Pereiti į pagrindinį turinį

Internete – rūkalų rojus

2013-12-12 03:03

Verteivų gudrybėms nebėra jokių ribų – dabar norintiems įsigyti pigių cigarečių rūkaliams nebereikia ieškoti kontrabandininkų, tiesiog cigarečių galima nusipirkti internetu. Užsienio svetainėse jos pardavinėjamos perpus mažesnėmis kainomis nei Lietuvoje. Tik ant pakelių užrašai apie rūkymo žalą pateikti egzotiška kalba.

Verteivų gudrybėms nebėra jokių ribų – dabar norintiems įsigyti pigių cigarečių rūkaliams nebereikia ieškoti kontrabandininkų, tiesiog cigarečių galima nusipirkti internetu. Užsienio svetainėse jos pardavinėjamos perpus mažesnėmis kainomis nei Lietuvoje. Tik ant pakelių užrašai apie rūkymo žalą pateikti egzotiška kalba.

Blokas "Astros" – 25 litai

Įvairių cigarečių labai mažomis kainomis siūloma įsigyti dviejose interneto svetainėse. Vienoje jų prekiaujama 80, kitoje – per 70 tabako gaminių rūšių.

Tarp jų yra ne tik populiariausios šių laikų cigaretės, bet ir jau egzotika tapusios "Astra", "Prima" be filtrų ar "Kosmosas", kurių Lietuvos parduotuvėse greičiausiai jau neberasi.

Ant daugumos pakelių įspėjimai apie rūkymo žalą pateikti rumunų kalba. Ant kelių yra ir užrašų rusų kalba.

Svetainėse parduodamų cigarečių kainos nurodytos doleriais ir net perpus mažesnės.

Dešimties pakelių blokas cigarečių "Red White" parduodamas už 34, "Bond" – už 45, "L&M" – už 46 ir 49, "Marlboro" – už 53, "Kent" – už 57 ir 60, "Parliament" – už 68 litus.

Sovietmečiu populiarių cigarečių "Astra" be filtro blokas atsieis apie 25, su filtru – 28, "Prima" be filtro – 25, su filtru – 35, "Kosmosas" – 30 litų.

Parduoda ne visiems

Interneto svetainėse nurodyta, kad tabako gaminiai perkami tiesiai iš gamintojų. Pabrėžiama, kad jie yra aukštos kokybės, pateikiami išsamūs tabako gaminių aprašymai.

Viename tinklalapių teigiama, kad cigaretės pagamintos Vakarų Europoje, tačiau šalis neįvardyta.

Svetainėse tvirtinama, kad cigaretės gali būti siunčiamos į JAV ir kai kurias Europos šalis. Vienoje jų pateikiamas ir miestų, kurių gyventojai pirko cigaretes, sąrašas.

Šioje svetainėje pabrėžiama, kad cigaretės nesiunčiamos į Didžiąją Britaniją, Italiją, Airiją, Vokietiją, Olandiją ir Prancūziją. Tinklalapiuose nurodoma, kad siuntinys gavėją pasiekia per 14–30 dienų.

Taip pat svetainėse pabrėžiama, kad cigaretės neparduodamos asmenims, jaunesniems nei 21 metų.

Siunčia po tris blokus

Tinklalapiuose nurodoma, kad cigarečių asmeniniam naudojimui galima užsisakyti tiek, kiek nori. Tačiau pirmą kartą vienoje svetainėje rekomenduojama įsigyti ne daugiau kaip 6 blokus, kitoje – ne daugiau nei 10.

Aiškinama, kad tabako gaminiai siunčiami paštu, neregistruota siunta. Tad patikrinti, ar cigaretės buvo išsiųstos iš tikro, neįmanoma.

Teigiama, kad vienoje siuntoje gali būti supakuoti nuo 1 iki 3 blokų. Daugiau į vieną dėžę nededama.

"Tai didžiausias kiekis, kurį galima siųsti vienoje siuntoje. Taip leidžiama, siunčiant į JAV ir kai kurias Europos šalis, tarp kurių yra Ispanija, Portugalija, Švedija. Priešingu atveju gali nepereiti per muitinę", – teigiama vienoje svetainėje.

Joje taip pat nurodoma, kad visos siuntos gavėją gali pasiekti ne iš karto, nors išsiunčiamos tą pačią dieną.

Žada atlyginti žalą

Svetainėse taip pat nurodoma, kad tais atvejais, kai siunta nepasiekia gavėjo ar ji pasiekia sugadinta, yra atlyginama žala – grąžinami pinigai ir už cigaretes, ir už siuntimą arba išsiunčiamas naujas siuntinys.

Tačiau prie kontaktų tinklalapiuose yra nurodytas tik elektroninis paštas. Telefono numerio, adreso nepateikta.

Teigiama, kad dėl visų iškilusių problemų reikia rašyti elektroniniu paštu. Pabrėžiama, kad į laiškus atsakoma per penkias dienas.

Kiek kainuos cigarečių siuntimas, nurodoma tik vienoje svetainių – 24 litai. Kitoje tokia informacija nėra pateikta.

Neatmetama, kad už šių svetainių sėdi sukčiai, kurie bando išvilioti pinigus iš patiklių žmonių. Įtarimų kelia tai, kad siunčiama neregistruota siunta, o kontaktuose nurodytas tik elektroninis paštas.

"Perkant internetu iš nežinomų svetainių, galimybė nesulaukti prekės išties yra. Tačiau atvejų, kai žmonės bandė siųstis cigarečių ir negavo, nebuvo. Pats jų siuntimasis nėra legalus", – tvirtino Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus vedėjas Tomas Balčius.

Ką siunčia, netikrina

Siųsti cigaretes paštu galima ne į visas šalis. Tokių yra 14. Į kitas siųsti cigaretes neuždrausta.

Tačiau Lietuvos paštas siųsti tabako gaminių nerekomenduoja net ir į tas valstybes, į kurias nedraudžiama. Įspėjama, kad jie yra apmokestinami dideliais muito mokesčiais.

Pasak Lietuvos pašto atstovės Aurelijos Jonušaitės, kas yra siuntinyje, pašto darbuotojai netikrina, tai gali padaryti tik muitinės pareigūnai. Sąrašas daiktų, kurių negalima siųsti, pateiktas pašto svetainėje.

"Mes esame tik tarpininkai – pervežame siuntas. Kas yra jose, netikriname", – tvirtino A.Jonušaitė.

Rado 40 pakelių

Pasak Klaipėdos teritorinės muitinės Muitinės kontrolės organizavimo skyriaus viršininkės Rasos Rentauskienės, muitinė tikrina tik siuntas, kurios siunčiamos iš ar į trečiąsias šalis.

Siuntos, siunčiamos iš vienos ES šalies į kitą, tikrinamos tik tais atvejais, kai turima informacija, kad joje gali būti neteisėtų ir pavojingų prekių, tokių kaip narkotikai, sprogmenys, ginklai.

"Į Klaipėdą atkeliaujančios siuntos jau būna patikrintos Vilniuje, muitinės pašto poste. Antrą kartą mes jų netikriname. Tačiau galimybę organizuoti patikrinimus turime ir būna, kad tai darome", – tikino viršininkė.

Gruodžio pradžioje vieno tokio patikrinimo metu Lietuvos pašto Klaipėdos regiono paskirstymo skyriuje siuntinyje buvo rasta 40 pakelių cigarečių su Kirgizijos banderolėmis.

Cigaretes bandyta išsiųsti į Airiją. Jų vertė – 294 litai. Cigaretės konfiskuotos, o įvykis tiriamas.

Reikia sumokėti mokesčius

R.Rentauskienė aiškino, kad į Lietuvą įsivežti cigarečių iš trečiųjų šalių be mokesčių galima. Bet tik du pakelius. Įsivežant daugiau, reikia sumokėti mokesčius.

Muitininkas priima žodinę keleivio deklaraciją, pagal kurią išrašomas pranešimas, kuriame nurodomos deklaruojamos prekės, apskaičiuoja mokesčius ir išrašo kvitą, kiek reikia sumokėti.

Keleiviui duodami deklaracijos ir kvito antrieji egzemplioriai, kurie yra įrodymas, kad už cigaretes mokesčiai sumokėti. Jie mokami muitinio tikrinimo ir įforminimo metu.

Tačiau Lietuvos teritorijoje galima turėti dešimt pakelių cigarečių su trečiųjų šalių banderolėmis be dokumentų, įrodančių, kad mokesčiai sumokėti.

Taip yra todėl, kad oro keliu iš trečiosios šalies galima atsivežti tik tokį kiekį cigarečių.

"Jei paštu siunčiama daugiau nei du pakeliai cigarečių su trečiųjų šalių banderolėmis ir yra įdėtas kvitas, įrodantis, kad mokesčiai už jas sumokėti, tada jokių bėdų nėra", – paaiškino vadovė.

Viršininkė pabrėžė, kad mokesčiai už didesnį kiekį cigarečių turi būti sumokėti pasienio punkte, kur buvo kirsta valstybės siena. Muitininkams patikrinus ir radus tabako gaminių be dokumentų, taikomos sankcijos.

Cigarečių parsisiunčia retai

Siunčiant tokius tabako gaminius, reikia pasidomėti, ar šalyje, į kurią siunčiama, nėra ribojimų, nustatytas leistinas siųsti cigarečių kiekis.

Be dokumentų gabenti iš vienos ES šalies į kitą galima 40 cigarečių pakelių. Vežantis daugiau tabako gaminių, pareigūnai gali paprašyti įrodyti, kad jie skirti asmeniniam vartojimui.
R.Rentauskienė tvirtino, kad atvejai, kai į Lietuvą yra siunčiamos cigaretės, labai reti, o ir kiekiai nedideli. Dažniausiai žmonės parsiunčia egzotiškesnių cigarečių, kurių Lietuvoje negalima įsigyti.

Kur kas dažniau iš čia rūkalai siunčiami į kitas šalis. Dauguma jų būna įsigytos Lietuvoje.

"Taip yra, nes pas mus cigaretės pigios", – pabrėžė viršininkė.

Neteisėtai siunčiami tabako gaminiai gali būti konfiskuoti.

Išaiškino šešis atvejus

Klaipėdos teritorinės muitinės pareigūnai vis dažniau nustato atvejų, kai cigaretės su trečiųjų šalių banderolėmis siunčiamos ne paštu, o per autobusų stoties siuntų skyrių.

Taip jos siunčiamos ne į kitas šalis, o į kitus Lietuvos miestus.

Gruodžio pradžioje, tikrinant siuntas Klaipėdos autobusų parko Siuntų skyriuje, rasta 734 pakeliai cigarečių, kurios buvo paženklintos Kazachstano ir Baltarusijos banderolėmis. Jų vertė siekė 5,5 tūkst. litų.

Iš viso gruodį Klaipėdos teritorinės muitinės Mobiliųjų grupių skyriaus pareigūnai išaiškino šešis atvejus, kai šalies teritorijoje buvo neteisėtai gabentos cigaretės su trečiųjų šalių banderolėmis.

Rasta 1 951 pakelis. Cigaretės buvo paženklintos Kazachstano, Baltarusijos ir Rusijos banderolėmis. Jų vertė siekė daugiau nei 14 tūkst. litų. Tabako gaminiai buvo sulaikyti.


Šalys, į kurias draudžiama siųsti tabako gaminius

Airija
Austrija
Baltarusija
Brazilija
Indija
Italija
JAV
Kuveitas
Malis
Rumunija
Singapūras
Tanzanija
Vietnamas
Vokietija

Šaltinis: Lietuvos paštas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų