Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdiečiai paklūsta naujai deklaravimo tvarkai

2016-02-08 10:00

Nuo šių metų įsigaliojus naujai gyvenamosios vietos deklaravimo tvarkai sukruto ir klaipėdiečiai. Tirpsta ir anksčiau prisiregistravusių prie savivaldybės skaičius.


 

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Nuo šių metų įsigaliojus naujai gyvenamosios vietos deklaravimo tvarkai sukruto ir klaipėdiečiai. Tirpsta ir anksčiau prisiregistravusių prie savivaldybės skaičius.

Nauja tvarka

Nuo šių metų įsigaliojo Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymo ir poįstatyminių aktų pakeitimai, numatantys, kad nuo šių metų, paprastai tariant, prie savivaldybės prisiregistruoti galės tik benamiai – tie, kurie neturi jiems priklausančio būsto ir glaudžiasi laikino apgyvendinimo įstaigose.

Taip pat ir tie, kurie yra priverstinai gydomi arba atlieka bausmę įkalinimo įstaigose.

Pusmečiui prie savivaldybės bus priregistruojami globos įstaigų globotiniai.

Į šį sąrašą galės būti įtraukiami tik tie nepilnamečiai gyventojai, kurių abu tėvai yra priregistruoti prie savivaldybės arba vienas tėvų yra miręs ar jo gyvenamoji vieta nežinoma.

Ko neturi bijoti nuomotojai?

Klaipėdos savivaldybės Gyvenamosios vietos deklaravimo poskyrio vedėjos Kristinos Božienės teigimu, šiuo metu jaučiamas klaipėdiečių susidomėjimas pokyčiais.

Jau yra ir suskubusiųjų deklaruoti gyvenamąją vietą.

"Pagyvėjimą jaučiame. Žmonės domisi nauja tvarka. Tie, kurie yra įtraukti į apskaitą, domisi, kokiu būdu jiems deklaruoti gyvenamąją vietą. Vieni klausia, kokių dokumentų reikia, kiti teiraujasi dėl kvadratūros. Susidomėjimą, žinoma, kelia ir tai, ar tikrai galima deklaruoti nuomojantis būstą", – dėstė K.Božienė.

Pasklidus žiniai, kad deklaruoti gyvenamąją vietą bus galima ir nuomojamame būste, nemažai gyventojų abejojo, ar nuomotojai sutiks.

Vis dėlto pašnekovė patikino, kad jau sulaukiama gyventojų, kurie gyvenamąją vietą deklaruoja išsinuomotame būste.

Norint tai padaryti, reikia turėti nuomos sutartį.

Teigiama, kad nuomotojai neturėtų baimintis to, kad jų turto nuomininkai ten deklaruos gyvenamąją vietą, mat tai padaryti galima ir terminuotam laikui – tiek, kiek galioja nuomos sutartis, tačiau ne mažiau nei vieną mėnesį.

Eilės dar nenusidriekia

Šių metų sausį prie savivaldybės prisiregistravusiųjų buvo beveik 13 tūkst., o pirmosiomis vasario dienomis šis skaičius sumenko iki 12 719 uostamiesčio gyventojų.

"Žmonės tvarkosi taip, kaip jiems patogiau. Vieni elektroniniu būdu, kiti pas mus atvyksta. Treti deklaruoja gyvenamąsias vietas rajone ar kitose savivaldybėse", – teigė poskyrio vedėja.

Pašnekovės teigimu, eilės savivaldybės koridoriuose nenusidriekia, mat lankytojai priimami kiekvieno jų konsultacijai skiriant individualų laiką.

"Yra laikas, kai būna gyva eilutė, tačiau tuo laiku atvyksta tie, kuriems skubiai reikia pažymos ar deklaruoti išvykimą, bet nenori to daryti internetu. Persideklaravimui laiko dar yra 5 mėnesiai. Žmonės domisi, skambina ir atvyksta", – paaiškino K.Božienė.

Neaiškumų nekyla

Neabejojama, kad įsigaliojus naujai tvarkai tikrųjų benamių, kurie tik ir gali būti prisiregistravę prie savivaldybės, liks labai nedaug.

Tiesa, savivaldybės atstovai tiksliai nežinojo, kaip reikės atskirti tikrąjį bėdžių nuo tiesiog jam priklausančio būsto neturinčiojo. Vis dėlto, pašnekovės teigimu, kol kas klausimų nekyla.

"Mažai yra tokių, kurie ateitų ir prisistatytų benamiais. Jie atsineša pažymas iš nakvynės namų, todėl kol kas jokių problemų neturėjome", – patikino K.Božienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų