Pereiti į pagrindinį turinį

Jūros šventės idėjos įšalo

2013-05-02 15:20
Jūros               šventės idėjos įšalo
Jūros šventės idėjos įšalo / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Jaunųjų Klaipėdos kūrėjų pasiūlymai, kaip papuošti miestą Jūros šventei, atguls stalčiuose. Viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ vadovai šiemet nemato galimybių įgyvendinti jaunųjų menininkų puošybos idėjų.

Pasišovė puošti miestą

Balandžio pradžioje, likus beveik 5 mėnesiams iki Jūros šventės, savo idėjas, kaip papuošti uostamiestį tradicinei Jūros šventei, pateikė 25 klaipėdiečiai.

Kūrybinėms dirbtuvėms vadovavo architektas-dizaineris Lietuvos dailės akademijos Klaipėdos vizualiojo dizaino katedros dėstytojas Saulius Jusionis.

Kūrybinių dirbtuvių tikslas – rasti naujų vizualių Jūros šventės įvaizdžio formų, sukurti saviraiškos erdvę visų kartų menininkams.

Žmonės dažniausiai siūlė instaliacijas, konstrukcijas, žaidimus, poilsio zonas.

Viena idėjų buvo išnaudoti ir senąją P.Lindenau jachtų statyklą. Kadangi ji – uždara zona, specialiuose ekranuose galima būtų rodyti filmus ar skaidres arba rengti koncertus.

Į parodą neatėjo

„Keista pasirodė tai, kad į tą parodą “Klaipėdos šventės„ direktorius net neatėjo, vadinasi, toks ir susidomėjimas. Klausimas, ar verta iš viso tai buvo daryti? Norėjau, kad visi dalyvautų puošiant miestą šventei, bet tai – nukirstos galvos svajonė“, – svarstė S.Jusionis.

„Klaipėdos šventės“ direktorių pavaduojanti Dalia Grikšaitė patvirtino, kad jaunųjų kūrėjų idėjos šiais metais turbūt nebus įgyvendintos.

„Šiemet mes tų idėjų veikiausiai nepanaudosime. Nes tai buvo idėjų bankas, prašėme, kad pateiktų savo sumanymus, bet tai dar ne projektai. Tai buvo tik pristatymas visuomenei. Pakalbėjome su organizatoriais, kad jie ruoštų kompleksinį puošybos projektą kitų metų Jūros šventei“, – teigė D.Grikšaitė.

Miestui naujovių nereikia?

S.Jusionis apgailestavo, kad atliktas didžiulis darbas, kurį teks įsidėti į stalčių.

„Iš tiesų buvo išsakyta mintis, kad kai kurios idėjos gali būti pavogtos. Mes siūlėme pagalvoti apie mechanizmus, kad ir jie jaustųsi saugiai dėl savo darbų, ir mes jaustumėmės gerai, kad vėliau nebūtų kokių nors interpretacijų“, – pabrėžė D.Grikšaitė.

Ji pripažino, kad buvo pasiūlyta įdomių dalykų, tačiau bendras vaizdas, kurį pamatė, – tik analogų paieška pasaulyje. Todėl teigiama, kad ir šiemet šventės rengėjai ketina dirbti su dailininku Anatolijumi Klemencovu, „žmogumi, turinčiu įdirbį Jūros šventėse“.

„Niekas nesako, kad reikia pralenkti Rio de Žaneiro karnavalą, bet progresas turi būti. O gal čia ir nereikia jokių progresyvių dalykų, gal tegul tai ir bus skirta atvykstantiesiems iš aplinkinių kaimų“, – svarstė S.Jusionis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų