Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėda stebino skandalais

2008-12-31 09:00
Klaipėda stebino skandalais
Klaipėda stebino skandalais / Astos Aleksėjūnaitės nuotr. Dviratukas: E.Ostapenka Lietuvoje išgarsėjo viena jausminga daina.

Besibaigiantys 2008-ieji klaipėdiečiams nepašykštėjo sukrečiančių naujienų. Uostamiestyje šiemet kilę skandalai pakeitė ir kai kurių žinomų miesto žmonių likimus.

Karjera – ant plauko

Ilgus metus atrodę neliečiami uostamiesčio prokuratūrų vadai per metus tapo ne tik vietos žmonių apkalbų objektu, bet ir teisėsaugos institucijų taikiniais.

Nors apie vyriausiojo Klaipėdos apygardos prokuroro Igno Lauciaus žmonos bibliotekininkės Bronislavos Lauciuvienės įkurtus svečių namus klaipėdiečiams buvo žinoma seniai, sostinės pareigūnai tuo susidomėjo būtent šiemet. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija konstatavo, kad prieš penkerius metus B.Lauciuvienė nusižengė viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo įstatymui.

Vyriausiojo prokuroro vardo vos nesuteršė neteisėtas jo buvusio vairuotojo prekybos automobiliais verslas, neva vykęs prokuratūros kieme. Nors tarnybinio patikrinimo išvados I.Lauciui buvo nepalankios, generalinis prokuroras nusprendė jo nebausti.

Netikintieji atsitiktinumais supranta, kad Laucių pavardės pradėtos linksniuoti ne atsitiktinai. Sausį I.Laucius sulauks pensinio amžiaus. Nors teoriškai jis galėtų dirbti dar keletą metų – iki 65-erių, tačiau triukšmas davė pagrindą ruošti Klaipėdos apygardos vyriausiojo prokuroro kėdę kitam pretendentui.

Iš prokurorų – į kaltininkus

Daugeliui visiškai netikėtai dešimtmečius vadovavęs uostamiesčio prokuratūrai Stanislovas Stulpinas pats tapo kaltinamuoju. Jis įtartas piktnaudžiavimu tarnyba ir sukurstymu iššvaistyti svetimą turtą. Kartu bus teisiami ir keturi stambių Klaipėdos bendrovių vadovai.

Bylą dar šių metų rudenį turėjo nagrinėti Panevėžio apygardos teismas, tačiau pirmasis posėdis neįvyko dėl S.Stulpino kaltės. Jis pranešė susirgęs, tad pirmasis posėdis atidėtas sausio 20-ajai.

Priešpaskutinę šių metų dieną pralaimėjimu S.Stulpinui baigėsi ne vienus metus trukęs teismų maratonas. Buvęs vyriausiasis miesto prokuroras nepasiekė, kad žurnalistė Rūta Grinevičiūtė ir "Klaipėdos" korespondentas Vaidotas Zaleckis būtų apkaltinti jį apšmeižę.

Neprisiteisė buvęs prokuroras iš žurnalistų ir neturtinės žalos atlyginimo. Iš abiejų žurnalistų S.Stulpinas reikalavo po 5 tūkst. litų.

"Žurnalistų išsakyta kritika neprieštarauja teisei, yra adekvati viešajam interesui bei teisinėms vertybėms", – rašoma Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus išplėstinės septynių teisėjų kolegijos pasirašytame sprendime.

Vaikščiojo lyg po minų lauką

Šiemet neišnyko ir nepasitikėjimas miesto valdžia.

Nors porą metų užtrukusi baudžiamoji byla gadino mero pavaduotojos Juditos Simonavičiūtės reputaciją, šiemet ji atsikratė įtarimų ir buvo išteisinta dėl savivaldybės valdomos bendrovės akcijų nuostolingo pardavimo bei sutarties klastojimo.

Tačiau rugsėjo pradžioje savivaldybę sukrėtė dar vienas skandalas. Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai įsitikinę, kad Miesto ūkio departamento direktorius Alfonsas Šimkus už laimėtus viešuosius pirkimus bei konkursus iš kelių stambių bendrovių noriai ėmė dosnius atlygius.

Pareigūnai neabejoja, kad jau artėjančių metų pradžioje gudriai spėjęs išeiti užtarnauto poilsio A.Šimkus sės į kaltinamųjų suolą.

Miesto meras šiemet ir pats turėjo jaustis vaikštantis lyg po minų lauką. Pareigūnai susidomėjo jo pasirašyta sutartimi, kuria didžiąją dalį dabar rekonstruojamų Danės krantinių perdavė valdyti ir naudotis bendrovei "Klaipėdos laivų remontas".

Dalis 30 mln. litų vertės savivaldybei priklausančių krantinių esą buvo perduotos neatlygintinai naudotis įmonei 25 metams. Prokurorai nustatė, jog toks sandoris – neteisėtas.

Bylinėjosi pati su savimi

Klaipėdos muzikinio teatro vadovės Audronės Žigaitytės-Nekrošienės atleidimo iš darbo bei sugrąžinimo istorija verta jei ne istoriko, tai humoristo plunksnos. Ši tvirto būdo moteris šiemet pabuvojo daugybėje vaidmenų. Ji bylinėjosi dėl neteisėto kultūros ministro sprendimo ją atleisti, laimėjo bylą ir tapo pati sau oponente dar vienoje byloje.

Rudenį A.Žigaitytė-Nekrošienė laimėjo bylas ir grįžo į Klaipėdą. Anksčiau griaudėjęs peticijomis prieš aikštingą vadovę, Muzikinio teatro kolektyvas kol kas tyli. Teatro darbuotojai neslepia, kad užkulisiuose nepasitenkinimo apraiškų būna, tačiau į viešumą jos neišeina. Panašu, kad darbuotojai nusprendė ramiai pralaukti sunkmetį, kuris sutapo su vadovės kadencija.

Pati A.Žigaitytė-Nekrošienė tikino, kad jokių konfliktų nėra, teatre vyrauja darbinga nuotaika. Tiesa, kai kurie teatro darbuotojai gavo atleidimo lapelius.

Iš pelenų pakilo gėjus

Visą Lietuvą šiemet linksmino šou verslo erzelis. Kultiniu atlikėju šiemet tapęs Eugenijus Ostapenka savo karjerą pradėjo nuo skandalų su kaimynais Žardininkų gatvėje.

4-ojo policijos komisariato pareigūnus ištinka alergijos priepuoliai, kai jie išgirsta šio klaipėdiečio pavardę. Jiems tenka dažnai tramdyti dainelės apie dviratuką atlikėją.
Pietinėje miesto dalyje gyvenantys klaipėdiečiai "žvaigždę" dažną dieną mato įvairiose pikantiškose situacijose.

Daugeliui nebeįdomi klaipėdiečio Deivido Zvonkaus žmona Natalija šiemet pralinksmino ne tik uostamiesčio, bet ir visos Lietuvos žmones, kai svetimose vestuvėse susimušė su atlikėja Mia iš Kaukolikų kaimo.

Šou pasaulyje kaip feniksas iš pelenų vėl atgimė ir sužibo iš Klaipėdos kilęs homoseksualumo neslepiantis atlikėjas Ruslanas Kirilkinas.

Bene labiausiai tituluotas Lietuvos krepšininkas Gintaras Einikis taip pat išgarsėjo chuliganiškais išpuoliais viešumoje. Dalis jo "šlovės" spindulių krito ir ant jo sugyventinės Jurgitos Narmontienės. Dažnai besiskundžianti policijai dėl sugyventinio smurto moteris vis dar gyvena su juo ir po skandalų viešai demonstruoja savo paramą G.Einikiui, kai šis turi reikalų su pareigūnais.

Vieni užjautė, kiti peikė

Tarptautiniu skandalu virtusi buvusių sutuoktinių Ingos ir Michaelio Rinau kova dėl dukros globos baigėsi netikėtai – vyras nelaukė oficialaus mažylės perdavimo ir išsivežė vaiką jėga.

Ši istorija Lietuvoje nepaliko abejingų. Vieni užjautė motiną, reiškė jai paramą žodžiu bei aukojo pinigų jos bylinėjimosi Vokietijoje išlaidoms padengti. Kiti kategoriškai ją smerkė.

Šią temą daugybę kartų aprašinėjo laikraščiai, gvildeno televizijų žurnalistai, išnaudojo ir politikai. Pati I.Rinau dalyvavo rinkimuose į Seimą.

Nors moteris tebekovoja dėl galimybės matyti dukrą, dalyvauti ją auklėjant, daugelis jau nebenori girdėti apie šią istoriją ir dairosi naujų skandalų.

Kokteilis: uostamiestyje puikiai žinomi žmonės šiemet ne kartą stebino paprastus klaipėdiečius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų