Į Klaipėdos centrą – be taršių automobilių

Klaipėdoje atlikti aplinkos monitoringo tyrimai rodo, kad situacija mieste negerėja. Miesto vadovai prasitarė, kokių priemonių teks imtis, kad bent jau pačiame centre oro kokybė gerėtų – į centrą nebus įleidžiami taršūs automobiliai.

Prie mokyklos – arsenas

Pristatant oro, triukšmo, dirvožemio, paviršinio vandens, želdinių būklės bei kraštovaizdžio monitoringo rezultatus, paaiškėjo, kad mieste ir toliau fiksuojamas užterštumas kietosiomis dalelėmis.

Miestiečiams nerimą kėlusi situacija dėl šiaurinėje miesto dalyje aptiktų chromo, švino ir cinko kiekių viršijimų plečiasi į pietinę miesto dalį.

Padidėjusius cinko, vario ir net arseno kiekius specialistai aptiko Klaipėdos turizmo mokyklos teritorijoje.

Ore – kietosios dalelės

Įmonės "Darnaus vystymosi institutas" atstovas Ramūnas Markauskas akcentavo, kad mieste didžiausia problema išlieka kietosios dalelės – net pramonės objektų poveikis nėra taip smarkiai juntamas, kaip ore tvyrančių kietųjų dalelių įtaka.

Be kietųjų dalelių, kurių didžiausios sankaupos aptinkamos šalia magistralinių gatvių, galvos skausmu gyventojams virsta ir padidėjęs triukšmas.

Labiausiai dėl triukšmo kenčia senamiesčio – Žvejų, Herkaus Manto gatvės namų – gyventojai. Triukšmo lygių viršijimai užfiksuojami ir Baltijos prospekte, Šilutės plente, Liepojos gatvėje.

Neįleis į centrą

Monitoringo autorių pateikta informacija iš karto sukėlė klausimų bendruomenės atstovams.

Pasitarime dalyvavusio savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Neniškio buvo klausiama, ką ruošiamasi daryti, kad situacija neblogėtų.

"Herkaus Manto ir S.Daukanto gatvių sankryžoje triukšmo ir užterštumo koncentracijos didėja metų metais. Kokių priemonių ketinama imtis?" – buvo klausiama G.Neniškio.

"Herkaus Manto, kaip ir S.Daukanto gatvės niekas neplanuoja platinti. Centrinei miesto daliai tikrai bus skiriamas ypatingas dėmesys. Miesto centre, kur užfiksuojamos didžiausios problemos, bus ribojamos galimybės važiuoti taršiems automobiliams. Bus sudaroma pirmenybė viešajam transportui, ypač tam, kuris yra ekologiškas, elektromobiliams ir dviračiams", – patikino G.Neniškis.

Gintaras Neniškis. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Važiuos aplinkkeliais

Kaip tai vyks realiai, kol kas neaišku. Kokiu būdu bus ribojamas eismas, pavyzdžiui, dyzelinu varomiems automobiliams, nedetalizuojama.

G.Neniškis aiškino, kad kol kas dar ruošiamasi platesnei diskusijai su visuomene, o patys sprendimai dar nėra aptarti su tarybos nariais.

Bus sudarytos alternatyvos.

"Reikia pripažinti, kad judėjimas Herkaus Manto gatve yra milžiniškas, vadinasi, pirmiausia reikia ieškoti būdų, kaip aplinkkeliais nukreipti tą automobilių srautą, kuris tik tranzitu kerta centrinę miesto dalį. Mes nekalbame apie tuos, kurie centre dirba ar gyvena. Tai yra ta dalis transporto, kuri tik pravažiuoja šia gatve. Kaip tai vyks? Dar dėliojame sprendimus", – aiškino G.Neniškis.

Gyvenimas ir eismas miesto centrinėje dalyje nesustos, tačiau jau aišku, kad pokyčių bus.

Užsimenama ir apie dar drastiškesnius sprendimus – taršiems automobiliams iš viso bus uždrausta patekti į šią miesto dalį. Kur teks dėti dyzelinu varomų automobilių savininkams savo mašinas, kol kas neaišku.

"Bus sudarytos alternatyvos. Bus visuomenei pristatytos eismo schemos. Bus šio projekto viešinimas, maždaug per artimiausias dvi savaites visuomenei pristatysime visas detales", – kalbėjo G.Neniškis.

Prioritetas – specialiam transportui

Užterštumo mažinimo problemą turėtų spręsti specialių transporto priemonių (BRT), kurios dažniausiai yra elektrinės, atsiradimas mieste.

Šiai transporto jungčiai būtų numatyta atskira eismo juosta, visiškai atskirta nuo kitų eismo dalyvių. Toje juostoje būtų įrengtos stotelės keleiviams, autobusų įkrovimo stotelės.

Savivaldybės specialistų ankstesniuose aiškinimuose jau buvo užsiminta, kad BRT jungčiai centrinėje miesto dalyje iš tiesų numatyta pokyčių – Herkaus Manto gatve nuo Liepų iki S.Daukanto gatvės galės važiuoti tik dviratininkai ir viešasis transportas bei transportas su specialiais leidimais.

Herkaus Manto gatvės ruože nuo S.Daukanto iki Liepojos gatvės eismo juostos bus pertvarkytos į BRT juostas, o automobiliams liktų po vieną eismo juostą kiekviena kryptimi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senis

Senis portretas
Ei jūs armonautai, tai dyzelinės šiukšliavežės, greitosios pagalbos, gaisrinės, policija į centrą nebeįvažiuos. Toks jausmas kad iš putino akinius pasiskolinot.

Andrius

Andrius portretas
Kreipiuosi į Simoną Gentvilą Tu ižgama eik geriau padėk Ukrainiečiams triusikus paplaut, koinikes pašveist... Nes apie taršą kalbi kada pas kaimynus karas ir naftos bazės dega bombos sprogsta???? Ką tu bandai apgaut????

klp

klp portretas
Ar 1.4 tūrio dyzelinis VW Polo labiau teršia už benzininį 5.2 kubatūros Crysler ?
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    2
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    8
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    12
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
  • Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“
    Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“

    Prie Dangės upės klaipėdiečiai aptiko nelegaliai suręstą namelį. Jie įtaria, kad buveinę sumeistravo benamiai. Artėjant sutemoms čia susirenka lėbautojų būrys, kuris neduoda ramybės kitapus upės gyvenantiems žmonėms. ...

    2
  • Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras
    Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras

    Klaipėdoje duris atvėrė jau ketvirtasis Lietuvoje JAV pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos IAA aukcionų centras, kuriame automobilių prekybos verslu užsiimančios įmonės ir privatūs pirkėjai nuo šiol gaus užtikrintą paslaugą, impor...

    9
Daugiau straipsnių