Joninės Klaipėdoje – ir tautiškos, ir modernios

Joninių šventė – ne tik šokinėjimas per laužus ir triukšmingos linksmybės. Prie tokios minties klaipėdiečius ir miesto svečius pratina Klaipėdos etnocentro darbuotojai, surengę šių metų Jonines uostamiestyje.

Jau nuo ryto pačiame miesto centre, Dangės skvere, išsirikiavo lengvos prekeivių palapinės. Daugumą jų puošia glėbiai vidurvasario žolynų.

Organizatoriai žino, kas labiausiai rūpi mūsų žmonėms, todėl ir prekeiviai parinkti tie, kurie labiausiai traukia savo dirbiniais žmones. Skaniausi sūriai, kelios dešimtys duonos rūšių, mūsų laukų žolynai, sudžiovinti ir paruošti iš jų gaminti arbatą, mediniai žaislai, kuriuose nebaisu net kūdikiui paduoti, margiausi molio dirbiniai, puošeivoms – nematyti papuošalai, moterų akį ne pirmą šimtmetį traukiantys gintarai, lino ir šilko rūbai, kvapnūs muilai, kalvio darbo kiemo bei namų grožybės.

Etnologė Gražina Kadžytė, daugeliui vyresnių žmonių pažįstama iš televizijos ir radijo laidų, šį kartą vedė visą dieną trunkantį renginį.

Bet tai tik daiktai, kuriuos galima nusipirkti už pinigus. Kai kurie į skverą atėjusiems žmonėms teikiami dalykai nekainavo pinigų, bet buvo brangesni už didžiausią kainą. Tautiniais rūbais pasipuošusios merginos pynė Joninių vakarui būtinus vainikus, kitos mokė, kaip tai padaryti pačioms.

Žolynų žinovai sunkiai atsigynė moterėlių, kiekviena lyg kunigui pasakojo savo sveikatos bėdas ir laukė patarimo, kuris žolių mišinys išvaduos jas iš negalavimų.

Liaudiškų žaidimų ir muzikos instrumentų žinovas Jonas Kavaliauskas šį kartą atsinešė glėbį nendrių ir rodė vaikams, kaip iš jų pasigaminti birbynes.

Jaunos merginos, įgudusios pinti žolių instaliacijas, ragino kiekvieną to imtis, vis primindamos, kad šie darbai liks džiuginti klaipėdiečių.

Žemaitis prie plataus stalo aiškino ir rodė, kaip susukti kastinį. Jį apspito būrys moterėlių, jos ne tik smalsavo, bet ir komentavo, vis aiškindamos taip ar kitaip tai darydavusios pačios ar jų mamos. Praėjo visai nedaug laiko ir paslaptingas, ne kiekvienai šeimininkei pavykstantis gaminys jau buvo paruoštas. Moterys žvelgė į dubenį su gelsvu kastiniu, o jų rodomieji pirštai nejučia tiesėsi brūkštelti bet per dubens kraštelį, kad būtų aišku, ar vyras jį teisingą susuko.

Šį vakarą klaipėdiečių šventė turi dvi scenas. Arčiau Herkaus Manto gatvės iki vakaro koncertuos linksmos kapelijos „Mingė“, „Senoliai“, „Martvežiai“, „Sutaras“.

20 val. šventės traukos vieta taps didžioji scena, įrengta arčiau buvusio „Šilumos tinklų“ pastato, kur numatyta tradiciškai vainikuot visus Jonus, groti ir dainuoti nusiteikę klaipėdiečių folkloro ansamblių „Akla“, Kuršių ainiai“, šiauliečių „Salduvė“, „Smetonos ūsai“ ir vilniškių „Sutaras“ nariai.

Vėlų vakarą, kai tradicinė šventės programa bus išsemta, ant scenos lips lietuvišką mitologiją ir synthpop elektroniką suderinti sugebėjusi projekto ,,Synthgirl I-rena“ kompanija.


Šiame straipsnyje: Joninės Klaipėdojejoninės

NAUJAUSI KOMENTARAI

ŠŠŠ

ŠŠŠ portretas
ŠŠŠ TA JŪSŲ ŠVENTĖ
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių