Klaipėdoje iškilo paminklas Vydūnui

Ketvirtadienį Klaipėdos centre sumontuotas bronzinis paminklas krašto šviesuoliui, filosofui Vydūnui, kuris bus atidengtas šį sekmadienį, rugsėjo 1 dieną, 12 valandą. Simbolinis Vydūno sugrįžimas į uostamiestį truko septynerius metus.

Ketvirtadienio rytą Puodžių ir Bokštų gatvių sankirtoje esančiame skvere fontane sumontuota Vydūno skulptūra, šalia – bronziniai filosofo batai.

Grakšti krašto šviesuolio skulptūra iškilo atkaklių ir iniciatyvių miestiečių iniciatyva, tam aukojusių ne tik savo darbą, laiką, bet ir asmenines lėšas.

Paminklo Vydūnui idėja tarp klaipėdiečių sklandė jau seniai. Prieš septynerius metus grupė tokių entuziastų kreipėsi į verslininką, dosnumu garsėjantį mecenatą Rimantą Cibauską, kad ši kilni idėja virstų kūnu. Jo ilgai įtikinėti nereikėjo.

Į tai buvo įtraukta Klaipėdos miesto savivaldybė, viešoji įstaiga ,,Mažosios Lietuvos kultūra", Vydūno draugija. Per tuos metus atlikti pagrindiniai dokumentų įforminimo darbai, parinkta vieta paminklui.

Taigi Klaipėdoje, skvere tarp Bokštų ir Puodžių gatvių, pastatytas pirmasis monumentalus paminklas Lietuvoje, skirtas žymiajam Mažosios Lietuvos kultūros veikėjui.

Vydūnas legenda tapo dar būdamas gyvas. Sveikas gyvenimo būdas, mintys apie laisvų žmonių tautą ir polinkis į teosofiją prie jo traukė žmones.

Pasakojama, kad jam atvykus skaityti paskaitų į Klaipėdą susirinkdavo minios žmonių, kurie netilpdavo į patalpą. Tada Vydūnas išeidavo į lauką prieš auditoriją, sunerdavo ant krūtinės rankas ir tarsi visus užhipnotizuodavo.

Atgavus nepriklausomybę daugelio šalies inteligentų namų bibliotekas puošdavo ir Vydūno portretas, kai kurie jo mažus atvaizdus tarsi kokio šventojo ar palaimintojo nešiojosi piniginėje.

Mažai kas galėjo paaiškinti, kodėl jį taip šlovina, manoma, žmones veikė jo kone misticizmu alsuojanti išmintis.

Vydūnas, aktyviai veikęs ne tik Mažojoje Lietuvoje, bet ir toli už jos ribų, nenuginčijamai padarė didelę įtaką lietuvių kultūrai.

Aukščiausia vertybe laikęs žmoniškumą, filosofas savo veikla siekė ugdyti sąmoningų ir laisvų žmonių tautą, kuri būtų iš esmės, o ne "paviršiaus dalykuose laisva".

Vydūnas ilgą laiką nepelnytai buvo paliktas beveik visiškoje užmarštyje, tačiau tiek jo atminimas, tiek jo kūryba, tiek jo vertybės buvo aktualios tada, yra aktualios dabar ir bus, tikėtina, aktualios dar ilgai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kis

Kis portretas
Koks stiliovas?

koki statytojai toks ir projektas

koki  statytojai toks ir projektas  portretas
vargsas apsuses filiosofelis dilgelyne ....

Brigita

Brigita portretas
Čia kaip po atominės bombos, vargšas vienas drebantis dar išlindo... Pajuoka iš Vydūno.
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių