Klaipėdiečiams grasina gripas: kaip nesusirgti?

Įsibėgėjęs gripo ir peršalimo ligų sezonas į lovas išguldė beveik tūkstantį klaipėdiečių. Specialistai rekomenduoja žmonėms pasiskiepyti dar prieš prasidedant gripo epidemijai.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento duomenimis, praėjusią savaitę, palyginti su ankstesniąja (lapkričio 11–17 d.), sergamumo gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis rodiklis Klaipėdos mieste kiek padidėjo (atitinkamai 64,6 ir 62,4 atvejo 10 tūkst. gyventojų).

Praėjusią savaitę Klaipėdoje užregistruoti 19 (12 suaugusiųjų ir 7 vaikai) gripo ir 941 (326 suaugusieji ir 615 vaikų) peršalimo atvejis.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Elvina Juknienė teigė, kad pagrindinė gripo profilaktikos priemonė yra skiepai.

Skiepytis rekomenduojama kasmet prieš prasidedant gripo epidemijai.

Siekiant išvengti gripo ir peršalimo ligų, sveikatos specialistai patarė visiems gyventojams reguliariai plauti rankas, neplautomis rankomis stengtis neliesti burnos, nosies ir akių, pasitraukti nuo kosinčių ar čiaudinčių asmenų.

Kosint ir čiaudint reikėtų užsidengti burną ir nosį vienkartine nosine arba rankove (geriausiai – alkūnės linkyje).

Taip pat svarbu dažnai vėdinti ir plauti patalpas bei pasirinkti šiam metų laikui tinkamus drabužius, avalynę.

Susirgus gripu ar peršalimu patariama kreiptis į savo šeimos gydytoją dėl gydymo paskyrimo, nevykti į darbą, mokyklą, nevesti sergančių vaikų į darželius.

Pasak E. Juknienės, 2019 – 2020 m. gripo sezonui Klaipėdos miesto sveikatos priežiūros įstaigos užsisakė ir gavo 6 030 gripo vakcinos dozių, skirtų rizikos grupių asmenims skiepyti.

Rizikos grupėms priklauso pensininkai, nėščiosios, socialinės globos ir slaugos įstaigose gyvenantys asmenys, sergantieji lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, piktybiniais navikais.

Nemokama vakcina taip pat skiepijami ir sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai.

Norintieji pasiskiepyti rizikos grupėms priklausantys gyventojai turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Kaip teigė E. Juknienė, nemokamos gripo vakcinos buvo perkamos ir paskirstomos pagal sveikatos priežiūros įstaigų pateiktą poreikį.

Klaipėdos apskrityje esančios įstaigos jau gavo visas užsakytas gripo vakcinos dozes, skirtas rizikos grupių asmenims.

Specialistės teigimu, duomenų apie tai, kiek sveikatos priežiūros įstaigos gavo mokamų gripo vakcinų, neturima, kadangi įstaigos šiomis vakcinomis apsirūpina savarankiškai, tiesiogiai užsisakant vakcinas iš tiekėjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senolė

Senolė portretas
Nežinau, kas Dainavos poliklinikoje galėjo pasiskiepyti. Esu rizikos grupėje ir kelis kartus buvau pas šeimos gydytoją, Atsakymai du"dar negavome vakcinos" arba "Jau nebeturim vakcinos"

Apolina nružiemė

Apolina nružiemė portretas
Noriu pasiskiepiti. Nėra vakcinų

Vaje vaje

Vaje vaje portretas
Grūdintis reika
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių