J. Basanavičiaus premijai nominuotas ir žinomas KU profesorius

  • Teksto dydis:

Kultūros, mokslo bei visuomeninės įstaigos ir organizacijos pasiūlė septynis kandidatus, iš kurių bus išrinktas šių metų Nacionalinės Jono Basanavičiaus premijos laureatas. Tarp nominantų yra ir žinomas Klaipėdos universiteto profesorius Rimantas Balsys.

Valstybinę J.Basanavičiaus premiją beveik prieš 30 metų įsteigė Kultūros ministerija. Premija buvo pavadinta tautos patriarcho J.Basanavičiaus vardu.

Prieš šešerius metus jai suteiktas nacionalinės premijos statusas.

Už išskirtinius nuopelnus etninės kultūros srityje nuo 1992 m. šia premija įvertintas 41 asmuo.

Pirmąją J.Basanavičiaus premiją gavo liaudies folkloro dainininkė Veronika Povilionienė.

Šį garbingą įvertinimą yra gavęs ir Česlovas Kudaba, Norbertas Vėlius, Libertas Klimka bei daugelis kitų etnokultūrai nusipelniusių mokslininkų ir veikėjų.

Premija skiriama kasmet Lietuvoje ir užsienyje gyvenantiems lietuviams už reikšmingiausius pastarųjų penkerių metų darbus, susijusius su etninės kultūros tradicijų plėtojimu, puoselėjimu, tyrinėjimu, bei kūrybinę ir mokslinę etninės kultūros veiklą.

Šiais metais premijai nominuotas etnologas prof. dr. R.Balsys (kandidatūrą pateikė Klaipėdos universiteto senatas), dr. Daiva Vaitkevičienė (pateikė Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas), dr. Jolanta Zabulytė (pateikė Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyrius), Vida ir Arūnas Sniečkai (pateikė Vilkijos Panemunių seniūnaitija), Jonas Vaiškūnas (pateikė Molėtų krašto muziejus) bei dr. Eligijus Juvencijus Morkūnas (pateikė Lietuvos liaudies buities muziejus).

J.Basanavičiaus premija skiriama iki lapkričio 15 d., įteikiama lapkričio 23-iąją – J.Basanavičiaus gimimo dieną.

Premiją kultūros ministro teikimu, pritarus Lietuvos kultūros ir meno tarybai, skiria Vyriausybė. Premijos dydis – 32 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Irena

Irena portretas
Norėčiau patikslinti, kad, pagal Premijos nuostatus, ją skiria Nac. Jono Basanavičiaus premijos komisija (laureatas išrenkamas iki lapkr. 23 d.), o įteikiama ji Lietuvos valstybės atkūrimo dienos (Vasario 16-osios) proga

juozas

juozas portretas
Tinkamesnio kandidato nerastume net su žiburiu. Valio profesoriau!

ĶLB

ĶLB portretas
Visom keturiom balsuoju už Rimantą Balsį.Daug metų jau nebėra radijo laidos,kurią vesdavo su kolege,bet balsas,kalbos maniera tebeskamba ausyse.Kol bus tokių žmonių lietuvių kalba ir jos tarmės neišnyks.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių