Karjeros posūkis: buvę parlamentarai pasiryžę tenkintis padėjėjo darbu

Seimo nario padėjėjo darbu pasiryžę tenkintis net ir buvę parlamentarai, kuriems tas vietas noriai parūpino rinkimus laimėję buvę kolegos. Tačiau ne visiems suteikta tokia malonė, nors naujai išrinktų laimingųjų, potencialių darbdavių, jie ir laukė su gėlių puokštėmis prie Seimo rūmų.

Pasitiko su rožėmis

Į Seimą vienmandatėje Marių apygardoje išrinkta klaipėdietė, "valstiečių" atstovė Ligita Girskienė yra tarp keliolikos parlamentarų, kurie po priesaikos praėjus daugiau nei dviem savaitėms vis dar neturi padėjėjų.

Politikė tikino, kad juos dar renkasi ir nėra apsisprendusi, kas jai padės dirbti Seime.

Labai daug dėl to jau kreipėsi buvusių Seimo narių, tiesiog prie Seimo durų laukė su rožėmis ir norėjo darbus gauti.

"Neturiu dar nė vieno. Nors labai daug dėl to jau kreipėsi buvusių Seimo narių, tiesiog prie Seimo durų laukė su rožėmis ir norėjo darbus gauti. Kol kas neskubu rinktis, nes dar susitvarkau pati, kol Vyriausybė nėra patvirtinta ir komitetai tik pradeda dirbti. Bet jau esu kelis žmones tam numačiusi. Vienas padėjėjas bus Vilniuje, kitas – Klaipėdoje", – kalbėjo L. Girskienė.

Klaipėdoje yra viena kandidatė, kurios dar nenorėjo įvardyti, ji L.Girskienei talkino, kol ši dirbo miesto taryboje.

Kandidatė turi aukštąjį vadybinį išsilavinimą, ji ir padės politikei atstovauti rinkėjams uostamiestyje.

O Ketvergių bendruomenės pirmininkė Rasa Kuzavienė taps visuomenine padėjėja.

L. Girskienė Seime planuoja dirbti aplinkosaugos srityje, taip pat Europos reikalų komitete.

"Vienas padėjėjas Vilniuje tikrai reikalingas, nes darbo yra gana daug. O Klaipėdoje planuoju, kad mano padėjėja priiminėtų gyventojų skundus, pranešimus ir panašiai. Tas žmogus tiesiogiai dirbs su apygardos rinkėjais. Iš savivaldybės laukiu patvirtinimo dėl patalpų. Tikimės, kad jos bus suteiktos Tiltų gatvėje", – teigė Seimo narė.

Netikėtas politinis derinys

Prakalbus apie padėjėjų atranką, politikė pasitikslino, ar žinia apie tai, kad Seimo nario Petro Gražulio padėjėju ėmė dirbti jo buvęs kolega Naglis Puteikis, yra tiesa.

"Girdėjau, kad P. Gražulis padėjėju įdarbino N. Puteikį. Labai nustebino. Man juokingai atrodo, kaip Seimo nariai darbinasi padėjėjais. Gal buvusiems parlamentarams tikrai sunku susirasti darbą, nesu susidūrusi, nežinau", – stebėjosi klaipėdietė.

Seimo rinkimus Danės vienmandatėje apygardoje pralaimėjęs N. Puteikis artimiausius ketverius metus išties turėtų talkinti P. Gražuliui.

"Ruošiamės savivaldos rinkimams, telksime panašaus pobūdžio politines jėgas. Na, o P.Gražulis, išėjus Ramūnui Karbauskiui iš Seimo, liko geriausias kalbėtojas. Prieš balsavimą dėl Ingridos Šimonytės P.Gražulio kalba buvo pati geriausia. Šiuo atveju tikrai nepataikauju darbdaviui. Tuo pat metu teigti, kad mano charakteris mažiau ūmus nei Petro, būtų neteisinga, sakyti, kad tyliau kalbu nei Petras, irgi būtų netiesa. Gal toks tokį surado? Atitiko kirvis kotą", – reziumavo naujasis P. Gražulio patarėjas N. Puteikis.

Iš žvaigždžių – į satelitus

N. Puteikis – ne vienintelis buvęs Seimo narys, kuris po nesėkmės rinkimuose ryžosi iš žvaigždės tapti savotišku satelitu.

Be jo, Seime šią kadenciją dirbs ir daugiau buvusių kolegų.

Štai praėjusios kadencijos Seimo narė Levutė Staniuvienė tapo net dviejų parlamentarų padėjėja.

Ji talkins Kuršo rinkimų apygardoje išrinktam Seimo nariui Antanui Vinkui bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovui Valiui Ąžuolui.

"Socialdarbiečio" Zigmanto Balčyčio patarėju tapo buvęs parlamentaras Juozas Bernatonis, o jo partijos bičiulio Andriaus Palionio – Gediminas Kirkilas.

Rimantei Šalaševičiūtei Seime dirbti padės buvusi Seimo narė "valstietė" Audronė Jankuvienė (ji talkins ir Aušrinei Norkienei).

Darbo partijos nariui Vytautui Gapšiui padės Seimo rinkimus pralaimėjęs Artūras Skardžius.

"Valstietis" Eugenijus Jovaiša padėjėjais pasirinko net du buvusius parlamentarus – Vidą Ačienę (ji padės ir Seimo narei Aušrinei Norkienei) bei Arūną Gumuliauską.

Seimo puslapyje Aurelijaus Verygos ir Arvydo Nekrošiaus patarėja tebėra įrašyta anos kadencijos Seimo narė Asta Kubilienė, kuri po pastarųjų rinkimų liko anapus laimėtojų ribos.

Tačiau jai netikėtai pasisekė, nes po "valstiečių" lyderio Ramūno Karbauskio pasitraukimo iš Seimo moteris iš padėjėjų peršoko į parlamentarus.

Suformavo savo komandas

Visi Vakarų Lietuvos apygardose į Seimą išrinkti parlamentarai, išskyrus kol kas tik L. Girskienę, jau suformavo savo komandas.

Didžiausią patarėjų būrį sutelkė Kuršo vienmandatėje rinkimų apygardoje išrinktas A. Vinkus.

Šio politiko padėjėjų gretose – penkios moterys, tarp jų ir buvusi Seimo narė L. Staniuvienė.

Be buvusios seimūnės, A. Vinkui talkininkaus Vaidota Aleksiūnienė, Laura Endriekutė-Šakinė, Janina Kumpienė bei Vitalija Valančiutė.

Seimo nariui, neringiškiui Andriui Bagdonui, išrinktam pagal daugiamandatį Liberalų sąjūdžio sąrašą, padės keturi padėjėjai – Agnė Jenčauskienė, Aušrinė Lukošiūtė-Aleksandravičienė, Eglė Stanislovaitienė ir Marcijonas Urmonas.

Karjera: po labai nesėkmingų pastarųjų rinkimų N. Puteikis įsidarbino Seimo nario P. Gražulio padėjėju. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

A. Jenčauskienė talkins ir A.Bagdono partijos kolegai klaipėdiečiui Simonui Gentvilui, kuriam taip pat prireikė keturių patarėjų.

Politikui padės dar ir Zigmantas Devižis, Laura Masiliauskaitė bei Agnė Mikniūtė.

Konservatorei Agnei Bilotaitei, šį kartą kandidatavusiai ir laimėjusiai Vilniuje, talkins trys padėjėjai – klaipėdietė Eglė Grajauskienė, taip pat Agneta Ladek ir Monika Pučkytė.

Liberalui Eugenijui Gentvilui irgi pakaks trijų padėjėjų – Rūtos Leinartaitės, Andriaus Pacharevo ir Erikos Sakalauskaitės.

Po du patarėjus (Reginą Kernagienę ir N.Puteikį) pasirinko Gargždų apygardoje išrinktas P.Gražulis, pagal "valstiečių" sąrašą į Seimą patekusiam Dainiui Kepeniui padės Neringa Lavrenovė ir Konstantinas Lotiukas, o Mėguvos apygardoje Seimo nario mandatą laimėjusiam konservatoriui Mindaugui Skritulskui – Albertas Martinaitis ir Vilmantė Vyšniauskienė.

Vienu patarėju tenkinsis ir M.Skritulsko partijos kolegos klaipėdiečiai – Baltijos rinkimų apygardoje mandatą laimėjęs Audrius Petrošius, jam padės Indrė Martusevičienė, bei Danės apygardos favoritas Arvydas Pocius. Jo padėjėja tapo Monika Rasa Spruntulytė.

"Tai ne vienintelė man padėsianti padėjėja. Dar dairausi, kas galės talkinti Klaipėdoje. Kandidatai rašo, siunčia gyvenimo aprašymus, yra keletas asmenų, su kuriais jau bendravau. Kol kas nenoriu jų įvardyti, suteikti nepagrįstų vilčių. Lėtai, žemaitiškai, bet judame į priekį", – kandidatų į padėjėjus atranką pakomentavo A.Pocius.

Beje, Seimo nario mandato Mėguvos apygardoje siekusi, bet nelaimėjusi socialdemokratė, pagarsėjusi palangiškė Svetlana Grigorian tapo savo partijos lyderio, Seimo nario Gintauto Palucko padėjėja.

Mažiau nei aną kadenciją

Pagal įstatymą kiekvienas Seimo narys gali turėti po tris visu etatu apmokamus padėjėjus, todėl teoriškai parlamentarams turėtų padėti 423 pagalbininkai.

Kol kas jų yra vos 305, vidutiniškai po du padėjėjus vienam Seimo nariui.

Praėjusios kadencijos parlamentarai bent jau pirmuosius mėnesius turėjo 468 padėjėjus.

Iš 141 Seimo nario padėjėjų nepasirinko 15 politikų.

Po vieną padėjėją jau turi 30 parlamentarų, po 2 talkininkus pasirinko 40 Seimo narių.

Dar 30-iai politikų talkins po 3 padėjėjus. 16 Seimo narių prireikė keturių padėjėjų, penkiems dirbs po penkis patikėtinius.

Ir vienintelis "valstietis" Juozas Varžgalys pasirinko 6 padėjėjus. Dalis jų dirba pusę, tris ketvirčius ar ketvirtį etato.

Ligita Girskienė / Redakcijos archyvo nuotr.

Seimo nario padėjėjo alga (be priedo už tarnybos valstybei stažą) svyruoja nuo 986 iki 2 076 eurų, neatskaičius mokesčių.

Padėjėjai yra Seimo nario politinio arba asmeninio pasitikėjimo valstybės tarnautojai, padedantys Seimo nariui vykdyti parlamentinę veiklą.

Parlamentarai savo įgaliojimų laikotarpiu gali turėti visuomeninių konsultantų.

Pareigybės aprašyme yra nustatyti pagrindiniai kriterijai, kokius reikalavimus turi atitikti Seimo nario padėjėjas-sekretorius.

"Bet pats svarbiausias kriterijus yra paties politiko pasirinkimas, nes tai ir yra asmeninio-politinio pasitikėjimo postas. Ar svarbūs reputacijos klausimai? Kiekvienas Seimo narys sprendžia pats ir padėjėją pasirenka su visa atsakomybe ir pasitikėjimu", – paaiškino laikinai Seimo kanclerio pareigas einantis Marius Žiūkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ranka ranka plauna

Ranka ranka plauna portretas
Darbą iśėhus iś seimo gali parūpinti partijos paskirti ministrai , tai gera tradicija kai yra pasirūpinama senais bebrais ir jų.padėjejais, kurie gerai sukiśami i śiltas kedes.

Irute

Irute portretas
Iśsivaizduoju, kaip Seimo nario padejejas ruośis sekanćiai kadencijai.Vaikśčios su iśtiesta ranka su lankstinuku, stoves prie parduotuves ir ragins balsuoti už Seimo narį.Argi buves Seimo narys tapes tik padejeju dirbs tokį aktyvų ir sunkų darbą.Čia ne Seime sėdėti o dirbti su rinkėjais. Kas to dar nedarė lai išbando pamatys daugiau.

>

> portretas
TASES "politike".
VISI KOMENTARAI 42

Galerijos

Daugiau straipsnių