapijos platinamuose laiškuose rašoma: "Norėtume pranešti, kad katekizacijos užsiėmimams paaukotumėte 60 litų".
Kursai trunka devynis mėnesius. Auka už vieną mėnesį sudarytų apie pusseptinto lito.
Parapijos klebonas Stanislav Švaikovskij tikino, kad tėvams pareiškus apie finansinius sunkumus būtų padaryta išimtis, tačiau tokių atvejų dar nepasitaikė.
Laiške nurodytą sumą parapija nustatė pati. Tikintiesiems aiškinama, kad aukos yra skiriamos bažnyčiai išlaikyti. Klebonas patikslino, kad reikia mokėti atlyginimą ir katekizacijos kursus vedančiai mokytojai – ji yra parapijos samdoma pasaulietė.

Moka ir už varpus

Vestuvininkams tenka nustebti, kai dvasininkai paprašo aukos ne tik už suteiktą santuokos sakramentą, bet ir skambinimą varpais, tačiau nepatenkinti klaipėdiečiai, tarsi bijodami dievo, atsisako kalbėti apie konkrečias bažnyčias ir pinigų sumas.
Neseniai amžiną meilę uostamiestyje prisiekusi Ernesta Milikaitė-Žiogienė tvirtino nesusidūrusi su spaudimu dėl pinigų: "Manau, žmonės aukoja skirtingai, atsižvelgdami į savo finansines galimybes. Per vestuves turbūt paliekama daugiau, nei yra priimta per krikštynas, tačiau apie keturženkles sumas nesu girdėjusi".

Bažnyčią ėmėsi ginti ir palangiškis, taip pat pageidavęs likti anonimu: "Maldos ir dėmesys vienodo stiprumo – nesvarbu, ar aukočiau kelis litus, ar didesnę sumą. Galbūt laikai ir žmonės yra pasikeitę? Bene prieš dešimt metų nemalonią situaciją patyriau vienoje Klaipėdos bažnyčioje, kai teko būti krikšto tėvu. Tąsyk daugybę kartų mums buvo linksniuojama, už ką ir kiek reikia mokėti, o po ceremonijos sulaukėme tikro akibrokšto: kaire ranka duodamas krikšto liudijimą bažnyčios tarnas dešine ranka atidarė stalčių, nepaleisdamas lapelio žvilgsniu parodė ten mesti pinigus ir tik įvertinęs aukos dydį atgniaužė pirštus su dokumentu".

Dar labiau stebinančių reiškinių palangiškis teigė pastebėjęs Rusijoje. Tenykštėse bažnyčiose galima išvysti aukų dėžučių su įspėjimu: "Mažesnės nei 100 rublių aukos – nepriimamos".

Nesumoki – neturi teisių

Telšių vyskupas Jonas Boruta savo poziciją išreiškė nesileisdamas į išvedžiojimus: "Kiekvienas katalikas turi paaukoti dešimtadalį savo pajamų. Ši norma yra nuo senų laikų. Jei žmonės to nedaro, tai yra sunki nuodėmė – negalima eiti jokių sakramentų. Čia, kaip ir kiekvienoje organizacijoje, – nesumoki ir neturi teisių".

Vyskupas pabrėžė, kad kunigai negauna algų. "Valstybės parama skiriama bažnyčioms kaip kultūrinę vertę turinčių paminklų išlaikymui. Už tuos pinigus net vieno stogo neuždengtum, o juk viskas kainuoja, daugelis dalykų brangsta", – aiškino J.Boruta.
Dvasininkas patvirtino, kad dėl aukų dydžių tariasi vyskupų konferencija, bet tikino, jog yra nurodomos tik orientacinės sumos, kurios neturi jokio ryšio su kunigo užimama vieta bažnyčios hierarchijoje.

"Ne taip jau seniai kunigams tekdavo gyventi vidutiniškai už 900 litų per mėnesį. Dabar būtų apie 1500 litų. Orientacinės aukų normos nurodomos, kad susidarytų maždaug tokia suma", – sakė vyskupas.

Dvasininkas neslėpė, kad galvojančius tapti kunigais jaunuolius neretai kamuoja nerimas dėl pragyvenimo. "Viena vertus, gerai, kad "nukrinta" toji žmonių dalis. Iš kitos pusės – situacija kelia susirūpinimą. Kaimų parapijose sekmadieniais surenkama vos 15–20 litų", – apgailestavo J.Boruta.


Neoficialių aukų dydžiai

Mišios už mirusįjį – 50–100 litų
Mišios laidotuvių metu užsakant ir vargonų muziką – nuo 200 litų
Vestuvės – nuo 200 litų
Krikštynos – nuo 100 litų

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų