Klaipėdiečiai sunerimę: virš miesto sklando dronai

Paupių mikrorajono gyventojai sunerimę dėl vis dažniau sklandančių dronų po jų langais. Kariškiai tikino, kad pastaruoju metu jokių skraidyklių šioje teritorijoje neleido, todėl patarė gyventojams jas vėl išvydus nedelsiant informuoti.

Pranešė patys gyventojai

Gyventojai nerimauja. Karo fone tokie "žaidimai" visai nekelia juoko.

Paupių seniūnaitė Rasa Arcišauskienė "Facebook" grupėje "Paupiai. Klaipėda" antradienio vakarą įkėlė bendruomenės narius perspėjantį įrašą.

"Dėmesio! Gyventojai pranešė, kad sutemus kartais pastebi dronus, pakeltus virš mūsų Paupių rajono. Susisiekiau su kariškiais – jie nenaudojo dronų. Tai kas tada – vagys, nedraugiški mūsų šaliai asmenys ar nežinantieji įstatymų?" – kreipėsi moteris.

R.Arcišauskienė pateikė bepiločių orlaivių (dronų) neskraidymo zonų žemėlapį, jų naudojimo taisykles ir paprašė visų, kurie pamatys dronus, kreiptis į LDE Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigadą "Žemaitija".

Matė ir anksčiau

Seniūnaitė tikino, kad žmonės dronus pastebėdavo ir anksčiau, tačiau tada dar nevyko karas. Dėl to didelio dėmesio į tai niekas neatkreipė.

"Žmonės dronus pastebėdavo ir šiek tiek anksčiau. Keletą kartų matė ir prieš porą mėnesių. Bet tuo metu nebuvo kalbos apie tai, kaip ir paties karo. Nutarėme stebėti. Svarstėme, galbūt čia vaikai žaidžia, o gal tie, kurie nežino įstatymų. Tačiau mums keisčiausia, kad dronai skraidinami tik sutemus. Juk jeigu žmogus norėtų ką nors pamatyti, leistų droną dieną. Paskelbiau informaciją tam, kad būtume budrūs, ir jeigu čia kas nors "išdykauja", kad nustotų tokius dalykus daryti", – tikino R.Arcišauskienė.

Keisčiausia, kad dronai skraidinami tik sutemus.

Kariuomenė – informuota

Lietuvos kariuomenės LDE Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados "Žemaitija" psichologinių operacijų vyresnioji specialistė Gabija Vaitkutė teigė, kad situacija dėl tamsiu paros metu pastebėtų dronų, skraidančių draudžiamoje zonoje Paupiuose, – žinoma.

"Lietuvos kariuomenei yra suteiktos teisės naudoti karinę jėgą prieš bepiločius orlaivius, kurie naudojami kaip įrankiai filmuoti, fotografuoti ar kitu būdu vizualizuoti, vykdant skrydžius virš karinių teritorijų ir nustatytu atstumu aplink šias teritorijas ribų, virš kurių draudžiami jų skrydžiai. Lietuvos Respublikos teisės aktais nustatyta tvarka leidžiama pasitelkti Karo policiją ir sulaikyti asmenis, pažeidžiančius teisės aktais nustatytą tvarką. Taip pat turime technines priemones, kurias galime pasitelkti, neutralizuojant ir nutupdant dronus. Jei jų naudojimo taisyklės yra pažeidžiamos, kaip ir šis atvejis, už tai yra numatyta teisinė atsakomybė", – teigė G.Vaitkutė.

Pagrindinis patarimas visuomenei – pamačiusiems droną, informaciją perduoti Lietuvos policijai, Valstybės saugumo departamentui ar Lietuvos kariuomenei.

Baudos – iki 500 eurų

Pasak R.Arcišauskienės, patys kariškiai dronų kol kas neužfiksavo.

"Kalbėjau ir su kariškiais, jie į tai atsižvelgė labai rimtai. Sakė, kad ir patys iškart sureaguos, jei tik jiems kas nors praneš. Kariškiai iki šiol dronų nepastebėjo", – teigė seniūnaitė.

Kol kas Paupių bendruomenės nariai tikisi, kad dronai skraidinami nesiekiant kaip nors pakenkti, o tiesiog nežinant įstatymo, kuris draudžia bet kurioje gyvenamojoje zonoje juos skraidinti.

Dronų naudojimo taisyklių pažeidimas užtraukia baudą nuo 100 iki 300 eurų, o nusižengus pakartotinai – nuo 300  iki 500 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Mano manymu juos galima pasiekti ir iš ''melkaškės'' , kartais padėtų ir ''ragatkė'' .

Budelis

Budelis portretas
Nusipirkit gera laidyne, saudancia is verzliu ir pirmyn!

.,

., portretas
kodel telefono, kur skambinti nepaskelbe?
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių