Į mero postą – dar kartą

Uostamiesčio gyventojai pademonstravo išskirtinį abejingumą, – Klaipėdos rinkėjams nelabai rūpi, kas valdys miestą artėjančius ketverius metus. Vakar tiesioginiuose mero rinkimuose dalyvavo vos daugiau nei 25 procentai visų turinčių teisę balsuoti miestiečių. Rinkimuose dalyvavusiųjų valia miestą toliau valdys liberalas Vytautas Grubliauskas.


 

Uostamiesčio gyventojai pademonstravo išskirtinį abejingumą, – Klaipėdos rinkėjams nelabai rūpi, kas valdys miestą artėjančius ketverius metus. Vakar tiesioginiuose mero rinkimuose dalyvavo vos daugiau nei 25 procentai visų turinčių teisę balsuoti miestiečių. Rinkimuose dalyvavusiųjų valia miestą toliau valdys liberalas Vytautas Grubliauskas.

Pasirinko varžybas

54-ose Klaipėdos balsavimo apylinkėse visą dieną žmonių srautai buvo panašūs.

10 val. ryto vidutiniškai 3 proc. klaipėdiečių buvo atlikę pilietinę pareigą rinkti miesto merą.

14 val. duomenimis, Klaipėdoje skirtingose apylinkėse balsavo nuo 11 iki 20 proc., vidutiniškai mieste prie balsadėžių atėjo 15 proc. rinkėjų.

19-tos valandos duomenys taip pat nebuvo džiuginantys – prie balsadėžių atėjo 23,14 proc. balsuotojų. Tai yra iš 134 667 rinkimų teisę turinčių klaipėdiečių, likus valandai iki apylinkių uždarymo, savo valią buvo išreiškę 31 148 žmonės.

Prieš dvi savaites, kai rinkimuose balsuota ne tik už pasirinktą kandidatūrą į mero postą, bet ir už partijas, besiveržiančias į miesto tarybą, klaipėdiečiai buvo kur kas aktyvesni.

Tąkart likus valandai iki rinkimų apylinkių uždarymo balsavusiųjų aktyvumas siekė 33,2 proc.

Galutiniai rezultatai skelbia, kad Klaipėdoje merą rinko 25,3 proc. uostamiesčio rinkėjų.

Klaipėdos savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Adolfas Gritėnas pasidžiaugė, kad pažeidimų kovo 15-ąją neužfiksuota.

„Drauge su viešosios policijos pareigūnu važinėjome po rinkimų apylinkes, žiūrėjome, ar visur laikomasi tvarkos, ar nebūta skundų, bet viskas buvo ramu. Neaktyvūs buvo ir stebėtojai. Kai kuriose apylinkėse jų nebuvo nė vieno. Stebėtojai labiau pasireiškė, kai atėjo laikas skaičiuoti balsus“, – konstatavo A.Gritėnas.

Rinkimų komisijos pirmininkas spėliojo, ar nebus klaipėdiečiai rinkimus išmainę į „Švyturio“ arenoje vakar vykusias krepšinio varžybas.

Rezultatų laukė be jaudulio

Vidurdienį pasinaudojęs rinkimų teise miesto meras Vytautas Grubliauskas nebuvo linkęs spėlioti, ką jam atneš sekmadienio vakaras.

„Vangiai balsuodami žmonės prisiima atsakomybę už rinkimų rezultatus. Visada norisi didesnio aktyvumo, mažesnis rinkėjų skaičius rinkimų apylinkėse, ko gero, yra naudingesnis mano kolegei, – vakar pasibaigus balsavimui teigė antrosios kadencijos mero poste siekęs V.Grubliauskas. – Žiūriu į tai labai ramiai ir bet kurį klaipėdiečių pasirinkimą priimsiu. Labai realiai vertinu situaciją. Esu pasiruošęs bet kokiam rinkėjų verdiktui.“

Kalbėdamas apie galimus koalicijos partnerius V.Grubliauskas minėjo, kad dar nesibaigus rinkimams jau būta šiokių tokių ženklų, leidžiančių susivokti, su kuo būtų įmanoma sudaryti sąjungą miestui valdyti.

Laukia statybos ir derybos

„Pirmieji darbai po rinkimų būtų aiškios koalicijos formavimas, programinių nuostatų derinimas tiek miesto taryboje, tiek savivaldybės administracijoje, tiksliau sakant, valdymo struktūrų suformavimas“, – vos išėjęs iš rinkimų apylinkės teigė V.Grubliauskas.

Miesto meru antrajai kadencijai didžiule balsų persvara išrinktas V.Grubliauskas neabejojo, kad jungsis su Rusų aljansu. Neabejotinai, koalicija bus formuojama ne tik iš šių dviejų partijų, tačiau, kas bus kiti jos nariai, meras dar negalėjo pasakyti. Tai, anot jo, priklausysią ne tik nuo norinčiųjų prisijungti, bet ir nuo priimsimų į koaliciją partijų sprendimo.

V.Grubliauskas žadėjo būti kitoks nei pirmosios kadencijos metu – labiau besilaikantis savo pozicijų, labiau ieškantis kompromisų, o nenusileidžiantis.

„Manau, pirmiausiai reikia pabaigti pradėtus darbus. Kalbu apie didžiąsias miesto statybas: baseino statybas, Muzikinio teatro rekonstrukciją, pietinio aplinkkelio, Baltijos prospekto tiesimą, būtiną miestui Bastionų tiltą. Kad šitie darbai nesustingtų, reikės labai intensyviai dirbti tiek miesto taryboje, tiek ginant šiuos projektus Vyriausybėje bei Seime. Taigi laukia labai intensyvus darbas. Jeigu nepavyktų rasti sutarimo, nemokant susikalbėti su šiomis institucijomis, šnekėti apie šių planų įgyvendinimą būtų labai sudėtinga“, – teigė V.Grubliauskas.

Didžiausi išbandymai – šeimai

Aptardamas rinkimų kovą, V.Grubliauskas teigė, kad konservatorės Agnės Bilotaitės rinkimų kampanija pasižymėjo didesniu agresyvumu, kovinga retorika, buvo pažerta įvairių įtarimų bei radikalių pasisakymų. Dalį jų V.Grubliauskas palaikė jaunystės, moteriškosios prigimties apraiška.

Tiesa, pastaruoju metu V.Grubliauskas atviravo, kad jo šeimai teko nelengvų išbandymų, mat mero oponentė negailėjo ne tik kritikos, bet ir asmeniškumų.

Klausinėjamas apie galimus koalicijos partnerius V.Grubliauskas abejojo, ar po tokios aršios ir ne visada korektiškos kovos Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai galėtų šlietis prie liberalų.

Liberalų sąjūdžio būstinėje rezultatų skaičiavimą stebėjo ir Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos vadovė Judita Simonavičiūtė. Ji neabejodama teigė, kad sieks aukšto posto, tačiau dar negalėjo tiksliai pasakyti, kokio. Galbūt tai bus vicemerės pareigos.

Miesto meru antrai kadencijai perrinktas V.Grubliauskas apie personalijas vakar nebuvo linkęs kalbėti, tačiau tikino šiuo klausimu būsiąs tvirtas ir dėl paties siūlomų kandidatūrų pakovosiąs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Meras visai neblogas . gal tiktai pernelyg pakantus savivaldybės parazitams , kurie kaip tarakonai sunkiai išnaikinami. Taigi linkiu gerai padūdavus , kartais ir pašluoti, ir deratizaciją padaryti.

NAGI

NAGI portretas
Tai parodo, kad Klaipėdoje stipriai dirba liberalai ir jų rėmėjai. Dabar jie ir Vilnių vairuos. Partija išeina į lyderius. Ir nieko nepakeisi, teks su tuo susitaikyti iki Seimo rinkimų.

duda

duda portretas
jofshikmat ir vel duduosim kadencija, ir vel jokiu sansu patekti i uzburta verslininku valdoma Klaipedos katila....vel uz vairo misteris Niekas
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių