Pereiti į pagrindinį turinį

Jonas – tarp populiarių vardų

2013-06-23 08:14
Jonas – tarp populiarių            vardų
Jonas – tarp populiarių vardų / Shutterstock nuotr.

Jono vardas jau dešimtmetį nepraranda savo populiarumo. Pernai šiuo vardu klaipėdiečiai dažniausiai pavadindavo savo sūnus. Jis užėmė pirmą vietą pačių populiariausių vardų dešimtuke.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Civilinės metrikacijos poskyrio vyriausiosios specialistės Irenos Zabulienės, Jono vardas aplenkė tokius populiarumo neprarandančius vardus kaip Lukas, Mantas, Matas.

Šiemet Jonu buvo pavadinti 8 naujagimiai. I.Zabulienės teigimu, veikiausiai jis nebeužims pirmosios vietos populiariausių vardų dešimtuke.

Vyriausioji specialistė tvirtino, jog Jono vardas populiarumo nepraranda jau dešimtmetį. Anot jos, iki tol jis ne visada buvo toks geidžiamas.

Dažniau vaikus šiuo vardu pradėta vadinti, kai buvo kovojama, kad Joninės būtų įtrauktos į valstybinių švenčių sąrašą ir paskelbta nedarbo diena.

Seimas tai padarė prieš dešimt metų.

„Tais metais Jonais buvo pavadinta daugybė berniukų. Nuo to laiko šis vardas visada patenka į populiariausių vardų dešimtuką Klaipėdoje. Iš pradžių jis būdavo septintoje aštuntoje vietoje, o pernai pasiekė pirmąją“, – pasakojo vyriausioji specialistė.

I.Zabulienės nuomone, Jono vardas yra priimtinesnis nei kiti senieji lietuviški vardai, tokie kaip Mykolas, Kazimieras.

Neretai taip vaikai pavadinami senelių ar prosenelių garbei.

Pasitaiko, jog toks vardas suteikiamas, jei vaikas gimsta per Jonines.

Jonas – žydų kilmės vardas, minimas Biblijoje, reiškiantis išklausytas, palaimintas.

Teigiama, kad ilgą laiką Lietuvoje tai buvo labiausiai paplitęs vyriškas vardas. Populiariausiųjų dešimtukui priskiriami: Jonas, Antanas, Vytautas, Juozas, Petras. Labiausiai geidžiamų moteriškų vardų penketukas: Ona, Janina, Irena, Elena, Danutė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų