Iššūkis sutelkė tautines bendruomenes

Daugiau nei metus trunkantis karas Ukrainoje išginė iš tėvynės tūkstančius žmonių, kurių dalis saugią užuovėją rado ir mūsų mieste. Klaipėdoje veikiančio Tautinių kultūrų centro vadovė Jelena Butkevičienė neslepia, jog tai, kaip šie žmonės jausis artimiausioje ateityje, priklausys ir nuo naujos Klaipėdos tautinių mažumų tarybos politikos.

Klaipėdoje oficialiai veikia 15 tautinių bendrijų, iš jų trys – ukrainiečių. Ir jų gretos vis gausėja, nes jas papildo iš savo tėvynės karo išguiti žmonės.

Tautinių kultūrų centro direktorės teigimu, brutali Rusijos agresija prieš kaimynę sukrėtė ir klaipėdiečių bendrijas.

„Be abejo, mūsų tautinės bendruomenės taip pat buvo sukrėstos, ir pirmasis mūsų susirinkimas įvyko kovo pirmą dieną – nuo karo Ukrainoje pradžios buvo praėjusi savaitė. Susirinkome visi kartu ir išreiškėme savo poziciją. Dalyvavo visos bendruomenės, visų tautų atstovai“, – pasakojo J. Butkevičienė.

Karas pakeitė bendruomenių tarpusavio santykius.

Direktorė pabrėžė, kad bendruomenės vieningai išreiškė palaikymą karo sukrėstiems ukrainiečiams.

„Karas pakeitė bendruomenių tarpusavio santykius. Bendrijos nuo pirmųjų mėnesių labai palaikė ukrainiečių švietimo ir kultūros centrą „Rodyna“ narius, stengėsi padėti jiems kuo įmanydami“, – teigė J. Butkevičienė.

Nuo karo Ukrainoje pradžios prie Tautinių kultūrų centro bendruomenių prisijungia ne tik daugiau ukrainiečių, į uostamiestį atvyksta ir vis daugiau baltarusių bei azerų.

Klaipėdos tautinių kultūrų centras šiuo metu kaip tik formuoja naują Tautinių mažumų tarybą, kuri veiks prie Klaipėdos miesto savivaldybės.

J. Butkevičienė pabrėžė, jog Tautinių mažumų tarybos formavimas tautinėms mažumoms – svarbus žingsnis.

„Tai ne tik iššūkis, bet ir labai atsakingas žingsnis, nes taryba dirbs ketverius metus, ir nuo jos veiklos priklauso, kokia tautinių bendrijų politika bus formuojama Klaipėdos mieste“, – sakė J. Butkevičienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių