Klaipėdiečiai nesipelno iš turistų

Nors uostamiestyje turistų skaičius auga, o jų nuomonė apie Klaipėdą  – teigiama, verslininkai dar nemoka pasipelnyti iš atvykstančių svečių. Pinigai, galintys likti mieste, išplaukia su kruiziniais laivais.

Nors uostamiestyje turistų skaičius auga, o jų nuomonė apie Klaipėdą  – teigiama, verslininkai dar nemoka pasipelnyti iš atvykstančių svečių. Pinigai, galintys likti mieste, išplaukia su kruiziniais laivais.

Turistų daugėja

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Romena Savickienė informavo, kad nuo 2013 m. sausio iki rugsėjo mėnesio miestą aplankė daugiau užsieniečių nei praėjusiais metais.

„2 proc. išaugo į Klaipėdą įvairiomis transporto priemonėmis atkeliaujančių žmonių skaičius ir net 22 proc. padidėjo kruiziniais laivais atplaukiančių turistų srautas. Tai beveik prilygo prieš krizę buvusiam, 2008-ųjų, turistiniam sezono rezultatui“, – sakė R.Savickienė.

Jau aiškios ir kitų metų kruizinių laivų sezono tendencijos. Kaip teigė Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė, 2014 m. uostamiestyje apsilankys 48 laivai.

„Iš jų net 25 yra ilgesni nei 200 metrų, o tai reiškia, jog toks laivas į Klaipėdą gali atgabenti nuo 2 000 iki 3 500 turistų. Galima teigti, kad kitas turizmo sezonas uostamiesčiui bus dar karštesnis“, – pasakojo direktorė.

Atranda ir šveicarai

Šiais metais Klaipėdoje daugiausiai aplankė vokiečių turistai, kurie sudarė apie 40 proc. visų į mūsų miestą atvystančių svetimšalių. Antroje vietoje liko Rusijos, trečioje – Prancūzijos, ketvirtoje – Lenkijos, o penktoje – JAV piliečiai. Tolimesnį besisvečiavusiųjų Klaipėdoje keliautojų sąrašą papildė italai, anglai, latviai, ispanai ir šveicarai.

„Pastebime, kad sulaukiame vis daugiau rusų, kuriuos čia vilioja šalia esantys Palangos ir Neringos kurortai bei atsiradęs lėktuvo skrydis Maskva – Palanga. Džiugina, jog Klaipėdą atranda ir lenkų turistai“, – kalbėjo R.Savickienė.

Pasak jos, šiais metais į dešimtuką šalių, kurių piliečiais gausiausiai lanko Klaipėdą, papuolė ir Šveicarija. Klaipėdoje svečiuojasi ir nemažai Baltarusijos piliečių, kuriuos mūsų mieste labiausiai domina prekybos centrai. Artimiausi metu tikimasi ir dar didesnių kaimynų latvių srautų, kuruos į uostamiestį pritrauks grįžę delfinai.

Vertina palankiai

Šia vasarą Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro atlikta turistų apklausa parodė, kad Klaipėdoje apie 50 proc. svečių yra vyresni nei 50 metų amžiaus. Daugiausia turistų į uostamiestį atvyksta savo transporto priemone, laivu arba autobusu.

Kaip teigė apklausa, dauguma žmonių į Klaipėdą keliauja norėdami pailsėti ir pažinti miestą. Vidutiniškai svečiai mieste praleidžia 1–2 dienas, per kurias planuoja išleisti 50–200 eurų.

Uostamiesčio turistų, anot apklausos rezultatų, nedomina muziejai: tik 13 proc. apklaustųjų apsilankė juose. Turistai Klaipėdą vertina palankiai: miestas jiems įdomus, atrodo žalias ir švarus bei svetingas. 76 proc. apklaustųjų į Klaipėdą norėtų sugrįžti dar kartą.

Apibendrindamas turistinį sezoną, Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas pasidžiaugė jo sėkme.

„Galime pasigirti, kad šie metai miesto svečiams buvo saugūs. Už tai reiktų padėkoti pareigūnams. Kruiziniais laivais atplaukę žmonės susidarė Klaipėdos, kaip saugaus ir patrauklaus miesto, įvaizdį. Džiugina ir faktas, jog šią vasarą muziejai dirbo lanksčiu, o ne biurokratiniu rėžimu“, – sakė meras.

Neišleidžia pinigų

Nors su turizmu uostamiestyje susiję skaičiai ir tendencijos džiugina, specialistų teigimu, šią sritį kamuoja ir nemažai problemų. V.Grubliauskas pripažino, kad neišspręsti lieka Palangos oro uosto ir supaprastintų vizų rėžimo klausimai, kurie aktualūs ne tik Klaipėdai, bet ir visai Lietuvai.

„Šios problemos netrukus bus sprendžiamos. Liūdna, jog neseniai buvo panaikinta keltų linija į Zasnicą. Gal didelių turistų srautų ji ir nesugeneruodavo, tačiau vis tiek buvo teigiamas postūmis turizmo sektoriuje“, – kalbėjo meras.

Anot jo, kad Klaipėda taptų dar patrauklesnė keliaujantiems, būtina paskatinti verslininkus imtis iniciatyvų senamiestyje. V.Grubliausko įsitikinimu, uostamiesčio širdyje turėtų atsirasti daugiau nedidelių parduotuvėlių, kavinukių, kurios trauktų turistus.

Viena didžiausių bėdų, su kuriomis susiduria į uostamiestį atvykę svečiai, yra bankomatų ir valiutų keityklų nebuvimas senamiestyje.

„Šiuo klausimu gauname daugiausiai skundų iš mūsų mieste besilankančių turistų. Dažnai mūsų centre turistai perka atviruką ir duoda 50 eurų, jog grąžą gautų litais. Kita problema, mūsų verslininkai dar nemoka iš užsieniečių pasiimti pinigų, kuriuos jie mielai išleistų. Ypač – iš kruiziniais laivais atplaukiančiųjų“, – kalbėjo R.Savickienė.

Pasak jos, neretai svečiai Klaipėdoje iš planuojamų išleisti 50 eurų, kavinėse palieka tik 2 eurus, o muziejuose – vos 20 euro centų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to liberolas

to liberolas portretas
Nenusišnekėk, kvaileli. Klaipėda yra ir bus gražiausias, seksualiausias miestas.Verslininke che,che,che

doc

doc portretas
Kokiu pinigu jus norite is kruiziniu turistu? Juk jie viskuo aprupinti laive. Mieste gali nebent atsigerti puodeli kavos ar taure vyno ar alaus. Juk jie atvyksta ne i prekybos centrus kaip kokie baltarusiai.

liberolas

liberolas portretas
tai gerai,kad neplesiami turistai,nes Klaipeda valdininku ir pencininku miestelis,paskutiniai verslininkai kurie atvyko is Telsiu,Plunges,Ariogalos baigia bankrutuoti.liberolai valdo miesteli..
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių