Karklėje – „viešbučiai“ vabzdžiams

Karklėje stovyklaujantys vaikai statė vadinamuosius viešbučius vabzdžiams, kad šie turėtų, kur žiemoti. Savotiškas miško dekoracijas primenančios tinkleliu aptrauktos dėžutės, pasirodo, yra tam tikros dirbtinės vabzdžių buveinės, kurių dėl mūro civilizacijoje šiems gamtos padarėliams tiesiog ima trūkti.

Vidutinio dydžio dėžutė su devyniais skyreliais, kuriuose prikišta skiedrų, žievių, kankorėžių ar šiaip sausų šakų, dengta tinkleliu, tai ir vadinama vabzdžių namais arba viešbučiu.

Pastaruoju metu tokios natūralios gamtinės dekoracijos itin populiarėja, jų galima pamatyti parkuose, soduose ar privačiuose sklypuose.

Tai skirta vabzdžiams, kurie vis dažniau dėl žmonių veiklos netenka įprastų namų.

„Galvojate, kad tik žmonėms reikalingi viešbučiai? Ir vabalams reikia būstų, ir jie skraido, ir jie nori apsilankyti pajūryje. O jei rimtai, tai pasaulyje jau senokai skatinami dalykai, kad reikia saugoti biologinę įvairovę, nes išsivysčiusiose Europos šalyse naudojama daug pesticidų, tad vabzdžiai nyksta, kai kurie nebeturi kur prisiglausti. Todėl tokių vabzdžių viešbučių kūrimas yra graži edukacinė veikla“, – dėstė Karklės bendruomenės pirmininkas Arvydas Urbis, kartu su vaikais surentęs buveines vabzdžiams, kurie galbūt jas panaudos žiemojimui.

Vabzdžių viešbutis esą padeda geriau susipažinti su jų gyvenimu, svarba ir funkcijomis gamtoje.

Tokioje dėžutėje tarsi pateikiamas sumažintas vabzdžių gyvenimo gamtoje modelis.

„Pajūrio regioninio parko ekologas Erlandas Paplauskis papasakojo vaikams apie vabalų gyvenimą, ir mes pagaminome tokių įvairių terpių  vabzdžiams. Ar jie sugyvens tarpusavyje taip arti vieni kitų? Jie – ne žmonės. Jie arba vieni kitus suris, arba gražiai sugyvens ir vieni kitiems netrukdys“, – šypsojosi A.Urbis.

Vabzdžiai Žemėje sudaro iki 90 proc. pasaulio gyvūnų rūšių. Jie užima svarbią padėtį maisto grandinėse.

Vabzdžiai maitinasi gyvais augalais arba trūnijančiomis jų liekanomis, minta kitais gyvūnais. Jai pačiais minta daugelis žinduolių, paukščių, žuvų, varliagyvių ir roplių.

Tad vabzdžių mažėjimas gali sukelti greitą daugelio kitų rūšių nykimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių