Kelio ženklo istorijoje – pabaiga: paaiškėjo, kad buvo įrengtas neteisėtai

Kelio ženklas, lėmęs daugybę baudų vaikus į darželį vežantiems tėvams, kaip paaiškėjo, buvo įrengtas neteisėtai. Vienas tėvų ėmėsi įrodyti, kad kelio ženklas turi stovėti kitoje vietoje. Atkakliai mynęs policijos ir savivaldybės slenksčius vyras įrodė, jog buvo teisus. Jam skirtos baudos anuliuotos, o ženklas netrukus bus įkastas ten, kur ir turėjo stovėti.

Baudė po skundų

Dienraštis „Klaipėda“ jau rašė apie klaipėdiečio Stanislavo ryžtą įrodyti, kad tėvai už privažiavimą prie darželio tvoros Rumpiškės gatvėje baudžiami be reikalo.

Vienas akylas Rumpiškės gatvės 8 namo gyventojas yra aktyvus kovotojas prieš ratuotus darželinukų tėvus. Mat darželis yra ne prie gatvės, o tarp namų. Arčiausiai įėjimo į jį yra Rumpiškės gatvės 8 ir 10 namai.

Tėvai įvažiuoja įvaža tarp šių namų ir sustoja aikštelėje. Kelias minutes užtrukę jie grįžta į savo mašinas ir išvažiuoja, bet namo gyventojas jau būna išsiuntęs į policiją nuotraukas. Taip jis ne kartą buvo užfiksavęs ir darželio darbuotojų automobilius.

Visi jie buvo nubausti už tai, kad nesilaikė kelio ženklo „Nurodyto transporto eismas draudžiamas“ reikalavimo ir buvo priversti sumokėti 30 eurų baudą.

Stanislavas taip buvo nubaustas kelis kartus.

Darželio „Vėtrungėlė“ direktorė Laura Šeske atviravo, kad pati ne kartą susisiekė su policijos pareigūnais ir įrodinėjo, jog darbuotojai nubausti nepagrįstai. Po tokio pasikalbėjimo nuobaudos jiems būdavo panaikinamos.

Galima tik spėti, kodėl būtent pastaruoju metu darželio kaimynystėje gyvenantis žmogus tapo toks uolus, mat po to, kai „Vėtrungėlės“ teritorijoje buvo pastatyti trys moduliniai nameliai, vaikų, o ir juos į darželį atvežančių tėvų skaičius išaugo. Tad ir į kiemą tarp 8 ir 10 namų įvažiuojančių mašinų skaičius padidėjo.

Rumpiškės gatvės 10 namo gyventojai susitvarkė dokumentus ir savo kiemą įteisino kaip privačią valdą, o įvažą į aikštelę prie namo užtvėrė grandine.

Kito namo gyventojai nusprendė problemą spręsti atvirai kovodami su darželinukų tėvais.

Sustoti nėra kur

Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad vaikus atvežantiems tėvams yra skirtos trys vietos Rumpiškės gatvėje, o ženklas skelbia, kad nuo ankstaus ryto iki vakaro šioje vietoje vienos valandos stovėjimas yra nemokamas.

Bėda tik ta, kad šios vietos nuolat užimtos, o mašinose laikroduko, rodančio, kada vairuotojas šioje vietoje pastatė automobilį, niekas neturi.

Akivaizdu, kad šias vietas okupavo ne darželinukų tėvai. Rumpiškės gatvėje jie galėtų sustoti prie bažnyčios arba kiek toliau prie parduotuvės, bet tada kiekvienas vaiko atvežimas ar paėmimas plonintų šeimos piniginę, nes tai yra apmokestinto automobilių stovėjimo zona.

Kaip yra minėjęs viešosios įstaigos „Klaipėdos keleivinis transportas“ vadovas Andrius Samuilovas, tolerancijos laiko nėra, tad net užtrukę penkias minutes tėvai turi sumokėti stovos mokestį.

Privažiuoti prie darželio galima ir iš Sausio 15-osios gatvės. Tačiau čia vienas kiemas atitvertas užkardu, o kituose dviejuose sudėtinga rasti laisvą vietą, čia rytais stovi gyventojų mašinos.

Atsakymai – prieštaringi

Pasišovęs aiškintis, ar kelio ženklas prie įvažiavimo į aikštelę įrengtas teisėtai, Stanislavas negalėjo atsistebėti, kokią skirtingą informaciją gaudavo iš valdiškų institucijų.

Vienas valdininkas į oficialų paklausimą atsakė, kad ženklas toje vietoje pastatytas nesuderinus su instancijomis.

Policininkai aiškindavo, kad jei yra ženklas, jo būtina paisyti, o policija ženklo atsiradimo teisėtumo netiria, ji yra įstatymus ir taisykles vykdanti institucija.

Atsitiko taip, kad gruodžio pabaigoje Stanislavas sulaukė žinios iš Valstybinės mokesčių inspekcijos, kad dėl nustatytos klaidos atšaukiama informacija apie priimtą procesinį sprendimą, tai yra paskirtos baudos jam mokėti nereikia.

O po kelių dienų už tą patį nusižengimą jis vėl gavo baudą. Pabandęs pasikalbėti su nutarimą priėmusia pareigūne, vyras išgirdo trumpą ir griežtą atsaką – jei nesutinka su nutarimu, gali kreiptis į teismą.

Vyras nenuleido rankų ir toliau bandė aiškintis, ar draudžiantis įvažiuoti kelio ženklas pastatytas teisėtai. Atsakymai į šį klausimą buvo prieštaringi.

Rasa Bekėžienė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Nusprendė tėvų naudai

Taip beieškant tiesos, ar ženklas pastatytas teisėtai ir nuobaudos skiriamos pagrįstai, atėjo metų pabaigos šventės. Daugelis valdininkų tuo metu atostogavo, tad ir aiškintis nebuvo su kuo.

Po Naujųjų metų valdininkus užklupo ligos, todėl pirmosiomis sausio dienomis pareigūnų ir valdininkų žadėtas pasitarimas neįvyko.

Galiausiai praėjusią savaitę nuotoliniu būdu įvyko toks pasitarimas, kuriame dalyvavo ir savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Asta Dirgėlienė bei miesto policijos komisariato viršininkė Asta Bekėžienė.

Kreiptis reikėtų per šį terminą – 20 kalendorinių dienų.

Pasitarime nuspręsta, kad draudžiantis važiuoti ženklas bus perkeltas prie darželio tvoros, tad tėvams bus leidžiama trumpai sustoti aikštelėje prie darželio ir saugiai nuvesti mažuosius į ugdymo įstaigą.

Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojams pavesta dažniau tikrinti, ar trijose darželio klientams skirtose vietose nelaikomi gyventojų automobiliai. Taip pat bus kontroliuojama, ar vairuotojai, paliekantys savo mašinas šiose vietose, turi automobilio pastatymo laiką rodančius laikrodukus.

Įrodė savo tiesą

Stanislavo nuobaudų klausimas išspręstas įdomiai.

Jis apskundė nuobaudą ir paaiškino, kad dėl kelio ženklo teisėtumo tuo metu vis dar buvo sprendžiama.

Pasirodo, dar 2016 m. savivaldybėje buvo suderintas vieno kelio ženklo („Nurodyto transporto eismas draudžiama“) pastatymas, o įrengtas kitoks („Motorinių transporto priemonių eismas draudžiamas“).

Kadangi visos abejonės yra vertintinos atsakomybėn traukiamo asmens naudai, nustatyta, kad Stanislavo veikoje nėra administracinio nusižengimo požymių, ir administracinė teisena nutraukta.

„Kai administracinėje byloje priimamas nutarimas, jame pažymimas ir apskundimo terminas. Kreiptis reikėtų per šį terminą – 20 kalendorinių dienų. Jei kalbame apie kitus asmenis, kurių atžvilgiu taip pat buvo pradėta administracinė teisena, jiems turbūt buvo skirtas nurodymas. Jeigu jie šį nurodymą įvykdė ir sumokėjo paskirtą sumą, tai yra įvykdė nurodymą, jo apskųsti nebegalima. Jei jie nebūtų sumokėję, o nutarimą apskundę, jį nagrinėtų Administracinių nusižengimų bylų skyriuje“, – paaiškino R. Bekėžienė.

Šio skyriaus pareigūnų išvada kitų tėvų atžvilgiu galėjo būti tokia kaip Stanislavo atveju. Jeigu nubaustojo netenkintų šio skyriaus pareigūnų sprendimas, jį taip pat galima būtų apskųsti, tik tai būtina padaryti laiku.

Stanislavas įsitikinęs, kad panašios painiavos dėl kelio ženklų Klaipėdoje esą yra ne vienoje vietoje, tik žmonės apie tai nežino.



NAUJAUSI KOMENTARAI

V ir Gis

V ir Gis  portretas
Sumokėjus neteisėtai paskirtą baudą,jokie skundai nepriimami. Tokiu atveju, logiškai mąstant, kelio ženklas stovi vietoje!

Jonui ,

Jonui ,  portretas
Ar stovi ženklas apie privačią nuosavybę ? Ne ? Tada tiek žinių .

Jonui , pilnatis ? )

Jonui , pilnatis ? )  portretas
Klaiku ....supratimas 0 ? Vaiką veža ir paima iš darželio ! !!! Mašina stovi gal 10 min!
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių