Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdoje – išskirtinio bendrabučio statybos

2014-12-12 12:15

Klaipėdos universiteto miestelyje penktadienį pradėtos analogų Lietuvoje neturinčio bendrabučio statybos. Pirmąjį iš trijų pastato korpusų planuojama baigti jau ateinančių metų pabaigoje. Pastatas bus ne tik pritaikytas neįgaliesiems, bet ir ekonomiškai taupus. Penktadienį įkasta simbolinė kapsulė su laišku ateinančioms kartoms.

Pradžia: penktadienį Klaipėdos universiteto miestelyje prasidėjo pirmojo modernaus bendrabučio korpuso statybos.

Klaipėdos universiteto miestelyje penktadienį pradėtos analogų Lietuvoje neturinčio bendrabučio statybos. Pirmąjį iš trijų pastato korpusų planuojama baigti jau ateinančių metų pabaigoje. Pastatas bus ne tik pritaikytas neįgaliesiems, bet ir ekonomiškai taupus. Penktadienį įkasta simbolinė kapsulė su laišku ateinančioms kartoms.

Pabaiga – kitąmet

Penktadienį perpiet Klaipėdos universiteto (KU) miestelyje paskelbta universiteto bendrabučio statybų pradžia.

Pirmojo išskirtinio statinio korpuso statybų pabaiga numatoma jau 2015-ųjų pabaigoje. Tikimasi, kad jau kitąmet čia įsikels ir pirmieji naujojo bendrabučio gyventojai.

Šiuo metu universitetas turi du bendrabučius, kurie jau yra nemenkai studentų „nugyventi“ ir dar vieną aukštoji mokykla skolinasi.

„Bet skolintas daiktas taip pat nėra amžinas, todėl tikimės, kad bus pastatytas pirmas ir dar likę du“, – pastebėjo KU Jūros mokslų ir technologijų centro tarybos narys prof. habil. dr. Rimantas Didžiokas.

Tikisi baigti greičiau

KU rektorius Eimutis Juzeliūnas pastebėjo, jog naujasis bendrabutis tiesiogiai siejamas su geresne studijų kokybe. Be to, šis pastatas tituluojamas universiteto miestelio įkūrimo ir statybų pradžia.

Bendrabutis statomas iš KU pasiskolintų lėšų ir Baltijos jūros programos pinigų. Planuojama, kad vienas modernaus bendrabučio korpusas kainuos apie 10 mln. litų.

Pašnekovas pastebėjo, jog pastato statybos turėtų vykti žaibiškai.

„Etapų nėra. Šiandien yra pradžia ir netrukus turėtų būti pabaiga“, – sakė R.Didžiokas.

Pagal šiuo metu sudarytą grafiką, pirmasis korpusas turėtų būti baigtas ateinančių metų gruodį. Vis dėlto tikimasi, kad darbus pavyks įvykdyti ir greičiau.

Vienintelis Lietuvoje

Universiteto bendruomenė džiaugiasi penktadienį pradėjusi vienintelio tokio statinio Lietuvoje statybos darbus. Naujoji studentų buveinė bus statoma pagal „A“ energetinę klasę.

„Tai yra taupus būstas. Kiekviename kambaryje bus įrengta priverstinė ventiliacija. Vėdinimas bus ne per langus, o ištraukiamas ir įpučiamas“, – pabrėžė projekto vadovas Gintaras Kučinskas.

Planuojama, kad šis projektas taps pilotiniu ir bus tiražuojamas visoje Europos Sąjungoje.

„Reikia įrodyti, kad galima pastatyti tokį pastatą ir tai, kad jį bus naudinga eksploatuoti. Visa esmė yra į tai, kad būtų galima išlaikyti nebrangią eksploataciją“, – paaiškino projekto vadovas.

Pritaikytas neįgaliesiems

Planuojama, kad pastato eksploatacija bus pigesnė apie 40 proc., todėl gyvenimas moderniame bendrabutyje studentams brangti neturėtų. Atvirkščiai, tikimasi, jog mokslus kremtantiesiems mokėti teks mažiau.

Naujajame trijų aukštų bendrabutyje bus įrengta 170 vietų. Visas statinio plotas sieks 2,5 tūkst. kv. m. Pirmajame aukšte numatyti keturi kambariai, kurie bus pritaikyti neįgaliesiems. Taip pat bendrabutyje bus bendri valgomieji.

Pirmajame aukšte numatytas bendras plotas valgomajam, kurį bus galima transformuoti į erdvę renginiams.

KU atstovų teigimu, bendrabučio sienų ir apdailos medžiagos bei langai parinkti tokie, kurie geriausiai izoliuotų šilumą. Vasarą nuo saulės kaitros saugos dekoratyviniai išoriniai stogeliai virš langų, bus įrengta ventiliacija.

Studentai bus apgyvendinami dviviečiuose kambariuose. Dušus ir sanitarinius mazgus planuojama įrengti atskirai kiekvienam kambariui arba vieną bendrą dviejų kambarių blokui.

Planuoja ir daugiau

R.Didžiokas pastebėjo, jog gyvenamų vietų poreikis yra kur kas didesnis, todėl neatmetama ir plėtros galimybė.

„Geras pavyzdys užkrečiamas. Kitiems korpusams statyti vietos turime, inžineriniai tinklai paruošti. Visos sąlygos yra, tereikia pasiryžimo ir supratimo, kad mūsų studentai turi turėti geras gyvenimo sąlygas“, – ateitį projektavo KU atstovas.

Iš viso KU bendrabučiuose telpa 788 studentai. Šiuo metu po trijų bendrabučių stogu glaudžiasi apie 700 mokslų siekiančiųjų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų