Kiaulių maro grėsmė Klaipėdai – reali

Klaipėdai bei jos apylinkėms iškilo nemaža afrikinio kiaulių maro grėsmė. Nors mūsų kraštuose neužfiksuota nė vieno kritusio šerno ar kiaulės, tačiau pavojinga liga, specialistų teigimu, Žemaitiją pasiekti gali bet kada.

Klaipėdai bei jos apylinkėms iškilo nemaža afrikinio kiaulių maro grėsmė. Nors mūsų kraštuose neužfiksuota nė vieno kritusio šerno ar kiaulės, tačiau pavojinga liga, specialistų teigimu, Žemaitiją pasiekti gali bet kada.

Per šiuos metus visoje Lietuvoje užfiksuoti 65 afrikinio kiaulių maro atvejai, pražudę laukinius šernus, ir 12 ligos židinių kiaulių laikymo vietose.

"Sunku tiksliai pasakyti, ar afrikinis kiaulių maras artėja, ar ne, tačiau jo grėsmė yra didelė", – paaiškino Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža.

Jo teigimu, klastinga kiaules ir šernus patiesianti liga jau pasiekė Kėdainius, Alytų, Varėną, Kupiškį bei Baltarusijos pasienį.

"Lietuvoje šios ligos platintojai yra šernai. Ji plinta per skerdieną. Viruso šaltiniai yra kraujas, audiniai, sekretai ir išskyros iš sergančių ar nugaišusių gyvūnų. Pavojus yra tikrai realus", – patikino A.Bauža.

Tarnybos viršininkas pastebėjo, kad šią ligą išplatinti gali ir žmonės, daug vaikščiojantys miške ar medžiojantys ir vėliau pasidalijantys mėsa.

Kaip teigė A.Bauža, minėtas virusas labiausiai grasina Klaipėdos rajonui, mat ten kiaulių auginama daugiau nei pačiame Klaipėdos mieste.

Tarnybos vadovas pastebėjo, kad visi kiaulių augintojai privalo deklaruoti auginamas kiaules, o to nepadariusiems gresia baudos nuo 14,50 iki 290 eurų. Įkliuvus ne pirmą kartą arba pažeidimą padarius pareigūnui, nuobaudos suma yra dar didesnė.

Per šių metų liepą ir rugpjūtį Klaipėdos rajone užfiksuoti 8 tokie pažeidėjai.

Šiuo metu Klaipėdoje vienas augintojas yra deklaravęs trejetą kiaulių, o Klaipėdos rajone 529 savininkai augina daugiau nei 15 tūkst. šių gyvulių.

A.Bauža pastebėjo, kad efektyviausia priemonė, siekiant išvengti afrikinio kiaulių maro, – biosaugos reikalavimų laikymasis.

Augintojams neleidžiama kiaulių laikyti lauke, jos turi gyventi atskirose patalpose, būtina naudoti tik termiškai apdorotus pašarus. Taip pat draudžiama kiaulėms šerti maisto atliekas, nebent prieš tai jas išvirinus.

Laikytojai turi užtikrinti, kad jų auginamos kiaulės neturės galimybės "pabendrauti" su laukiniais gyvūnais.

Įtarus ligą ar pamačius gaišenas taip pat būtina nedelsiant informuoti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą arba pranešti privačiam veterinarijos gydytojui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių