Klaipėdoje – banglenčių sporto viltys

Uostamiestis tampa ryškiu banglentininkų traukos centru. Tikėtina, kad ateityje tarp šios sporto šakos profesionalų bus linksniuojamas ir Lietuvos vardas – klaipėdietis Andrius Brazys jau šį rudenį patrauks į Australiją, kur mokysis profesionalaus banglenčių sporto. O iki tol visą vasarą jį bus galima sutikti Melnragėje, dirbantį vaikų banglenčių stovykloje ir padedantį jauniesiems klaipėdiečiams pamilti banglentes ir jūrą.

Gausi bendruomenė

Banguojanti jūra į Melnragę, prie molo, vasarą ir net šaltuoju metų laiku atvilioja nemažai banglenčių sporto mėgėjų ne tik iš pajūrio bei kitų Lietuvos miestų, bet ir kaimyninių šalių.

„Vietų yra daugiau, bet, atsižvelgus į sąlygas, visi atvažiuoja čia. Atvyksta latviai, estai, rusai. Traukos centras yra būtent čia – Melnragė“, – pastebėjo ne vienerius metus bangas gaudantis A.Brazys.

Pašnekovas pripažino, kad vis ilgiau besidomėdamas šiuo sportu jis maloniai nustemba, kiek daug yra banglenčių entuziastų.

„Tenka susipažinti ir su plaukiančiais iki penkiasdešimties, keturiasdešimties metų žmonėmis, yra ir jaunesnių. Plaukia labai įvairaus amžiaus žmonės, tikrai nemažai moterų, esu matęs ir gana neblogai plaukiančių vaikų“, – banglentininkų bendruomenę apibūdino sportininkas.

Kai susiklosto plaukimui tinkamos sąlygos, nemažai šio ekstremalaus sporto atstovų į Melnragę plūsteli savaitgaliais, dalyvių kaskart nestokoja ir vykstančios varžybos.

Baltija plaukti tinkama

Nors dar yra manančiųjų, esą Lietuvoje banglentininkams nėra ką veikti ir banglenčių sportu galima užsiimti tik egzotiškuose kraštuose, savo gyvenimą su tuo siejantis vaikinas tvirtina atvirkščiai.

Pašnekovas prisiminė ir tarp banglentininkų minimą tiesą – sakoma, kad tie, kurie bangas gaudyti išmoksta Lietuvoje, sėkmingai plauks ir egzotiškuose kurortuose, kur didelės bangos lūžta tarsi kino ekrane.

„Nesvarbu, kokioje jūroje – ar tu Australijoje, ar Portugalijoje – tačiau jeigu susiklosto tinkamos sąlygos, gali plaukti. Žinoma, gal pas mus tų sąlygų būna rečiau, bet jos susidėlioja, ir mes vis tiek sugebame plaukti“, – patikino A.Brazys.

Pašnekovas neslėpė, kad banglenčių sportas panašiai ekstremalus, nepaisant šalies ar jūros, kurioje plauki, bei prisiminė, kad ir čia, Klaipėdoje, jam teko gaudyti net kelis metrus siekiančias stiprias bangas bei patekti į situacijas, kai galvoje šmėkštelėdavo mintis – ar pavyks išplaukti?. Jo praktikoje – net ir tokios stiprios, hidrokostiumą suplėšyti pajėgusios bangos.

Plaukimu banglente ir Kanaruose mėgavęsis vaikinas pripažino, kad ten taip pat būna dienų, kai bangoms gaudyti oras visiškai nepalankus.

„Grįžau iš Kanarų ir čia gera, čia sava. Čia Lietuva, širdis vis tiek čia“, – prisipažino A.Brazys.

Pradžia – savarankiškai

Klaipėdoje gimęs ir čia užaugęs A.Brazys teigė, kad banglenčių sportas į jo gyvenimą atėjo tarsi savaime.

„Visada apie šį sportą galvojau, žavėjausi juo, o „užkabino“ jis mane prieš ketverius metus. Žinoma, visuomet galvojau plaukti ne Lietuvoje, tačiau atsiradus sąlygoms, treneriui Tomui Ūksui, sužinojus, kad yra aktyviai tuo besidominčiųjų, nusprendžiau išbandyti ir pats“, – prisiminė sportininkas.

Plaukimo banglente pradmenų vaikinas išmoko savarankiškai, o tolesniam tobulėjimui, anot A.Brazio, smarkiai padėjo minėtas treneris.

Mokysis Australijoje

Einant laikui, stiprėjant plaukimo įgūdžiams bei augant ambicijoms, šiuo metu jūrų transporto logistikos technologijų bakalauro studijas bebaigiantis vaikinas suprato norintis savo gyvenimą sieti būtent su banglenčių sportu.

„Baigiu studijas, ir tai tarsi vieno etapo pabaiga. Galvojau, ar tos studijos mane čia pririš, ar viskas taip baigsis“, – dėstė vaikinas.

Todėl, palankiai susiklosčius aplinkybėms ir atsiradus galimybei šio sporto pasimokyti Australijoje bei įgyti tarptautinius, aukštą meistriškumą įrodančius sertifikatą ir diplomą, A.Brazys ilgai nesvarstęs priėmė gyvenimo iššūkį.

Vaikinas pripažino, kad jam nėra tekę girdėti apie daugiau sportininkų Lietuvoje, kuriems būtų tekę būtent šio sporto paslapčių pasimokyti tokiu aukštu lygiu, todėl šią galimybę ypač vertina.

„Tikrai neemigruoju, tačiau pasistengsiu pasinaudoti visiškai viskuo, ką suteiks ši galimybė, Australija“, – patikino sportininkas.

Pašnekovas neslėpė ketinantis ateityje savo jėgas išbandyti ir profesionalų sportininkų varžybose, kur galėtų atstovauti Lietuvai ir taip garsinti jos vardą.

Į egzotiškąjį kraštą jaunuolis išvyks paskutinėmis vasaros dienomis.

Lauks Melnragėje

Tiesa, visą vasarą perspektyvų sportininką, gaudantį bangas, bus galima sutikti Melnragėje prie kavinės „Ateik, ateik“. Jis taip pat jau antrą vasarą ketina dirbti treneriu čia organizuojamoje vaikų banglenčių stovykloje.

Pašnekovo teigimu, paprastai vaikai šioje stovykloje pasisemia gausybę gerų įspūdžių, ištisą dieną leidžia gryname ore, suranda bendraminčių.

A.Brazys pastebėjo, kad trenerius ir pačius jaunuosius banglentininkus žavi, kaip greitai jiems pavyksta sėkmingai pagauti bangas.

„Ir mums patiems džiaugsmas širdyje, kai matai, koks vaikas laimingas, kai jis dar nė nebaigęs čiuožti jau džiaugiasi“, – neslėpė treneris.

Galimybė išmokti

Į savaitės trukmės dieninę banglenčių sporto stovyklą vaikai kviečiami nuo birželio iki rugpjūčio pabaigos. Stovykloje laukiami vaikai nuo 8 metų iki pilnametystės. Į stovyklos kainą įskaičiuojamas ir maitinimas bei užkandžiai.

Būsimieji banglentininkai užsiėmimų metu įgauna tiek teorinių, tiek praktinių žinių apie banglenčių sportą, jūrą ir bangas, mokosi plaukti ne tik banglentėmis, bet ir irklentėmis. Dienomis, kai oro sąlygos plaukimui netinkamos, vaikams siūlomos kitos aktyvios bei su banglenčių sportu susijusios veiklos.

Pabrėžiama, kad visi instruktoriai – patyrę Klaipėdos gelbėtojai, turintys tarptautinius banglenčių instruktorių, gelbėtojų ir pirmos pagalbos sertifikatus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių