Kelionė prie kapo – su netikėtomis kliūtimis

Artimųjų kapus nusprendusi aplankyti protezo dėka judanti moteris susidūrė su netikėta kliūtimi – ją gabenęs automobilis negalėjo įvažiuoti į Joniškės kapines. Paaiškėjo, kad tokia tvarka, kai mašinomis tam tikromis dienomis leidžiama įvažiuoti tik iki nustatytos valandos, galioja triskart per metus.

Vartai buvo užrakinti

Neįgali klaipėdietė Danutė pasidalijo savo istorija, kuri nutiko Motinos dieną. Ji pasakojo, kad tądien 14 valandą su savo broliu atvykę į Joniškės kapines, kur palaidota jų abiejų mama, buvo neįleisti.

„Joniškės kapinėse tos tvarkos nelabai žinojome. Aš esu neįgalioji, sunkiai vaikštau, naudoju protezą, o ir mano brolis yra po komos, turi neįgalumą, irgi sunkiai vaikšto. Tą sekmadienį susiruošėme aplankyti mamą, nuvažiuoti į kapines. Jos kapas – nuo centrinio įėjimo yra labai toli, reikia visą pusę kapinių pereiti. Tikrai sunku. Mes atvažiavome 14 valandą, vartai buvo užrakinti – spyna kabėjo“, – pasakojo Danutė.

Prie kapinių sargo namelio Danutė pastebėjo besišnekučiuojančius žmones, kurie irgi prašė, kad būtų įleisti į kapines automobiliu. Tačiau jų taip pat neįleido.

„Stovėjo būrelis moterų ir vyriškis, jie kapinių sargo prašė, kad vartus atrakintų, o šis atsakė, jog mašinos įleidžiamos tik iki 12 val. Seniau parodydavau neįgaliojo pažymėjimą ir galėdavau įvažiuoti. Lėbartuose niekada tokios problemos neturėjau“, – sakė Danutė.

Tad moteris, nors ir sunkiai vaikštanti, įsikibusi sykiu atvykusiai giminaitei į parankę iki mamos kapo šlubavo pėsčiomis.

Pastebėjimas: didžiausi žmonių srautai Lėbartų ir Joniškės kapinėse būna Visų Šventųjų, Motinos ir Tėvo dieną. / Vytauto Petriko nuotr.

Neįleido ir senjorų

Kitas gyventojas net parašė skundą į Klaipėdos savivaldybės interneto svetainę. Jame nurodė, kad Motinos dienos vakarą taip pat nebuvo įleistas į Lėbartų kapines automobiliu.

„Mamos dienos vakarą (apie 18 val.) nebuvo galimybės įvažiuoti į Lėbartų kapinių teritoriją. Važiavimas automobiliu buvo būtinas, nes kartu su manimi buvo garbingo amžiaus tėvai, kuriems kelias nuo automobilių stovėjimo aikštelės yra per tolimas. Daug kartų taip esu vežęs tėvus, ir kaskart kapų sargas atidarydavęs užtvarą įleisdavo, o sekmadienį – ne. Motyvavo, jog tokia tvarka. Kažkas negerai ar su sistema, ar su darbuotojais, jei tokie dalykai darosi. Mes privalome gerbti senus žmones“, – tikino vyriškis.

Tvarka jau ketverius metus tokia pati.

Galioja jau ketverius metus

Tačiau Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus patarėjos Daivos Breivės teigimu, tvarka, kai žmonės automobiliais įleidžiami į kapinių teritoriją Motinos dieną iki 12 val., galioja nuo 2021 metų.

„Tiek Joniškės, tiek Lėbartų kapinėse yra tokia pati tvarka. Priimtas tarybos sprendimas, kad Lapkričio 1-ąją, Motinos ir Tėvelio dieną pusę dienos paliekame automobiliais įvažiuoti, o likusią pusę dienos paliekame pėstiesiems, kurie galėtų ramiai, be skubėjimo, be signalizavimo ar baimės, kad kas nors „užvažiuos ant galvos“, nes tikrai dideli automobilių srautai būna, aplankyti savo artimųjų kapus“, – paaiškino D. Breivė.

Anot jos, šios taisyklės yra paskelbtos informaciniuose stenduose ties į ėjimais į Joniškės ir Lėbartų kapines, taip pat apie važiavimo tvarką per Mamos dieną papildomai buvo informuojama savivaldybės interneto svetainėje ir spaudoje.

„Ir pėstiesiems norisi ramiai pasivaikščioti. Turbūt ir patys matote, kokie automobilių srautai, tikrai nesaugiai dėl jų jautiesi. Automobiliai neprasilenkia, visi kampai užstatyti. Tad iš tikrųjų už ribojimą iš žmonių ir padėkas gauname. Kiti sako, kad net specialiai pasirenka laiką atvažiuoti po pietų“, – tikino Miesto tvarkymo skyriaus patarėja.

Daiva Breivė / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Trys dienos nėra daug

Pažymima, kad seniau iš tiesų per Tėvo dieną žmonės būdavo įleidžiami į Joniškės ir Lėbartų kapines automobiliu iki pat vakaro, tačiau dabar taikoma tokia pati tvarka, kaip ir per Motinos dieną, – automobiliais bus leidžiama įvažiuoti tik iki 12 val.

„Yra priimtas toks sprendimas. Per metus yra trys tokios dienos, tikrai nemanau, kad labai daug. Galima susiplanuoti laiką ir atvažiuoti anksčiau, iki pietų nuvažiuoti ir aplankyti kapelius. Ir prieš tai dieną visi galėjo iki pat kapinių darbo pabaigos įvažiuoti, niekas netrukdė. Tikrai nėra diskriminuota, kad neįgalieji negalėtų nuvažiuoti. Yra suteikta galimybė pusę dienos įvažiuoti“, – paaiškino D. Breivė.

Ji teigė, kad žmonių nusiskundimų dėl šios tvarkos pasitaiko itin retai, o nesusipratimų būna tiesiog dėl nežinojimo.

„Nežinau, gal praleidžia, pražiūri, bet tokia tvarka tikrai nėra naujovė, kad būtent nuo šios dienos kažkas pasikeitė. Tvarka jau ketverius metus tokia pati, ji nesikeičia ir tikrai kartais kelia nuostabą, kad vis dar žmonės nežino. Mes viešiname ir savivaldybės puslapyje, ir spaudoje būna pranešimų, pakabinti pranešimai ir ant skelbimų lentų. Informacijos visur pakabinta, tik gal ne visada pavyksta paskaityti ar nelabai domisi žmonės. Tik kai jau gyvai susiduria, tada visa tai atrodo kaip kažkokia naujovė“, – svarstė D. Breivė.


Lėbartų ir Joniškės kapinių darbo laikas

Vasaros laiku – nuo balandžio iki spalio – kapinės veikia nuo 8 iki 21 val., automobiliu įvažiuoti galima iki 20 val.

Žiemos laikotarpis yra lapkričio–kovo mėnesiai, kapinės veikia nuo 8 iki 17 val., įvažiuoti galima iki 16 val.

Lapkričio 1-ąją, Motinos, Tėvo dieną į Joniškės ir Lėbartų kapines įvažiuoti automobiliu galima nuo 8 iki 12 val.

Kapinių sargai Lapkričio 1-ąją, Visų Šventųjų dieną dirba nuo 8 iki 22 val., o Motinos ir Tėvo dienomis – nuo 8 iki 21 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Magyla

Magyla portretas
Protinga tvarka, kurios dėl vieno pavėlavusio keisti nėra reikalo. Tomis dienomis, kai kapinių keliukus užplūsta minios žmonių, automobiliams ten tiesiog nėra vietos. Tą puikiai supranta ir neįgalieji.

Humanus

Humanus portretas
Ditektorius savivaldybės turėtų atlikti tarnybinį patikrinimą po tokių fokusų ir skirti nuobaudą p. Breivei. Valstybės tarnautojas privalo dirbti visų pirmą atsižvelgdamas į žmogaus interesą. Iš situacijos matosi, kad darbinės funkcijos buvo atliktos nerūpestingai , o gal ir net tyčia buvo galimai pažeistos žmogaus galimybė patekti į kapines? Vienareikšmiškai turi būti atliktas tarnybinis patikrinimas.

Vieša paslaptis

Vieša paslaptis portretas
Lėbartuose prie užkardos galioja taisyklė:' į delną". Važiuoja ir pravažiuoja visokie žmogeliai su degalinių leidimais. O jau šita ponia Breivė- labai arogantiška ne tik neįgaliųjų lankytojų negerbianti ponia. Ne su kiekvienu ji ir pasikalbėti teikiasi..
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių