Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdiečiai aptiko įspūdingą grybą

2022-10-19 09:11

Įdomios formos grybas, kurį surado klaipėdiečiai, sudomino mikologus. Grybautojai raginami pranešti apie šalies miškuose aptiktus retus grybus.

Forma: klaipėdiečiai rado grybą, kuris savo išvaizda labai panašus į vyrišką lyties organą, grybo lotyniškas pavadinimas – Phallus.
Forma: klaipėdiečiai rado grybą, kuris savo išvaizda labai panašus į vyrišką lyties organą, grybo lotyniškas pavadinimas – Phallus. / "Klaipėdos" skaitytojo nuotr.

Gamtos tyrimų centro Mikologijos laboratorijos vadovė Jurga Motiejūnaitė tikino, kad užfiksuotas grybas išties yra retas.

"Nuotraukoje – paprastosios poniabudės togotasis varietetas (Phallus impudicus var. togatus). Nelabai dažnai aptinkamas. Kai visai išsivysto tinkliškas baltas šydas, toga, po kepurėle, išties įspūdingai atrodo. Nuo įprastinio paprastosios poniabudės varieteto skiriasi būtent ta tinkliška toga – nuotraukoje ji palyginti menkai išsivysčiusi", – uostamiesčio gyventojų aptikto grybo fotografiją apibūdino mikologė.

Anksčiau Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, šis grybas vadintas togotąja poniabude, jis net buvo įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą.

"Bet dabar jau žinoma, kad togotoji poniabudė auga tik tropikuose ir subtropikuose Azijoje, Amerikos žemynuose ir Australijoje, o pas mus auga išoriškai panašus paprastosios poniabudės varietetas, kuris Europoje ilgus metus buvo neteisingai identifikuojamas", – paaiškino mikologė.

Šie grybai auga tokiose pat vietose kaip ir įprastinis poniabudės varietetas.

"Augavietės kaip nors ypatingai neregistruojamos, bet visiems žmonėms patarčiau radus ką nors įdomaus įkelti nuotrauką ir užregistruoti radinį piliečių mokslo platformoje, skirtoje biologinės įvairovės registravimui iNaturalist.org. Iš tos platformos duomenų bazės duomenis galime paimti ir mes savo tyrimams", – ragino specialistė.

Poniabudė (Phallus) yra poniabudinių šeimos grybų gentis.

Iš pradžių grybas išaugina kiaušinio formos vaisiakūnį, kuris būna pusiau išlindęs iš žemės. Trūkus luobelei, labai greitai išauga kotas su kepurėle. Kepurėlė būna 3–4 cm aukščio, nukirsta viršūne, smulkiai raukšlėta, padengta storu žalių gleivių sluoksniu su sporomis.

Gleivės nemalonaus kvapo ir privilioja vabzdžius, kurie išnešioja grybo sporas.

Grybo koto apatinį galą gaubia išnara.

Šie grybai auga lapuočių ir mišriuose miškuose, parkuose.

Grybai nevalgomi, nors mažai kas ryžtųsi valgyti šiuos dvokiančius grybus.

Grybas savo išvaizda labai panašus į vyrišką lyties organą, todėl toks jo lotyniškas pavadinimas – Phallus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų