Karių kapai taps parko tęsiniu

Savivaldybė jau paskelbė preliminarią Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietos sutvarkymo projektų konkurso dalyvių eilę. Galutinis konkurso laimėtojas bus paskelbtas atlikus viešųjų pirkimų procedūras.

Kaip skelbiama, šiuo metu toliau vyksta viešojo pirkimo procedūros: tikrinama, ar nėra pagrindo iš konkurso pašalinti kuriuos nors dalyvius, ar konkurso dalyviai atitinka kvalifikacijos reikalavimus.

Iš šešių projektų didžiausią vertinimo komisijos balų skaičių surinko Ramūno Amšiejaus ir Mantės Černiūtės-Amšiejienės projektas.

Vienas dalyvis iš konkurso eliminuotas, nes pažeidė jo anonimiškumo principą – pateiktoje vizualizacijoje buvo nurodyta autoriaus pavardė.

Pirmosios vietos laimėtojai siūlo karių palaidojimo vietą sujungti su Skulptūrų parku, vietoje betono plokštėmis išklotos aikštės suformuoti želdynus, kuriuose būtų sumontuotos akmeninės lentos su žuvusiųjų pavardėmis ir jomis pažymima palaidojimų vieta. Jai sukuriama rami ir pagarbi erdvė su geriausia apžvalga iš parko pusės.

Pirmosios vietos laimėtojai siūlo karių palaidojimo vietą sujungti su Skulptūrų parku.

Autoriai projekto pristatyme teigia, kad paprastai įspūdingi memorialai statomi kariams, kurie vienaip ar kitaip kovojo už tėvynę. Lietuvoje turime galingą memorialą Kryžkalnyje, kuriame pagerbiami partizanai. Karių, kurie žuvo ir palaidoti svetimoje žemėje, kapams tai nebūdinga.

Todėl tvarkoma erdvė turėtų būti integruojama į bendrą įvairialypį Skulptūrų parko audinį ir taptų neatsiejama jo visumos dalimi.

Teritorijoje yra 38 lentos su pavardėmis, kiekvienoje jų yra apie 18 pavardžių. Dar septyniose lentose yra po dvi pavardes ir penkiakampės žvaigždės. Šių lentų siūloma nenaudoti, o jose įrašytas pavardes perkelti į naujai pagamintas keturias analogiškas lentas.

Autoriai mano, kad likusios lentos, kuriose pateikiama nebeaktuali informacija ir šūkiai, negali būti panaudojamos teritorijos sutvarkymui. Palaidojimų vietos erdvė turėtų būti atgręžiama į parką.

Siena, skirianti parką ir palaidojimų vietą nuo naujos statybos namų bei dviračių tako vakarinėje pusėje, nebereikalinga. Čia turėtų būti pasodinta daugiau medžių.

Apšvietimas planuojamas analogiškas kaip likusioje parko dalyje. Apšviečiami naujai suplanuoti parko takeliai ir pasisėdėjimo vietos, bet lentų su pavardėmis atskirai apšviesti nesiūloma, nes ši teritorija traktuojama ne kaip memorialas, o kaip žmonių palaidojimo vieta.

Parko teritorija pagal projektą numatyta aptverti simboline tvora ir vartais. Todėl atskiro šios dalies aptvėrimo įrengti nesiūloma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Edis

Edis portretas
Nereikia jokių kalavijų,tankų ir raketų.teisingai padarė,kad panaikino.užteks ir lentų su pavardėmis kurie žuvo.niekur pasaulyje nėra Musolinio ar Hitlerio monumentų.tai ir mums nereikia svetimų obeliskų.tik norėtusi geresnės darbų kokybės,čia jau mūsų meistrai pridirbs nesąmonių.suolai,kurie linksta per vidurį,plytelės iš betono,kurios lūžinėja.po poros metų,atrodys kaip be remonto.pinigus tik pasisavins,ir bankrutuos.

Anonimas

Anonimas portretas
kalaviją sunaikinote, klausimas kam? ko bijom?

Anonimas

Anonimas portretas
Del sutvarkymo tai gerai. Pagaliau bus integruota i parka. Daugiau zmoniu gales apsilankyti. Parkas taps didesnis ir idomesnis. Bet galetu palikti pekiakampes zvaigzdes. Negrazu ir neprotinga naikinti istorija. Ipatingai tokioje vietoje kaip kapines.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių