Pereiti į pagrindinį turinį

Kapinėse – kyšininkavimo ženklai

2010-02-11 05:00
Kapinėse – kyšininkavimo ženklai
Kapinėse – kyšininkavimo ženklai / V.Liaudanskio nuotr.

Nors jau kurį laiką pakeista kapinių vadovė, išgyvendinti senųjų įpročių jai, matyt, vis dar nepavyksta. Pareigūnai sulaukia skundų, jog už geresnę kapavietę ten reikalaujama kyšių.

Specialiųjų tyrimų tarnyba raštu kreipėsi į savivaldybę, atkreipdama dėmesį, kad iš miesto kapinių iki šiol nepavyksta išgyvendinti pasipelnymo ir piktnaudžiavimo.

Tarnyba tvirtina nuolat sulaukianti nusiskundimų, jog, pasinaudojant žmonių sutrikimu sunkią gyvenimo valandą, reikalaujama ir gaunama pinigų už laidojimo vietos skyrimą.

Rašte nurodoma, kad žmonės galų gale sumoka nuo 500 iki 1 tūkst. litų ir pabrėžia, kad ši situacija yra netoleruotina ir tokią nusistovėjusią sistemą būtina išardyti.

Specialistai ne tik įspėjo apie negeroves, bet ir pasiūlė, kaip jų būtų galima išvengti.

Viena iš priemonių kovojant su tokiu elgesiu galėtų būti Civilinės metrikacijos skyriuje prie kabineto, kur išduodami mirties liudijimai, pakabintas ryškus skelbimas, kad kapinėse vieta skiriama nemokamai.

Ne pro šalį būtų jame pažymėti, kad pinigų reikalavimas už vietos kapinėse parinkimą ar galimybę patiems pasirinkti yra neteisėtas ir už tai numatyta baudžiamoji atsakomybė.

Apie tokius atvejus siūloma pranešti Specialiųjų tyrimų tarnybai.

Klaipėdos savivaldybės Kapinių priežiūros tarnybos vadovė Zina Stankienė, kuri šias pareigas užėmė nuo vasario 1 d., tvirtino, jog kalbėti apie šią abstrakčią situaciją sudėtinga.

"Kapinėse vietos yra nemokamos. Žmonėms siūloma rinktis iš kelių variantų. Esu girdėjusi, kaip mirusiųjų artimieji darbuotojų klausia, ar reikės susimokėti už vietą. Tačiau šie visada pabrėžia, kad mokėti nereikia. Gal žmonės mokestį už kapavietę painioja su duobės iškasimu ar ritualinėmis paslaugomis, kurios yra mokamos", – svarstė Z.Stankienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų