Išminavimo operacijoje – pirmoji rasta ir sunaikinta mina

  • Teksto dydis:

Gegužės 6 d. tik prasidėjus minų paieškos ir nukenksminimo operacijai Baltijos jūroje „OpenSpirit" (liet. „Atvira dvasia"), Lietuvos išskirtinėje ekonominėje zonoje rasta ir sėkmingai sunaikinta I-ojo pasaulinio karo jūrinė inkarinė mina. Apie 13 jūrmylių nuo Klaipėdos buvusį sprogmenį surado ir sunaikino Belgijos karo laivas BNS „Bellis".

Tai - jau ne pirma šiemet rasta ir sunaikinta mina Lietuvos vandenyse. Prieš mėnesį, istorinių minų paieškos ir nukenksminimo operacijos Baltijos jūroje DEUSQUADEX 19-1/BALTEX metu, į Klaipėdos valstybinį jūrų uostą vedančiame pagrindiniame laivybos kelyje Vokietijos karo laivo įgula rado ir sunaikino sprogmenį. Sprogmuo buvo aptiktas 36 metrų gylyje 7,5 jūrmylių (10 km) į vakarus nuo Klaipėdos uosto vartų. Jį surado Vokietijos karo laivo FGS BadRappenau įgula, atlikdama laivybos kelių povandeninės dalies žvalgybą. Radinį sunaikinti ėmėsi kitas operacijoje dalyvaujantis Vokietijos karo laivas FGS Weilheim.

Lietuvoje po 2 metų pertraukos vykstančioje ir NATO vadovaujamoje tarptautinėje istorinių minų paieškos ir nukenksminimo operacijoje „Atvira dvasia" dalyvauja 14 laivų iš 10-ties NATO ir partnerių valstybių, šiemet operacijai vadovauja Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos. Paskutinės Lietuvos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje vykusios tarptautinės išminavimo operacijos „OpenSpirit 2016" metu buvo išžvalgytas 54 kvadratinių jūrmylių plotas, surasta 15 jūrinių minų, 3 torpedos ir 3 nuskendusių laivų liekanos.

Tarptautinė operacija „Atvira dvasia" skirta Baltijos jūros dugno išvalymui nuo jūrinių minų, paliktų I ir II pasauliniuose karuose. Taip siekiama sumažinti jūrinių minų keliamą pavojų jūrinei laivybai, žvejybai ir kitai ekonominei veiklai, taip pat pagerinti Baltijos jūros ekologinę aplinką. Per pirmąjį pasaulinį karą jūroje padėta apie 55 tūkst. jūrinių minų ir 7,5 tūkst. įvairių kliūčių, antrąjį - beveik 95 tūkst. jūrinių minų ir beveik 16 tūkst. įvairių kliūčių. Spėjama, kad daugiau nei 80 tūkst. minų vis dar yra vandenyje. Šios minos vis dar kelia didžiulį pavojų: 2005 m. Šiaurės jūroje Belgijos žvejai tinklais atsitiktinai ištraukė miną, jai sprogus žuvo keturi žmonės. Tokių nelaimingų atsitikimų yra buvę ir daugiau.


Šiame straipsnyje: minaišminavimasBaltijos jūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių