Į Karklės kapinaites kėsinasi jūra

Saugomoms etnografinėms Karklės kapinaitėms iškilo grėsmė būti nuplautoms jūros bangų, tačiau kraštotvarka turintiems rūpintis gamtosaugininkams nė motais, jog pajūryje gali netrukus pradėti mėtytis palaikų likučiai.

Rado ir mamuto kaulų

„Kažkiek tų kaulų iš kapinių į pajūrį gali patekti. Kažkada taip jau lyg ir buvo, bet juk ir mamuto kaulų paplūdimyje pasitaikė“, – problemos neįžvelgė Pajūrio regioninio parko direktorius Darius Nicius.

Pajūriu Karklėje vaikštinėjantys žmonės neramiai stebi, kaip vis labiau plaunamas šlaitas, ant kurio ir yra senosios kuršių kapinaitės. Tik laiko klausimas, kada šlaitas grius ir žmonių palaikai bus išniekinti.

„Vaizdas tikrai apgailėtinas. Pajūriu, jo krantų išsaugojimu turi rūpintis Pajūrio regioninis parkas. Karklės bendruomenė ne kartą kėlė klausimą dėl kapinaičių išsaugojimo, tačiau iš gamtosaugininkų tik ir girdime, kad vyksta natūralūs gamtos procesai. Ir viskas. Kam tada reikalinga ta įstaiga?“ – retoriškai klausė Karklės seniūnaitė Rasa Bučienė.

Ji pabrėžė, jog Karklės etnografinės kapinaitės yra paskelbtos kultūros paveldo objektu.

„Keista, kai reikia derinti, kokį kryžių galima jose pastatyti, o kapinaičių išsaugojimu niekas nesirūpina“, – stebėjosi pašnekovė.

Vizualiai nepastebi

D.Nicius aiškino, kad Pajūrio regioninis parkas veikia pagal Pajūrio juostos tvarkymo programą, kurią Aplinkos ministerijos užsakymu parengė mokslininkai.

Joje numatyta, kad šlaitus, kopagūbrius reikia saugoti žabtvorėmis ir žabų klojiniais.

„Karklės kapinaičių saugojimui išorinių priemonių toje programoje nenumatyta. Jos yra ant moreninio gūbrio, kurio irimo žabais nesulaikysi. Be to, mes net ir vizualiai nepastebime, kad kapinaitėms būtų koks nors gamtos poveikis“, – aiškino D.Nicius.

Jis tik pabrėžė, jog vyksta natūralūs procesai ir jų nesustabdysi.

„Dėl kapinaičių gali skambinti neskambinęs pavojaus varpais, bet jūros nesustabdysi. Skardžio ir užbetonuoti negalime“, – tvirtino direktorius.

Dirba aplaidžiai?

R.Bučienė įsitikinusi, jog Pajūrio regioninio parko specialistai dirba aplaidžiai.

„Jie turi rūpintis pajūrio išsaugojimu, bet ar nors užsakė tyrimus, kaip apsaugoti kapinaites, kad jos nenugarmėtų į jūrą?“ – klausė Karklės seniūnaitė, nors ir žinojo atsakymą, jog tokie tyrimai tikrai neužsakyti.

D.Nicius aiškino, kad Pajūrio juostos tvarkymo programa bus baigta įgyvendinti.

Galbūt tuomet bus rengiama nauja ir joje bus numatytos priemonės apsaugoti Karklės etnografines kapinaites.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Austeja

Austeja portretas
Aišku,gaila,kad tokios unikalios kapinaitės-gali pranykti.Bet antra vertus,tai tas pats gręsia ir visoms sodyboms ,esančioms pajūryje.Nes jūra negailestingai pasiglemžia vis daugiau kranto.

bus

bus portretas
Bus problemu ir su Einikio namu ir su busimais namais Zuvedros teritorijoje. Nemanau, kad ramus gali buti ir Skautu gatves ponai.

tautietis

tautietis  portretas
problemaplovimo del juros vartu....
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių