Uostamiestyje planuojama keisti Mogiliovo gatvės pavadinimą

Klaipėdos tarybos nariai turėtų apsispręsti dėl Mogiliovo gatvės pavadinimo keitimo bei Odesos vardo suteikimo Kruizinių laivų terminalo aikštei. Su Baltarusijos miestu Mogiliovu bei Kaliningradu ir Čerepovecu Rusijoje uostamiesčio politikai, nepaisydami ilgametės partnerystės, bendradarbiavimo sutartis nutraukė, kai tik Rusija užpuolė Ukrainą.

Pasiūlymą pateikė anonimai

Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijos posėdyje turėjo būti svarstyti trys klausimai: dėl naujo pavadinimo Mogiliovo gatvei, dėl Odesos vardo suteikimo krantinei arba kitai vietai mieste bei dėl Šermukšnių gatvės pavadinimo keitimo.

Šioje Klaipėdos gatvėje yra įsikūręs Rusijos Federacijos generalinis konsulatas.

Tačiau šis pasiūlymas buvo atmestas, nes jį komisijai pateikė anonimai, pasirašę "buvusiais Klaipėdos IV vidurinės mokyklos auklėtiniais".

Esą klausimas yra svarstomas tik tada, kai jį tinkamai pasirašo konkretus fizinis ar juridinis asmuo.

Į kokį pavadinimą norėta keisti Šermukšnių gatvę, komisijai pirmininkavęs Vasilijus Safronovas neatskleidė.

Pavyzdžiui, Vilniaus miesto savivaldybė sostinėje šalia Latvių gatvės bevardę gatvelę, vedančią link Rusijos Federacijos ambasados, nusprendė pavadinti Ukrainos Didvyrių gatve.

Siūlė tris variantus

Klaipėdiečiams iškilo klausimas dėl Mogiliovo gatvės pervadinimo uostamiestyje.

Buvo pateikti trys siūlymai.

Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vadovas Vitalijus Juška pasiūlė šią gatvę pervadinti Gibišų gatve. Taip kadaise buvo vadintas netoliese stūksojęs piliakalnis, kuris dabar nukastas.

Esą šioje teritorijoje buvo kuršiškos kultūros – Žardės, Laistų ir Gibišų piliakalnių kompleksas.

Klaipėdietė Seimo narė Ligita Girskienė komisijai pasiūlė Mogiliovo gatvę pavadinti kapitono Liudviko Stulpino vardu.

Šis pasiūlymas buvo atmestas, nes komisijos nariai akcentavo, kad taip pavadinta gatvė jau yra Kalotėje. Manoma, kad netrukus ši gyvenvietė vis tiek paklius į miesto teritoriją, tad L.Stulpino vardu vadinti dar vienos gatvės mieste nereikėtų.

Komisijai pirmininkavęs Klaipėdos universiteto istorikas V.Safronovas mano, kad viena pagrindinių šio rajono gatvių nusipelno būti pavadinta Žardės vardu.

Esą Žardė kadaise buvo gana didelė žemės valda, kur kas didesnė nei siūloma Gibišų, ir Žardės gatvės pavadinimas atspindėtų istorinę logiką.

Vitalijus Juška. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Gali atsirasti painiava

Tačiau kai kurie komisijos nariai paprieštaravo – Mogiliovo gatvę pervadinus Žardės pavadinimu, atsirastų tam tikra painiava, nes Klaipėdoje yra Žardininkų gatvė ir šalia esantis "Žardės" prekybos centras.

"Visi argumentai teisingi, bet niekas tos dabartinės gatvės nevadina Žardininkais, o vadina Žarde. Todėl reikėtų atsižvelgti į bendruomenės įpročius, nes painiava bus labai didelė", – svarstė V.Juška.

Visi argumentai teisingi, bet niekas tos dabartinės gatvės nevadina Žardininkais, o vadina Žarde.

Kaip teigė komisijos nariai, ką jie benuspręstų, pervadinta gatvė dar ilgai bus vadinama Mogiliovo gatve, nes esą tai yra viena didesnių pietinės Klaipėdos arterijų, kurioje yra per pusė tūkstančio butų.

Žardės pavadinimu pasiūlyta pavadinti ir dabartinę Mogiliovo autobusų stotelę, o to paties pavadinimo jau esamą Žardės stotelę komisija siūlė pervadinti Žardininkų vardu.

Manoma, kad miesto autobusų elektronines švieslentes, tvarkaraščių pavadinimus ir stotelių įgarsinimą pavyktų pertvarkyti per kelias savaites.

Atsiras Odesos aikštė

Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija vieningai nusprendė miesto politikams siūlyti Kruizinių laivų terminalo teritoriją pavadinti Ukrainos uostamiesčio Odesos aikšte.

Tiesa, tam pritarimo reikėtų sulaukti iš Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos, nes ši teritorija yra ne miesto, bet uosto turtas.

Galutinį sprendimą dėl Mogiliovo gatvės, Mogiliovo autobusų stotelės pavadinimų pakeitimo bei Odesos aikštės atsiradimo Klaipėdoje turi patvirtinti miesto taryba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>tam kur

>tam kur portretas
ale tai kad užspaudė priepuolis tavo smegenus ka parašei kaip išvėmei:D) Gydykis berete

tam kur pasiūlė sulyginti visas hruščiovkes su žeme

tam kur pasiūlė sulyginti visas hruščiovkes su žeme portretas
bene ubage neiperki net tų hatų, kur centre, netgi senamiestyje, tu padla ar supranti apie ką kalbi, tu išsigimėli nedapistas, tavo motina turbūt išperdė tave per subine netyčia prie lenino paminklo nakti

Lenino

Lenino portretas
prospektas
VISI KOMENTARAI 54

Galerijos

Daugiau straipsnių