Jūriniam ereliui – „agento 007“ vardas

Gamtosaugos projektų vystymo fondas „Padėkime ereliams“, užsiimantis šių didingų paukščių gyvensenos analize, kelias dienas pamario pievose tykojo jūrinio erelio. Sugautam paukščiui buvo uždėtas specialus siųstuvas.

Virš Nemuno deltos sklendęs sparnuotis gavo „007 agento“ vardą, nes jam teko tokia skaičių kombinacija pažymėtas žiedas.

„Agentas 007 pradėjo vykdyti užduotį. O užduotis ne pati lengviausia – talkinti mokslininkams ir gamtosaugininkams, atskleidžiant vienų mylimo, kitų nemėgstamo jūrinio erelio veisimosi teritorijų dydį ir elgsenos ypatybes“, – apie ypatingą akciją pranešė fondas „Padėkime ereliams“.

Vos prieš kelis dešimtmečius jūriniai ereliai Lietuvoje laikyti išnykusia rūšimi, vėliau labai entuziastingai sutiktos pirmos įsikuriančios poros, kai palengva Europoje pradėjo atsikurti jų populiacija.

Erelių populiacijai šalyje augant, neilgai truko pasigirsti ir skeptiškiems balsams, esą šių paukščių per daug.

„Šie ereliai labai matomi ir nesunkiai atpažįstami, gal todėl kai kam jų ir atrodo daug, nors visoje Lietuvoje jų yra tik iki 200 porų. Tiesa, yra ir nemažai nesubrendusių, neperinčių paukščių, kurie plačiai klajoja, todėl šiuos paukščius galima pastebėti bet kurioje Lietuvos vietoje. Jau pirmos agento „darbo“ dienos atskleidė, kad per 10 km nutolusiose vietose stebėtas erelis gali būti vienas ir tas pats“, – pranešime pažymėjo paukščių tyrinėtojai.

Suaugusį, patyrusį, gudrų ir atsargų paukštį sugauti buvo nelengva, tam prireikė ne vienos dienos. Paaiškėjo, kad į ornitologų rankas pateko jau jiems žinomo lizdo paukštis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių