Klaipėda iškilmingai švenčia Valstybės dieną

Klaipėda iškilmingai šventė Valstybės, Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną. Kruizinių laivų terminale pasitikta legendinė jachta „Ambersail“ ir iškelta pasaulio vandenynus apkeliavusi trispalvė.

Eisenoje – tūkstantis žmonių

Valstybės dienai skirti renginiai uostamiestyje prasidėjo šventine eisena. Apie tūkstantis žmonių pajudėjo nuo Tautinių kultūrų centro į Kruizinių laivų terminalą.

Eisenoje dalyvavo spalvingai pasipuošę Klaipėdoje gyvenančių tautinių mažumų bendrijų atstovai.

Pagrindinėmis miesto gatvėmis žygiavo armėnai, azerbaidžaniečiai, baltarusiai, latviai, lenkai, rusai, totoriai, ukrainiečiai, vokiečiai, žydai.

Eisenoje rikiavosi ir šiemet Klaipėdoje Lietuvos sporto klubo „Makabi“ organizuojamos mažosios „Makabiados“ dalyviai.

Prie jos taip pat prisijungė gausus Europos senjorų šokių festivalio „Šokių pynė Lietuvai“ dalyvių būrys –14-a ansamblių iš Estijos, Latvijos ir Lietuvos.

Visus lydėjo Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų pučiamųjų orkestras.

Iškėlė išskirtinę trispalvę

Eisenos dalyviams pasiekus Kruizinių laivų terminalą, pasitikta legendinė jachta „Ambersail“.

Į Klaipėdą ji sugrįžo iš Olandijos miesto Hagos po „Volvo Ocean Race“ legendų regatos, kur užėmė ketvirtą vietą.

Jachtos „Ambersail“ įgulą pasitiko ne tik eisenos dalyviai, bet ir artimieji. Atplaukus į Kruizinių ir laivų terminalą, pirmiausia buvo nuleista laivo trispalvė.

Jachtos „Ambersail“ kapitonas Linas Ivanauskas (Linkus) vėliavą įteikė Lietuvos karinių jūrų pajėgų kariams. Skambant valstybės himnui, ji iškelta Kruizinių laivų terminale. Ceremoniją palydėjo susirinkusiųjų plojimai.

Renginio metu priminta, kad birželio 24-ąją sukako 10 metų, kai trispalve pasipuošusi jachta „Ambersail“ pirmą kartą įplaukė į Lietuvos vandenis ir Klaipėdos uostą.

Po metų, apsukusi pasaulį „Tūkstantmečio odisėjos“ metu, ji Lietuvos vardo tūkstantmečio proga pirmą kartą pakvietė visus lietuvius pasaulyje liepos 6 dieną vienu metu drauge giedoti „Tautišką giesmę“. Ši iniciatyva tapo tradicija.

Šiandien, Valstybės dieną, 21 val. Lietuvos himnas vieningai visame pasaulyje bus giedamas 10-ąjį kartą. Klaipėdoje visi kviečiami rinktis prie paminklo „Arka“ ir Kruizinių laivų terminale.

Svarbiausia – buvimas kartu

Iš kelionės po pasaulio vandenynus sugrįžusios jachtos „Ambersail“ įgulą ir visus susirinkusiuosius pasveikino miesto meras Vytautas Grubliauskas.

„Esame pačiame vakariausiame šalies taške, vietoje, kur kaip niekur kitur Lietuvoje jaučiama tikroji jūrinės valstybės dvasia. Vėjas, bangos šiek tiek koreguoja tvarkaraščius, bet tai nėra svarbu. Esmė, kad visi esame čia. Kalbėdami skirtingomis kalbomis, atvykę iš skirtingų kraštų keliame vėliavą, kuri alsuoja ne tik valstybe, bet ir jūrine dvasia“, – kalbėjo miesto vadovas.

V.Grubliauskas pabrėžė, kad jachtos „Ambersail“ įgulos parvežta ir Kruizinių laivų terminale pakelta vėliava primena, kad Lietuva – jūrinė valstybė.

„Ši diena svarbi mums, nepriklausomai nuo to, kokia kalba kalbame. Svarbi mums, kuriems valstybė nėra tuščias žodis. Valstybė bus stipri tiek, kiek bus stipri meilė jai kiekvieno mūsų širdyje, kiek bus tvirtas noras ginti ją ir atstovauti jai visame pasaulyje, kiek bus tvirtas nusiteikimas būti jos piliečiu“, – tvirtino meras.

Miesto vadovas pabrėžė, kad šiandien išskirtinė šventė – Valstybės, Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo diena: „Diena, kai vėliava turi plazdėti ne tik Kruizinių laivų terminale, ne tik prie kiekvieno namo, bet ir kiekvieno mūsų širdyje. Linkiu gražios šventės, gražaus ir prasmingo suvokimo, kad tik mūsų meilė stiprina valstybę, tik mūsų ištikimybė daro ją stipria ir neįveikiama. Sveikinu visus su švente, visus, kam Lietuva – valstybė, kam Lietuva – gimtinė, kam Lietuva – tikra, nuoširdi, visus mylinti ir gerbianti valstybė“.

Pasirodys 150 šokėjų

Po ceremonijos Kruizinių laivų terminale Valstybės dienai skirti renginiai persikėlė prie paminklo vieningai Lietuvai „Arka“.

Šioje erdvėje prasidėjo aštuntasis Europos senjorų šokių festivalis „Šokių pynė Lietuvai“. Jo metu pasirodymus dovanos ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos, Estijos ansambliai.

Iš viso festivalyje dalyvaus apie 150 šokėjų. Penktadienį jie surengs du koncertus. Antrasis vyko Debreceno aikštėje.

Šeštadienį festivalio dalyviai visų vidurdienį laukė prie „Žvejo“ paminklo Danės gatvėje.

Tą pačią dieną 15 val. prie paminklo vieningai Lietuvai „Arka“ vyks Klaipėdos socialiai remtinų žmonių klubo „Rūta“ ansamblio koncertas.

Laukia interaktyvi biblioteka

Valstybės dienai skirti renginiai uostamiestyje vyksta visą savaitę. Karlskronos aikštėje prie Dangės krantinės veikia interaktyvi bibliotekos palapinė.

Joje laukė mankšta, spauda ir karšta kava, dienos metu – kultūrinė, sportinė bei edukacinė veikla, o vakarais – įvairių žanrų atlikėjų muzikinės programos.

Penktadienį po pietų startavo ir intelektinė, kūrybinė ir sportinė olimpiada „Istorijos galiūnas“.

Orientavimosi žaidimas pakvietė pasinerti į nuotaikingą Klaipėdos įdomiausių istorijų iššūkį bei interaktyviai pažinti miestą.

Dalyviams, vadovaujantis aprašymais, nuotraukomis ir žemėlapiais, reikėjo surasti tam tikrus Klaipėdos objektus, o atvykus prie jų, išspręsti galvosūkius. Geriausiai pasirodžiusios komandos apdovanotos.

Kviečia giedoti himną

Pramogų netrūko ir Valstybės dienos vakarą. Penktadienį vakare Karlskronos aikštėje vyko populiariosios klasikos koncertas „Gyvenu dėl tavęs...“. Dainavo Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro solistai Rita Petrauskaitė ir Mindaugas Rojus.

Prie paminklo „Arka“ šurmuliavo šventinis dviejų dalių Kauno bigbendo koncertas. Pirmoje renginio dalyje naujai suskambėjo nepriklausomos Lietuvos tarpukario laikotarpio estrados klasika – Danieliaus Dolskio repertuaro dainos, kurias atliko operos solistas ir aktorius Rafailas Karpis.

21 val. kartu su viso pasaulio lietuviais klaipėdiečiai giedojo šimtmečio tautišką giesmę. Po himno vyko koncerto tęsinys.

Antroje koncerto dalyje skambėjo šviesaus atminimo Stasio Povilaičio repertuaro dainos, kurias kartu su orkestru atliko populiarus džiazo ir pop muzikos atlikėjas Jurgis Brūzga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

??

?? portretas
nelabai mėgstu Parulskį už jo vulgarumą, bet savo straipsnyje jis teisus - mes neturim ko švęsti. Tegul švenčia vieni seimūnai. Tegul švenčia savo susivogtą gerbūvį, savo būsimas riebias rentas, tegul.....

Nėjau

Nėjau portretas
vien dėl to kad tas judas liansbirbis per TVkvietė.Susikiškit i sikna brudai savo kvietimus.Jūs subjaurojat viską.Net meilę Lietuvai.Mano kojos ten nebus kur jusu smarvė sklinda

Anonimas

Anonimas portretas
Kai kurie komentatoriai visiski vatnykai, bandantys formuoti Lietuvos ivaizdi kokio realybeje nera. Ju matuska roSSija tokiame sh ... sedi, kad patys ten gyvenime niekada nesirepatrijuos, apgailetini individai. Su svente LIETUVA!
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių