K. Donelaičio skvere ramstys liepas: penkias – teks nukirsti

Specialistai ištyrė 63 K. Donelaičio skvere augančius medžius ir konstatavo, kad teks kirsti penkias prastos būklės liepas.

Sodino prieš 130 m.

Klaipėdiečiams buvo kilę klausimų dėl kai kurių medžių, ypač nerimą kėlė 30–40 laipsnių kampu pasvirusios liepos. Gyventojams atrodė, kad jos gali kelti grėsmę.

Iš viso ištirta 60 mažalapių liepų, du paprastieji klevai ir vienas paprastasis kaštonas. Daugumos liepų amžius – 120–130 m., o klevai ir kaštonas gerokai jaunesni – apie 40–50 m.

Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Miškų instituto specialistai medžių būklę vertino pagal akustinio tomografinio tyrimo rezultatus.

Specialistų manymu, K. Donelaičio skvere augančių liepų lajos formuotos gana protingai, nepjaustant viršūnių, bet pakeliant lajas aukštyn, tokiu būdu jos gauna daugiau šviesos, mažiau džiūsta apatinės medžių šakos.

Gadina vaizdą

Tačiau kai kurie dalykai nemaloniai nustebino specialistus – ant nemažos dalies skvere augančių liepų kamienų, šaknų ar net šakų gausiai ar pavieniui išsivystę gumbai, augliai.

Atlikus visus medžių būklės tyrimus, nustatyta, kad iš 63 K.Donelaičio skvere augančių medžių beveik pusė yra geros būklės. Trisdešimt liepų, specialistų akimis, turėtų sėkmingai augti ir toliau.

26 liepos yra patenkinamos, du medžiai – nepatenkinamos būklės, o penki medžiai – blogos.

Pastaruosius specialistai rekomenduoja nedelsiant šalinti, nes jie kelia grėsmę skvero lankytojams ir gadina bendrą vaizdą.

Du nepatenkinamos būklės medžius, kadangi jie ypatingos grėsmės nei praeiviams, nei transportui nekelia, rekomenduojama gydyti – dezinfekuoti ir po to išvalyti ertmes, praretinti lają ir palikti augti. Jei išryškėtų lajos defoliacija ar viršūnių džiūvimas, liepas patartina šalinti.

Parems virtuoles

Viena liepa iki dviejų metrų aukščio yra nepakitusi ir daugmaž sveika, tačiau medis yra pasviręs apie 40 laipsnių kampu ir bet kuriuo metu nuo savo svorio gali išvirsti.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

„Siūlome paremti stilizuota medine ar kitokia atrama ir taip pratęsti jos gyvavimą bei apsaugoti skvero lankytojus, o iki tol pastatyti įspėjamąją lentelę apie gresiantį pavojų“, – rašoma skvero medžių tyrimų ataskaitoje.

Tyrinėdami medžius, specialistai aptiko ir ankstesnių bandymų gelbėti liepas pėdsakų. Pavyzdžiui, vienas medžių stovi su užbetonuota dreve, tačiau paaiškėjo, jog iki dviejų metrų aukščio esanti mediena yra paveikta puvinio.

Kita liepa pasirodė jau beveik mirštanti – ne tik menksta medžio viršūnė, bet kelminėje dalyje yra susidariusi drevė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Siaubas baubas

Siaubas baubas portretas
Mūsų valdžia bijo durnių, todėl geriau jau darys nesąmones, bet tik netvarkys viešųjų erdvių taip kaip reikėtų sutvarkyti. Bijokit bijokit, kol kelnes privarysit. Tik kokia jūs valdžia, jei visko bijot? Gėda!

..

.. portretas
Turbūt šakalienė į pensiją ruošiasi, kad susidomėjimą sveikais medžiais prarado.

pensininkė

pensininkė portretas
reikia atnaujinti parką nes dabar baisu tamsu medžiai iškrypę ir koks ten vaizdas
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių