Kazachams – dokumentinis filmas apie Lietuvą

Klaipėda ir Lietuva bus parodytos Kazachstano televizijos žiūrovams. Apie mūsų miestą kazachų žurnalistams kalbėjo atostogaujantį Klaipėdos merą pavaduojantis vicemeras Arvydas Cesiulis.

Atlydėjo garbės konsulas

Vakar ryte Kazachstano Respublikos garbės konsulas Klaipėdoje Benediktas Petrauskas į rotušę atlydėjo tolimos mums šalies televizijos darbuotojus, kurie tikino laidas transliuojantys penkiomis kalbomis ir ne tik savo šalyje.

Dokumentinį filmą apie Lietuvą kuriantys kazachai teigė norintys pristatyti mūsų šalį visais aspektais. Jau pabuvoję mūsų sostinėje ir Kaune, lietingą dieną atvyko ir į Klaipėdą. Tad nežinia, ar kalba apie nuostabią pajūrio gamtą įtikins filmo kūrėjus ir jo žiūrovus.

Tai buvo ne mano monologas, o labiau pokalbis, kai klausiama ir atsakoma.

Lapkritis Klaipėdoje – itin nepalankus metas kalbėti apie miesto ir gamtos grožį.

Minties kalbinti vicemerą lauke teko atsisakyti dėl lietaus.

Nustebino nuoširdumas

"Apie politiką nekalbėjome. Iš pat pradžių taip susitarėme. Pokalbis užtruko apie 40 minučių. Aš, kaip mero patikėtinis, buvau paprašytas pristatyti mūsų suvokimą, kaip mūsų šalių ryšys turėtų atrodyti. Mane kalbinusi žurnalistė po filmavimo atviravo, kad pokalbis vyko ne taip, kaip jie buvo suplanavę – kontaktas buvo ne valdiškas, o neformalus ir nuoširdus. Kalbėjome apie istoriją, mūsų partnerystę, kaimynystę, kas svarbu klaipėdiečiams, – apie susitikimą pasakojo vicemeras. – Kalbėjau, kad negali būti interesų iš vienos pusės, kad turime suprasti – esame skirtingi, bet galime vieni kitus papildyti. Juk mūsų valstybės plotas – 65 tūkst. kvadratinių kilometrų, o jų – 2,5 mln. kvadratinių kilometrų, tai viena didžiausių ir turtingiausių ištekliais pasaulio valstybių. Tai buvo ne mano monologas, o labiau pokalbis, kai klausiama ir atsakoma. Siūliau žurnalistei ir pačiai pagalvoti, kuo mes galime jiems būti įdomūs. Pakviečiau kazachus dažniau atvažiuoti į Lietuvą pailsėti ir "paekskursauti". Aišku, nesakiau, kad pas mus truputį brangiau nei Turkijoje ir Graikijoje."

Vicemeras atviravo kalbėjęs apie mūsų šalies požiūrį į žaliąjį kursą, kultūrinę įvairovę.

Domino uostas

A.Cesiulis prisipažino, kad pokalbyje jam teko improvizuoti – nors ir buvo iš anksto pasirašęs tekstą, į savo užrašus A.Cesiulis taip ir nepažvelgė.

Užsiminta, kad pastaruoju metu kazachų Lietuvoje sumažėjo, bet čia vis dar gyvena mišrios šeimos, šios tautybės žmonių dirba uoste.

Mūsų šalių bendravimas sustiprėjo nuo to laiko, kai buvo keliama idėja atgaivinti Šilko kelią iš Kinijos iki Baltijos.

Kazachai susitiko ne tik su vicemeru A.Cesiuliu, bet ir su Klaipėdos universiteto rektoriumi Artūru Razbadausku ir Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generaliniu direktoriumi Algiu Lataku, kūrybinė grupė paplukdyta po uosto akvatoriją.

Vicemerą kalbinusi žurnalistė teigė, kad medžiagą panaudos ne tik dokumentiniame filme, bet ir kituose kontekstuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kalaly-kalalá

kalaly-kalalá portretas
Kazachams – pseudodokumentinis filmas apie Lietuvą... Melo bus, net tiršta. Juk jūs bijote tiesą parodyt, Statytojai Šviesaus Rytojaus...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių